Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:38:28

Результати формування ДВК на 205 окрузі в місті Чернігів

14.07.2015   08:15Агенцiя

Процес формування дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі № 205 супроводжувався численними публічними конфліктами та протистоянням між суб’єктами виборчого процесу за участю правоохоронних органів та широкої громадськості.

Резюме

Процес формування дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі № 205 супроводжувався численними публічними конфліктами та протистоянням між суб’єктами виборчого процесу за участю правоохоронних органів та широкої громадськості. На підставі порушення кримінального провадження за фактом зловживанням службовими особами ОВК своїми повноваженнями, прокуратурою Чернігівської області напередодні процедури жеребкування було вилучено з ОВК подання щодо кандидатур до складу ДВК. Вилучення документів, яке могло поставити під загрозу  можливість чесного і прозорого формування ДВК, відбувалося з порушенням чинних процесуальних норм і за одноосібною згодою голови окружної виборчої комісії № 205 Михайла Пунька. Після громадських мітингів і пікетів та втручання кандидатів і народних депутатів документи було повернуто до ОВК і робота комісії продовжилася в нормальному режимі. 

Окружна виборча комісія № 205 була наділена повноваженнями з утворення 83 дільничних виборчих комісій. Усі зареєстровані кандидати мали можливість подати по одному представнику до складу кожної ДВК округу. За результатами жеребкування 114 кандидатів хоча й отримали представництво  у відповідних комісіях, але через надмірну кількість учасників жеребкування рівень їх представленості в комісіях округу виявився дуже низьким. В середньому кожен з кандидатів представлений лише в 9 (з 83) ДВК округу. 13 кандидатів взагалі не мають свого формального представництва в ДВК. 

Найбільше представництво в складі ДВК отримали партії, фракції яких зареєстровані у Верховній Раді поточного скликання. Закон надав їм можливість делегувати своїх кандидатур до складу ДВК (по 1 до кожної ДВК) в обов’язковому порядку, а не за результатами жеребкування. Цим правом скористалися усі 6 парламентських фракцій, подавши своїх представників до складу абсолютної більшості ДВК округу. А «Опозиційний блок» має представництво у складі всіх 83 ДВК округу.  

Усі суб’єкти разом внесли до ОВК 9 834 подань, з яких комісією було допущено до жеребкування 9 473. ОВК відхилила 361 кандидатуру через виявлення в списках подань «двійників», неповнолітніх осіб та кандидатів у народні депутати. Наявність «двійників» у списках кандидатів свідчить про безвідповідальний та технологічний підхід кандидатів (партій) до формування списків подань і оформлення відповідних документів. Через допущенні порушення у оформленні документів (відсутність на поданнях підпису кандидата) ОВК було відхилено усі подання кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Березенка.

Серед суттєвих процедурних порушень чи свідомих зловживань з боку членів ОВК у ході проведення жеребкування та утворення ДВК спостерігачами ОПОРИ зафіксовано настпне. Всупереч вимогам Закону, головуючим на засіданні ОВК по завершенню жеребкування не було оголошено персонального складу кожної ДВК. Також, розподіл керівних посад у ДВК відбувався в напівзакритому режимі – у форматі робочих груп.

Внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК

Утворення виборчих комісій є одним з визначальних організаційних етапів виборчого процесу, який полягає у формуванні комісіями вищого рівня (ОВК) комісій нижчого рівня (ДВК) на підставі відповідних подань від суб’єктів подання кандидатур до складу виборчих комісій. 10 липня (п’ятниця) минав крайній термін, коли ОВК мала утворити дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць, розташовані в межах одномандатного виборчого округу № 205.

До 8 липня (середа) до ОВК мали бути внесені подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Правом подання кандидатур до складу ДВК (по 1 кандидатурі до кожної ДВК) могли скористатися: 1) політичні партії, депутатські фракції яких зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання і 2) кандидати у народні депутати України у одномандатному виборчому окрузі № 205. Подання від парламентської партії мала право вносити уповноважена на підставі довіреності особа; від кандидата у народні депутати України – особисто кандидат у народні депутати України або його довірена особа. Подання вноситься на паперовому носії та в електронному вигляді у форматі MS Word на оптичному носії інформації (CD-R або DVD-R). До подання додаються: 1) копії першої сторінки паспорта громадянина України кожної запропонованої особи; 2) заяви осіб, запропонованих до складу ДВК, про згоду на участь у роботі ДВК від відповідного суб’єкта подання, а у разі пропонування цієї кандидатури на посаду голови, заступника голови або секретаря ДВК – про згоду виконувати відповідні посадові обов’язки.

Найбільший суспільний резонанс на цьому етапі виборчого процесу та хвилю обурення з боку кандидатів спричинило вилучення прокуратурою Чернігівської області в ОВК окремих подань на призначення членів ДВК. Вилучення документів відбувалося за одноосібною згодою голови ОВК № 205 Михайла Пунька і з недотриманням необхідних процесуальних норм, що викликало публічні акції протесу та звинувачення на адресу органів Прокуратури щодо неправомірного втручання у виборчих процес.

У понеділок, 6 липня 2015 року, слідчим вилучено всі 59 подань на членів дільничних виборчих комісій та заяв осіб, які дають згоду працювати в ДВК (з додатками), та їхні копії на електронних носіях. 7 липня ОВК своїм рішенням (№ 26 від 07.07.2015 року) надала папки з поданнями кандидатів від 21 суб’єкта виборчого процесу. Як вказано в рішенні ОВК, ці документи були надані слідчому у кримінальному провадженні Володимиру Шмаровозу, згідно з листом від прокурора № 17-1531 від 07.07.15. Зокрема, прокуратура вилучила документи таких кандидатів: Барабошко О.О., Останін О.С., Хорошковський В.Д., Кондратюк Ю.О., Бєрєндєєв І.В, Огороднікова В.В., Орєхова В.І., Чириднік Ю.А., Ніколаєнко Л.Ф., Назаров Л.Л., Сапон Л.І., Почкай В.М., Тарасовець Ю.М., об’єднання «Самопоміч», Харченко О.С., Захарченко С.В., Крезуб О.В., Клейкевич П.В., Мікаілов Р.П., Карпов С.О., Романенко В.Г. Станом на 8 липня 12:00 прокуратура Чернігівської області вилучила з ОВК 85 подань від кандидатів на членів ДВК. За інформацією від членів ОВК, всього було внесено 91 подання від суб'єктів виборчого процесу. Більша частина подань вже була внесена в електронну базу системи «Вибори». Ввечері 8 липня заступник голови ОВК Анна Левчук повідомила, що абсолютно всі документи були повернені до ОВК і робота комісії продовжилася в нормальному режимі.  

Підставою для вилучення подань стало порушення кримінального провадження від 04.07.2015 року № 42015270000000197 за фактом зловживанням службовими особами ОВК своїми повноваженнями шляхом прийняття 04 липня 2015 року завідомо підроблених заяв від кандидатів у члени ДВК.

Громадянська мережа ОПОРА неодноразово звертала увагу у своїх попередніх звітах на проблему включення громадян до складу ДВК без їхнього відома чи попередньої згоди, шляхом фальсифікації відповідних документів на етапі подання кандидатур. На парламентських виборах 2012 року і позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року до подібних махінацій вдавалися, в різних масштабах, більшість партій та кандидатів-суб’єктів виборчого процесу. Результатом таких зловживань, зокрема, були масові заміни членів ДВК. Традиційно суб’єкти виборчого процесу не несли жодної відповідальності за вчинення подібних правопорушень. З огляду на це, процес внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК безумовно потребує посиленої уваги з боку правоохоронних органів і відповідної реакції у випадку виявлення порушень. Однак органи правопорядку мають дотримуватися усіх передбачених Законом процедур і гарантувати рівне та неупереджене ставлення до всіх учасників виборчого процесу.

У частині дотримання відведених Законом термінів на внесення подань (до 23:59 год. 8 липня) процес внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК був організований належним чином. Випадків, коли одна особа вносила подання від різних кандидатів спостерігачами зафіксовано не було. 

Кандидатури, внесені парламентськими фракціями включалися до складу ДВК обов’язково, за умови відповідності вимогам Закону. За результатами зроблених подань всі 6 парламентських фракцій Верховної Ради 8 скликання отримали своїх представників у більшості ДВК:

Депутатські фракції Кількість кандидатур, внесених до складу ДВК (по 1 до кожної ДВК) без жеребкування
«Опозиційний Блок» 83
«Блок Петра Порошенка» 80
«Народний Фронт» 80
«Всеукраїнське Об'єднання «Батьківщина» 78
«Об'єднання «Самопоміч» 77
Радикальна Партія Олега Ляшка 65

Своїх представників у всіх 83 дільничних виборчих комісіях одномандатного виборчого округу № 205 має лише «Опозиційний блок».

Проведення жеребкування і утворення ДВК

Засідання ОВК № 205 для проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу ДВК розпочалося 9 липня 2015 року о 17:00 й супроводжувалося активними дискусіями та суперечками між членами ОВК щодо необхідності перевірки подань на членів ДВК на відповідність вимогам виборчого законодавства. Через що протягом перших 9 годин роботи комісії було оголошено не менше п’яти перерв.

За наявності відповідного подання та за умови його відповідності вимогам Закону до складу дільничної виборчої комісії включалися в обов’язковому порядку по одній кандидатурі від парламентських фракцій і шляхом жеребкування не більше ніж по одній кандидатурі від кандидатів у депутати. Жеребкування проводиться лише у випадку, якщо кількість внесених кандидатур, запропонованих для включення до складу відповідної ДВК є більшою, ніж кількість вакантних місць у складі цієї комісії.

Дільничні виборчі комісії утворюються у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії, чисельністю:

  • 10-14 осіб – для малих дільниць;
  • 12-16 осіб – для середніх дільниць;
  • 14-18 осіб – для великих дільниць.

На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує 50 осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та 2-4 членів комісії. Відтак, ОВК № 205  було утворено 8 малих, 10 середніх і 65 великих виборчих дільниць. 

Прийняття окружною виборчою комісією рішення про утворення ДВК передувала процедура відхилення кандидатур, запропонованих відповідними суб’єктами для включення до складу цих комісій (з підстав їх невідповідності вимогам Закону). Після першої обробки списків кандидатур до ДВК системою «Вибори» члени окружної комісії запропонували відхилити 366 осіб, оскільки серед них були «двійники», неповнолітні (молодші 18 років) та кандидати в депутати.

Також ОВК прийняла рішення відхилити подання на призначення всіх членів ДВК від кандидата-висуванця «Блоку Петра Порошенка» Сергія Березенка через допущені порушення у оформленні документації. Член ОВК Сергій Жарко заявив, що подання від кандидата Сергія Березенка надані та підписані не самим кандидатом, а його довіреною особою, що є порушенням законодавства (ч. 6 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Ще однією причиною затягування засідання ОВК до початку жеребкування стала уповільнена робота системи «Вибори», що не дозволяло отримати готові для жеребкування списки кандидатур на членів ДВК протягом тривалого часу. В результаті, обробку списків кандидатур на включення до складу ДВК було завершено близько першої години ночі з такими даними: всього оброблено подань – 9 834; відхилено подань – 361; кількість подань, допущених до жеребкування – 9 473; найбільша кількість подань на одну дільницю – 113. Таким чином, жеребкування розпочалося близько другої ночі і тривало майже до п’ятої години ранку.

З метою однакового розуміння та правильного застосування виборчого законодавства всіма окружними виборчими комісіями під час утворення дільничних виборчих комісій, ЦВК своїм рішенням визначила відповідний Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України[1].

Для проведення жеребкування окремо для кожної ДВК було складено у вигляді таблиці список кандидатур, які відповідають вимогам Закону та можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування. До такого списку в алфавітному порядку включалися кандидатури із зазначенням порядкового номера кожного з них, їх прізвищ, власних імен, по батькові, суб’єкта їх подання. Список також містив графу для фіксації результатів жеребкування шляхом проставлення навпроти кандидатур, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, відповідної відмітки.

Було виготовлено 113 жеребків (конвертів) і їх кількість дорівнювала найбільшій кількості кандидатур, запропонованих для включення до складу цих дільничних виборчих комісій. Для жеребкування використовувався барабан з прозорого матеріалу. Ніхто з присутніх окремо не оглядав пристрій для жеребкування і з їх боку не було висловлено ніяких зауваження щодо жеребків чи пристрою для жеребкування.

ОВК для проведення процедури жеребкування визначила зі свого складу члена ОВК – Соломаху Сергія Васильовича (Радикальна партія Олега Ляшка), який фіксував результати жеребкування. Вкидання та діставання жеребків із пристрою здійснював один представник технічного персоналу. Двоє членів ОВК – Гринишак Микола Михайлович (політична партія «Блок лівих сил України» та Жарко Сергій Анатолійович (політична партія «Громадянський рух України») – опрацьовували результати жеребкування.

Перед початком жеребкування головуючий на засіданні виборчої комісії, всупереч вимогам Закону, не оголосив максимальний граничний склад кожної дільничної виборчої комісії, в якому вона буде утворена, кількість кандидатур, які включаються до складу дільничної виборчої комісії обов’язково, та кількість кандидатур, які за результатами розгляду подань можуть бути включені до складу дільничної виборчої комісії шляхом жеребкування.

Також, головуючий на засіданні ОВК, порушуючи законну процедуру, не оголосив персонального складу кожної ДВК, зазначаючи прізвища осіб, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування і суб’єктів їх подання. Персональний склад кожної ДВК формувався під час оголошеної перерви в кабінеті ОВК.

За результатами жеребкування своїх представників у складі ДВК отримали 114 (з 127) кандидатів у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 205. З огляду на аномально велику кількість зареєстрованих кандидатів, кожен з них внаслідок жеребкування отримав своїх представників в середньому лише в 9 (з 83) дільничних виборчих комісіях округу. Найбільше представництво в ДВК округу (18 і 17 членів відповідно) отримали самовисуванці Лариса Ананьєва і Любов Ніколаєнко. Натомість 13 кандидатів не мають в складі ДВК жодного поданого ними представника. 

Порядок розподілу керівних посад між суб’єктами подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій визначався окружними виборчими комісіями згідно з постановою ЦВК № 80 від 18.04.2013 р. Відповідно до цього порядку, кожен суб’єкт подання кандидатур до складу ДВК мав право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у ДВК (голови, заступника голови, секретаря) окремо малих, середніх, великих дільниць у межах виборчого округу. Така частка визначалася відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта подання до складу виборчих комісій кожної категорії (окремо малих, середніх та великих) звичайних та спеціальних виборчих дільниць, відносно загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій відповідної категорії виборчих дільниць. На цьому етапі не виявлено суттєвих порушень, однак спостерігачі ОПОРИ звернули увагу, що розподіл керівних посад відбувався не публічно, в режимі робочих груп.

Під час голосування за прийняття постанови за результатами засідання щодо жеребкування утримався від голосування один член ОВК – Соломаха Сергій Васильович (Радикальна партія Олега Ляшка), який вважає, що формування відбулося всупереч Закону.

Таблиця «Представництво кандидатів у складі ДВК виборчого округу № 205»:

Кандидат Висування Представництво в ДВК (по 1 члену в кожній ДВК)
Ананьєва Лариса Миколаївна Самовисування 18
Ніколаєнко Любов Федорівна Самовисування 17
Каленюк Сергій Іванович Самовисування 15
Капиця Сергій Миколайович Самовисування 15
Клейкевич Павло Вікторович Самовисування 15
Волошина Олена Вікторівна Самовисування 13
Дем’яненко Олексій Олексійович Самовисування 13
Закревський Сергій Григорович Самовисування 13
Паюк Світлана Станіславівна Самовисування 13
Ткач Юрій Володимирович Політична партія «Республіка» 13
Абісов Артур Володимирович Самовисування 12
Блоцький Юрій Сергійович Самовисування 12
Назаров Леонід Леонідович Самовисування 12
Романенко Василь Григорович Самовисування 12
Бондар Олексій Володимирович Самовисування 11
Васильківський Дмитро Петрович Самовисування 11
Карпов Сергій Олександрович Самовисування 11
Коломієць Олег Геннадійович Самовисування 11
Кондратюк Юрій Олександрович Самовисування 11
Крезуб Олександр Володимирович Самовисування 11
Петренко Олександр Анатолійович Самовисування 11
Платонов Павло Михайлович Самовисування 11
Полуботько Роман Михайлович Самовисування 11
Чириднік Юрій Анатолійович Самовисування 11
Шпеко Микола Миколайович Самовисування 11
Безуглий Сергій Юрійович Самовисування 10
Йовенко Тамара Іванівна Самовисування 10
Караговнік Антон Юрійович Самовисування 10
Карбан Генадій Валерійович Самовисування 10
Корбан Геннадій Олегович Політична Партія «Українське Об’єднання Патріотів – Укроп» 10
Корпан Галина Вікторівна Самовисування 10
Кривенко Олександр Іванович Самовисування 10
Куц Ярослав Валентинович Самовисування 10
Лопаєв Олександр Володимирович Самовисування 10
Микаілов Руслан Паша огли Самовисування 10
Міненок Іван Павлович Самовисування 10
Міщенко Андрій Миколайович Всеукраїнське об’єднання «Свобода» 10
Огородников Вадим Володимирович Самовисування 10
Орєхова Валентина Іванівна Самовисування 10
Почкай Володимир Михайлович Самовисування 10
Сацький Володимир Іванович Самовисування 10
Сіваков Леонід Миколайович Самовисування 10
Тосич Людмила Іванівна Самовисування 10
Троян Олег Олегович Самовисування 10
Усенко Антон Володимирович Самовисування 10
Усик Юрій Валентинович Самовисування 10
Бойко Костянтин Олександрович Самовисування 9
Давлеткужин Роман Рашитович Самовисування 9
Диннік Вадим Олександрович Самовисування 9
Діордієв Геннадій Дмитрович Самовисування 9
Звєрєв Микола Вікторович Самовисування 9
Кобзар Лілія Іванівна Самовисування 9
Наумчук Ярослав Володимирович Самовисування 9
Сапон Леонід Іванович Самовисування 9
Чернов Ігор Андрійович Самовисування 9
Барабошко Олександр Олександрович Самовисування 8
Герасименко Андрій Андрійович Самовисування 8
Єремєєнко Марія Олегівна Самовисування 8
Кирилюк Андрій Михайлович Самовисування 8
Ковтун Владислав Михайлович Самовисування 8
Латій Богдан Вікторович Самовисування 8
Левченко Олег Анатолійович Самовисування 8
Мазур Олександр Володимирович Самовисування 8
Останін Олександр Сергійович Самовисування 8
Пухно Дмитро Анатолійович Самовисування 8
Пясецький Олексій Володимирович Самовисування 8
Рубан Михайло Іванович Самовисування 8
Стасюк Олександр Андрійович Самовисування 8
Таранова Олександра Леонтіївна Самовисування 8
Точіліна Аліна Михайлівна Самовисування 8
Чігіна Наталія Владиславівна Самовисування 8
Берендєєв Іван Вікторович Самовисування 7
Гомон Андрій Віталійович Самовисування 7
Гребенченко Олексій Алімович Самовисування 7
Дурнєв Олексій Сергійович Самовисування 7
Жуков Юрій Леонідович Самовисування 7
Коваль Станіслав Олександрович Самовисування 7
Корягін Вадим Петрович Самовисування 7
Мікац Олег Михайлович Самовисування 7
Пененко Тарас Васильович Самовисування 7
Рибалко Альона Сергіївна Самовисування 7
Рубахін Артем Ігорович Самовисування 7
Саволюк Дмитро Володимирович Самовисування 7
Семикоз Віктор Васильович Самовисування 7
Стельмащук Юрій Іванович Самовисування 7
Терешенко Світлана Олександрівна Самовисування 7
Тютюнник Артем Володимирович Самовисування 7
Черненко Валентина Анатоліївна Самовисування 7
Шутов Володимир Сергійович Самовисування 7
Барбарич Михайло Андрійович Самовисування 6
Бобро Наталя Сергіївна Самовисування 6
Кирій Сергій Анатолійович Самовисування 6
Костанчук Тарас Дмитрович Самовисування 6
Ленда Тарас Миколайович Самовисування 6
Непомняща Любов Миколаївна Самовисування 6
Омелечко Сергій Миколайович Самовисування 6
Пасічник Оксана Анатоліївна Самовисування 6
Тарасовець Юрій Миколайович Самовисування 6
Уланович Людмила Михайлівна Самовисування 6
Шамрай Павло Костянтинович Самовисування 6
Дрозд Руслан Володимирович Самовисування 5
Колеснікова Інна Костянтинівна Самовисування 5
Кучур Володимир Михайлович Самовисування 5
Мельник Андрій Володимирович Самовисування 5
Попов Ярослав Віталійович Самовисування 5
Тереховська Марина Анатоліївна Самовисування 5
Харченко Олександр Сергійович Самовисування 5
Дудко Віктор Миколайович Самовисування 4
Захарченко Сергій Вікторович Самовисування 4
Казаков Віктор Ларіонович Самовисування 4
Хорошковський Володимир Дмитрович Самовисування 4
Гончаров Віктор Євгенійович Самовисування 3
Шевцов Олег Олександрович Самовисування 3
Андрійченко Ігор Володимирович «Демократичний альянс» 2
Березенко Сергій Іванович Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» 0
Блауш Дмитро Ярославович Радикальна Партія Олега Ляшка 0
Блінов Андрій Юрійович Політична партія «Єдина Країна» 0
Величко Олександр Володимирович Самовисування 0
Глаба Андрій Володимирович Самовисування 0
Зуб Володимир Іванович Самовисування 0
Крутчак Василь Васильович Самовисування 0
Мельник Олександр Григорович Політична партія «Громадянська позиція» 0
Нароха Олег Петрович Самовисування 0
Пилипенко Наталія Іванівна Самовисування 0
Погорєлов Владислав Олександрович Самовисування 0
Скубченко Олександр Володимирович Самовисування 0
Сорока Андрій Валентинович Самовисування 0

[1] Постанова ЦВК від 25.04.2013 р. № 88 (із змінами, внесеними згідно з постановою ЦВК від 27.08.2014 р. №  813)  «Про Порядок проведення  жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини