Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:18:05

Результати громадського дослідження якості роботи Апеляційного суду

15.05.2015   08:28Агенцiя

Відбулася презентація результатів опитування громадян-відвідувачів Апеляційного суду Чернігівської області щодо доступності, ефективності та неупередженості його роботи.

Участь у презентації взяли керівництво та судді Апеляційного суду Чернігівської області, представники Головного управління юстиції, обласної прокуратури, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники адвокатської та правозахисної спільноти регіону, Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Опитування проводив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини в рамках проекту «Створення позитивного іміджу суду через виявлення та усунення типових проблем в діяльності судів», що реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» в 4-х пілотних регіонах України. Загалом з використанням методології карток громадянського звітування було опитано 110 відвідувачів Апеляційного суді Чернігівської області.

«Апеляційний суд Чернігівської області вперше взяв участь в програмі опитування громадян, що має на меті дослідження реальної картини ставлення громадськості до судів, - зазначила під час презентації Наталія Піддубна, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини. - Протягом листопада-грудня 2014 року відвідувачі суду мали змогу оцінити його діяльність за такими параметрами: доступність суду, зручність та комфортність перебування у суді, доступність, повнота та ясність судової інформації, якість роботи працівників апарату суду, дотримання термінів судового розгляду, якість роботи суддів, якість написання та обґрунтування судового рішення, а також надати свої рекомендації щодо покращення зазначених параметрів».

Загалом за 5-ти бальною шкалою роботу суду відвідувачі оцінили досить високо. Зокрема, близько 70% опитуваних оцінили якість роботи цього суду, поставивши оцінку у 4 та 5 балів, а майже три чверті опитаних респондентів сприймають роботу судді на 4 та 5 балів. Понад 80% відсотків визначили своє враження від візиту до суду як таке, що відповідає їхнім очікуванням, або ж є кращим, ніж вони очікували.

В той же час, майже 67% респондентів не змогли оцінити ефективність роботи свого представника (юриста або адвоката) в суді. Щодо оцінки роботи в суді таких новацій, як запровадження СМС-інформування та електронний документообіг, то мешканці оцінили їх на тверді 4,3 бали.

В умовах сьогодення респондентам було запропоновано і питання щодо впливу акцій протесту під будівлями суду на кінцеве рішення суду. На дане питання 33% респондентів відповіли, що дійсно вважають, що акції протесту впливають на винесення справедливого рішення в суді.

«Потреба провести подібне опитування виникла через те, що часто пересічні громадяни формують свою точку зору стосовно суддів та судів заочно, саме тому результати опитування реальних відвідувачів суду є важливим. Однак, в будь-якому випадку, це оцінка саме адміністрування суду та його роботи, тобто респонденти в анкетах не давали свої оцінки безпосередньо щодо рішень суддів», - пояснила Марина Руденко, представник Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Як зазначив Садіг Тагієв, голова Апеляційного суду Чернігівської області, оскільки в цьому суді таке опитування проводилося вперше, представників суду дійсно цікавила незалежна оцінка реального відношення громадян до діяльності суду.
Пан Тагієв повідомив присутнім, що дошки брайля з інформацією для незрячих громадян в Апеляційному суді Чернігівської області були зроблені першими в Україні і тільки після цього їх почали рекомендувати іншим судам.

Голова Апеляційного суду Чернігівської області наголосив, що побажання громадян уже впроваджуються в дію. «Наш апеляційний суд готовий до критичних зауважень та має бажання змінюватись, якщо це зможе підняти рівень довіри до судової влади, - запевняє Садіг Тагієв. - Суд зробить все можливе для впровадження змін для покращення роботи суду з урахуванням зауважень та побажань громадян, навіть без наявного бюджетного фінансування».

Олеся Пирковська, представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, зазначила, що постійний моніторинг якості надання послуг адвокатами в системі безоплатної правової допомоги, аналіз результатів спостереження за роботою адвокатів в суді, постійне анкетування клієнтів, усне спілкування з ними, проведення круглих столів з залученням представників судів, прокуратури та правоохоронних органів дозволяє знайти шляхи вирішення виникаючих проблем та удосконалювати роботу юристів в сфері безоплатної правової допомоги.
«В судовому провадженні завжди є задоволена і незадоволена сторона і така висока оцінка роботі суду вказує на неупередженості експертного середовища при опитуванні», - підкреслив Юрій Власенко, начальник Головного управління юстиції в Чернігівській області. Для нього «справедливість» синонім «неупередженості» і результати проведеного моніторингу роботи судів дають надію на високу довіру населення до даних інстанцій.
Алла Лепеха, регіональний координатор Уповноваженого ВР з прав людини в Чернігівській області, резюмуючи результати проведеного моніторингу та підводячи підсумки обговорення, зробила акцент на успішності даного проекту, адже завдяки йому в організації роботи судів відбуваються позитивні зрушення, що полегшують громадянам доступ до судової інформації та роблять їх перебування в приміщенні суду більш комфортним. «Якщо після проекту є позитивний результат, то проект є успішним», - констатувала Алла Лепеха.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини