Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:35:31

ВИБОРИ В ЧЕРНІГОВІ – ПЕРЕМОЖЦІВ МОЖЕ БУТИ В ДВА РАЗИ БІЛЬШЕ

15.04.2015   15:38Агенцiя

Незабаром Чернігів очікують нові вибори. А зважаючи на те, що вибори у парламентський 205 округ можуть бути першими, обласний центр очікують значні політичні баталії.


Що мали?


Хоча і політична пам’ять виборців не дуже працює, але доцільно нагадати деякі результати минулих виборів.

За офіційною інформацією ЦВК, в обласному центрі Чернігівщини на місцевих виборах 31 жовтня 2010 року Партія регіонів отримала підтримку 15678 виборців (17,5%), ВО “Батьківщина” здобула 13907 голосів (15,5%), партія “Громадянська солідарність” – 8032 (9%), “Удар” – 6912 (7,7%), “Фронт змін” – 6918 (7,7%), КПУ – 6051 (6,8%), “Сильна Україна” – 3238 (3,6%).
Щодо виборів чернігівського міського голови, то Олександр Соколов (висунутий Партією регіонів) набрав близько 34% голосів виборців, або 30 тис. виборців, потім з близько 15 відсотків йшли В’ячеслав Лебідь (Батьківщина) та Олег Обушний (Фронту Змін). Від десяти до п’яти відсотків набрали Микола Михалевич (“Сильна Україна”), Костянтин Іванов (УДАР Віталія Кличка), Роман Давлеткужин (КПУ).

Електоральна ситуація з часом у Чернігові сильно змінилася. З’явилися нові політичні проекти, нові лідері суспільної думки. Враховуючи ситуацію, нас найбільше буде цікавити не все місто, а насамперед 205 виборчий округ.
Багато хто з політологів вважає, що зараз електоральну ситуацію відображають парламентські вибори 2014 року, де у 205 окрузі були такі результати:
По політичним партіям:
Партія “Блок Петра Порошенка“– 24.00% (19 520 голосів)
Політична партія “Народний фронт“– 17.22% (14 002 голосів)
Політична партія “Об’єднання “Самопоміч“– 11.36% ( 9 240 голосів)
Радикальна Партія Олега Ляшка – 10.91% (8 875 голосів)
Політична партія “Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)“– 6.42% (5 227 голосів)
політична партія Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина“– 6.05% (4 926 голосів)
Політична партія “Опозиційний блок“– 5.74% (4 672 голосів)
політична партія Всеукраїнське об’єднання “Свобода“– 5.15% (4 189 голосів).
По кандидатам:
Куліч Валерій Петрович, Партія “Блок Петра Порошенка“–27.98% (21 909 голосів)
Дериземля Андрій Васильович, самовисування – 14.10% (11 041 голосів)
Андрійченко Ігор Володимирович, Політична партія “Демократичний альянс“– 12.37% (9 684 голосів)
Пицків Роман Ігорович, Політична партія “Народний фронт“– 7.69% (6 022 голосів)
Долеско Анатолій Олександрович, самовисування – 7.08% (5 547 голосів)
Ткач Юрій Володимирович, Радикальна Партія Олега Ляшка – 6.18% (4 840 голосів).

 

Коли будуть вибори?

Заява Валерія Куліча, якого Президент України призначив головою Чернігівської облдержадміністрації, була написана і подана у Верховну раду на початку квітня.

Процедурні питання у Верховній раді можуть зайняти час до середини останньої декади квітня.

Центральна виборча комісія, враховуючи травневі свята, може тягнути це питання до середини травня.

Тобто – місяць, коли ймовірно пройдуть вибори – липень. Якщо процедури прискоряться – то друга половина червня.

Чернігів вже мав подібну ситуацію у 2003 році. Так звані “вибори Ярославського“.

Більшість експертів та політиків відхиляють можливість перенесення виборів на жовтень 2015 року. Це, насамперед, не вигідно провладним силам, які поки що не можуть розраховувати на збереження рейтингів.

 

 

Які у кого шанси?


Цікаво, що стосовно претендентів, повторюється ситуація як і з місцевими виборами. Тобто – всі знають – вибори будуть, але заздалегідь не починають роботу з електоратом.
Щодо місцевих – очікують правила гри – змін до законодавства про місцеві вибори. Чого чекають зараз – незрозуміло. Навіть пасхальні свята у Чернігові довели, що жоден політик не розпочав підготовки.
Мабуть більшість потенційних кандидатів впевнена, що переможе…

Ситуація цікава ще тим, що, як показує практика, саме на таких виборах найчастіше переможцями стають так звані “варяги“.
Про останніх поки що “ходить” інформація на рівні чуток, тому спробуємо розглянути місцевих кандидатів.

Як це не парадоксально, але на сьогодні, на думку авторів, найбільші позитивні рейтинги у чернігівського міського голови Олександра Соколова. Мало хто з чернігівців пов’язує погіршення життя з діями місцевої влади. А більшість негативу вже проти нього використано.
Якщо О. Соколов врахує помилки власної виборчої кампанії 2012 року та мобілізує своїх прихильників, то він зможе назбирати багато голосів, особливо опозиційно налаштованих виборців.
Навіть при значному негативному антирейтингу міський голова Чернігова – найбільш розкручений місцевий політик.
Це розуміють і його опоненти, нав’язуючи чернігівському меру судові справи.

Валерій Дубіль безумовно також серед лідерів кандидатського рейтингу.
Незважаючи на те, що “фронтовики” дещо зменшили ряди його команди, його ресурси одні з найбільших серед місцевих політиків.
Багато хто з місцевих експертів вважає, що у голови чернігівської обласної “Батьківщини” і так значні шанси потрапити у парламент. Особливо, якщо діючі нардепи перейдуть на роботу в Уряд.

Може бути знову, як і на парламентських виборах 2014 року залучено до виборчої кампанії Андрія Дериземлю. Мабуть за принципом “За одного битого двох небитих дають”.

Серед тих, хто був у парламенті до 2014 року і не зміг утриматись, найбільш цікава фігура – Микола Рудьковський. Він вже був, щоправда недовгий час, міським головою Чернігова у 2006 році. Він зміг перемогти Олександра Соколова і запам’ятатися чернігівцям. Навіть його “втеча” у парламент на сьогодні не є дуже негативним фактором. Ресурси – присутні. Поразка КПУ підсилює соціалістів. Опозиційна риторика – бажана. Шанс перемогти – є.

Взагалі, лава запасних для чернігівських політиків, які мають певні ресурси доволі мала. Хоча деякі політики, які називають себе громадськими діячами, роблять спроби організувати навколо себе певні групи населення. Навіть повторити успіх проекту “Вена-2010”. Хоча до створення або реанімації впливових місцевих ЗМІ вони ще не дійшли. А інформпривіди, які вони створюють “попахивают” шаблоном.

Найбільш цікава інтрига, кого у кандидати запропонують провладні сили. Багато хто вважає, що це буде “варяг”. Бо місцеві можуть і не набрати 15 відсотків, навіть, якщо на їх підтримку будуть вкинуті великі фінансові і медійні ресурси.
Хоча і місцевий кандидат може розраховувати на перемогу, насамперед за рахунок розбудови ефективної агітаційної мережі та мінімізації явки прихильників опонентів.

Хто може бути з “варягів” казати поки що рано.
Досвід кампанії Анатолія Долеско показує, що справа не лише у низькоякісному політиттехнологічному менеджменті, але і у факторі часу.
Хоча і рання “засвітка” може допомогти опонентам підготувати двійників та вирахувати електоральні противаги. Останні саме і використовувалось у 205 окрузі на минулих виборах.

 

 

Подвійний удар


Але найголовніше, чим будуть цікаві майбутні вибори у 205 окрузі, це те, що вони можуть стати стартовим майданчиком для більш важливих для нашого міста – місцевих виборів.

Переможців насправді може бути у два рази більше.

Це насправді вибори, коли ті, хто не пройдуть до Верховної ради, не будуть у програші. Вони практично проведуть велику підготовку до перемоги на мерських виборах.

Саме посада чернігівського міського голови значно вища, ніж депутата парламентського, враховуючи насамперед реформу місцевого самоврядування, що розпочалася.

Вже під час парламентської кампанії можна ефективно використовувати потенційну депутатську піраміду. “Обкатати” позитивний та негативний досвід. Розпочати формувати базу прихильників. І багато ще чого…

Взагалі, кампанію типу “Це наше місто!” можна розпочати майже за півроку і ефективно запам’ятатися виборцям.

А враховуючи, що переможець наврядчи буде спроможний на конструктивну роботу, почати активну підготовку до місцевих виборів з конструктивної критики останнього та його політичної сили.


Таким чином, ми бачимо, що майбутні вибори у 205 окрузі можуть стати більш цікавими, ніж очікується і мати значно більші наслідки для Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.