Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:11:03

Місцеві вибори 2015 у Чернігові: стартові позиції

31.08.2015   20:36Агенцiя

25 жовтня чернігівці обиратимуть місцевих депутатів. 8 тижнів мають політичні сили, щоб переконати виборців голосувати за них. Чернігівський політклуб проаналізував стартові позиції основних гравців та їх потенціал.

Чернігівський міський голова

Посада мера має вирішальний вплив на розвиток міста і заслуговує на особливу увагу. Вже зараз можна назвати основних гравців, що мають сильні стартові позиції і можуть претендувати на перемогу.

Згідно результатів серпневого опитування Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень абсолютним лідером симпатій чернігівців є Владислав Атрошенко. Нардеп активно готується до виборів міського голови, має значний фінансовий та медійний ресурс. Вже зараз місто заповнене його рекламою. Стартовий рейтинг - 33% і відрив від другого місця - близько 20% дає йому великі шанси на перемогу.

Окреме питання, мотивація Атрошенка працювати мером Чернігова. Люди з оточення нардепа кажуть, що рішення він ухвалював довго, а головна мотивація - особисті амбіції та бажання продемонструвати свою здатність змінити Чернігів. Iнші вважають, що мета походу Атрошенка в мери - не бажання повторювати свій шлях у ВРУ, коли при владі була Партія регіонів (а зараз лунають думки, що Порошенко може повторити шлях Януковича). Тоді з лав фракції він вийшов тільки після початку масових розстрілів на Майдані. Зараз чекати до останнього Атрошенко не бажає. Третя версія походу в мери - бізнес-інтереси Атрошенка в Чернігові.

Альтернативою Атрошенку можуть стати Ігор Андрійченко та Олександр Соколов. Згідно з останніми даними лідер місцевого Демальянсу обігнав діючого очільника міста. Андрійченко двічі за останній рік балотувався в 205 окрузі і, хоча посів лише 3 і 4-те місця, зумів сформувати електоральне ядро. Головний недолік Андрійченка - відсутність ресурсів, необхідного досвіду, а також неготовність до складної передвиборчої кампанії.

Рейтинг Олександра Соколова демонструє втому чернігівців до градоночальника. Соколов майже незмінно керує містом з кінця 2001 року. Нещодавня поява мера на лаві підсудного та кілька кримінальних скандалів навколо його оточення остаточно «підкосили» рейтинг Олександра Володимировича. Головна перевага Соколова - адмінресурс у вигляді комунальних підприємств, працівники яких стануть його головною базою на виборах.

Може висунутися в мери і Микола Звєрєв. Він вже двічі балотувався на цю посаду і завжди програвав Соколову. Зараз новоспечений лідер обласного «Укропу» може скористатися базою, яку напрацювали під час виборів в 205 окрузі продуктові набори Геннадія Корбана, технічним кандидатом якого являвся голова обласної ради, а також ресурсом телеканалу «1+1», який є найбільш рейтинговим у Чернігові.

П’яте місце займає Андрій Деризмемля, але він не братиме участі в змаганні за посаду міського голови. Кандидатом від «Батьківщини» може стати перший заступник міського голови Микола Миргородський. Він намагається нарощувати публічність та бере участь у багатьох заходах міської ради. У випадку домовленості Соколова та Дубіля, Миргородський може взяти на себе «гріхи» міської влади і зіграти роль «поганого копа».

Депутати

Згідно соціології, напередодні старту кампанії 42 місця в міській раді розподілилися б так: БПП - 14 мандатів, РПЛ - 8, «Батьківщина» - 7, «Демальянс» та «Самопоміч» - по 5, Опозиційний блок - 3 місця.

«Солідарність» Порошенка в Чернігові посилюється роботою і ресурсами Атрошенка. Зрозуміло, що в складі кандидатів в депутати від цієї політсили, не дивлячись на рекламну кампанію та заклики «Приєднуватися до команди», сформують на 100% люди Атрошенка. Це будуть його менеджери та партнери по політичній та бізнесовій роботі. Кількома округами Атрошенко все ж буде змушений поступитися на користь «Удару» та НФ, які за останньою інформацією йдуть спільним списком з БПП.

Високу підтримку в нашому регіоні демонструє Радикальна партія. Про команду Радикальної партії поки говорити важко, адже крім народних депутатів чернігівці знають лише про Дмитра Блауша, який намагався брати участь у виборах по округу 205. Ймовірно, діяльність РПЛ може забезпечити депутат міськради Наталія Осіковська. Серед кандидатів від Ляшка можуть з’явитися такі одіозні фігури, як Олена Варнакова та Вадим Антошин.

Системністю роботи відзначається також партія «Батьківщина», яка зараз має третій рейтинг в місті. Зрозуміло, що її кістяк складуть діючи депутати міськради, які залишилися вірними Валерію Дубілю та не покинули лави фракції. Позиція Миколи Миргородського щодо підвищення тарифів на проїзд може означати, що до фінансування передвиборної кампанії «Батьківщини» можуть долучитися місцеві перевізники, а серед кандидатів може з’явитися Сергій Вакуленко.

Новими обличчями може порадувати нас «Демократичний альянс», який може потрапити до міської ради завдяки високому особистому рейтингу Iгоря Андрійченка. Їх кампанія «Команда твого міста» виглядає більш щиро, ніж аналогічна акція БПП, а боротьба за прозорі тарифи, хоч і не увінчалася успіхом, була позитивно оцінена багатьма чернігівцями.

«Самопоміч» першою розкрила свій список, але відразу отримала шквал критики. По-перше, за кількома людьми з потенційних кандидатів прослідковується слід місцевого забудовника Юрія Тарасовця. По-друге, багато людей - команда «Громадської думки» на виборах 2010 року, яка фактично була сателітом Соколова та Партії регіонів. Місцевий осередок може підтримати Валерій Дубіль, який зацікавлений в союзниках.

«Опозиційний блок» поведе на вибори Олег Шеремет. Серед кандидатів люди, з якими він тісно співпрацював на посаді секретаря міської ради - Сергій Андрос, Павло Вовк, Павло Гармаш, Артем Стах, тощо.

Серед партій, які найближче до проходження в міську раду, але поки не долають 5% бар’єр слід відзначити Укроп, Громадянську позицію, Партію простих людей, Свобода та Наш край. На нашу думку, вони можуть скласти конкуренцію основним гравцям.

Наш край стане партією адмінресурсу в Чернігові. Її список очолить Олександр Соколов, а серед потенційних депутатів ми можемо побачити Олександра Шкіня, Валерія Купцова, Тамару Касаткіну, Андрія Кужельного тощо. Вони депутати міської ради або очолюють ресурсні комунальні підприємства, працівників яких вже зараз залучають до передвиборної агітації за Соколова і «Наш край».

Олександр Рись, Чернігівський політклуб

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини