Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:52:38

Хроніки податкового конфлікту

05.02.2015   12:36Агенцiя

Підприємці: "Пане Дусяк, ви провокуєте нас на конфлікт" Дусяк: "Всім важко бо у країні війна. Якщо комусь добре, це або подлюка або зрадник"

У Чернігові третього лютого відбувся мирний мітинг проти свавілля фіскальної служби в області.

Основними вимогами мітингарів стали: звільнення голови ФСУ в Чернігівській області Степана Дусяка, повернення ПДВ, нове формування громадської ради та люстрація чиновників.

Але у проведення заходу втрутилися зовнішні фактори, що призвело до ще більшого загострення конфлікту між підприємцями та податківцями


4 лютого відбулося дві прес-конференції – одна підприємців, а друга податківців, а по суті три, бо до прес-конференції голови ГУ ФСУ в Чернігівській області долучилися хлопці із громадської організації «Самозахист України».


Підприємці: "Пане Дусяк, ви провокуєте нас на конфлікт"

Прес-конференція підприємців розпочалася із заяви Віктора Лазара, який заявив, що автором всього конфлікту є Степан Дусяк. На думку підприємця такого свавілля в області не було навіть за часів старої влади.

- Це може стати новим податковим майданом, - сказав В.Лазар.

Про події біля обласної податкової розповів підприємець Сергій Берестовий. За його словами більше двох десятків керівників підприємницьких організацій підтримали вимогу про звільнення С.Дусяка. Резолюцію з цією та іншими вимогами прийняли на мітингу, а потім хотіли занести до кабінету голови і зачитати йому.

- Але у кабінеті вже більше 20 людей у формі та балаклавах, кілька журналістів від Правого сектору, - розповів С.Берестовий.

Що це були за люди в масках учасники мітингу не зрозуміли, але стверджують, що «хлопці в масках» провокували до штурму і їм ледь вдалося запобігти конфлікту.

- Пане Дусяк, ви провокуєте нас на конфлікт. Ми ледь його уникнули. І не допустили протистояння між учасниками мітингу (серед яких більшість волонтерів) та охоронців (серед яких бійці батальйонів, яким допомагають ці волонтери), яких запросив до себе Дусяк, - сказав підприємець.

За словами керівника Чернігівської Торгово-промислової палати Костянтина Іванова голова обласної фіскальної служби виступив, як професійний провокатор. Крім того Іванов переконаний, що пан Дусяк потрапляє під дію закону про люстрацію. Він побажав, щоб податківець пішов з посади і зайнявся підприємництвом, а потім пережив принаймні одну податкову перевірку.

До речі, такі самі слова прозвучали від С.П. Дусяка під час прес-конференції на адресу його підлеглих яких можуть звільнити через зловживання та недбалість.

Також учасники прес-конференції наголошували на тому, що якщо «всім разом не боротися з корупцією, то вона переможе нас швидше ніж Путін». Зараз підприємці ініціюють перевірку діяльності органів фіскальної служби і звертаються до чернігівців:

- Давайте факти зловживань та неправомірностей. Ми маємо вичистити податкові органи.

Найближчим часом підприємці планують проведення ще кількох акцій. Вони вже подали заяву до прокуратури і обіцяють не заспокоїтися поки С.Дусяк не піде з посади.

За словами підприємців головною причиною акції протесту та їхніх вимог є не «повернення ПДВ», як це намагається пояснити податкова, а неможливість чесного та конструктивного діалогу між бізнесом та фіскальними органами, відсутність довіри та порозуміння.

До речі, голову ГУ ФСУ в Чернігівській області Степана Дусяка було призначено у вересні 2014 року. Він пройшов погодження і чернігівських люстраторів, і представників бізнесу.

Дусяк: "Всім важко, бо у країні війна. Якщо комусь добре, це або подлюка або зрадник"

Підприємці відстоюють власні інтереси та намаються вибити ПДВ. Про це сказав на прес-конференції голова ГУ ФСУ в Чернігівській області. За його словами йому виставили вимогу повернення ПДВ та звільнення з посади.

Але заяву він не писав:

- Мене на посаду призначав голова ФСУ, а тому рішення про звільнення також має приймати він, - сказав Степан Дусяк. – Мене було законно призначено, я пройшов всі перевірки і узгодження.

Щодо відшкодування ПДВ, то Степан Павлович пояснив, що служба намагається повертати податок оперативно, але бувають різні ситуації. Особливо зважаючи на ситуацію в країні. Та і розподіл коштів відбувається не на місцевому рівні.

- Деяким учасникам повернуто ПДВ на суму більшу, ніж вони сплатили всіх податків за рік, - наголосив податківець.
І додав:
- Всім важко бо у країні війна. Якщо комусь добре, це або подлюка або зрадник.

Пан Дусяк також повідомив, що з 29 січня почалася робота по формуванню нової Громадської ради при ФСУ в області. І наголосив, що документи приймаються до 20 лютого. За його словами, у формування цього дорадчого органу він не втручався. Ініціативною групою було проведено рейтингове голосування і з 37 поданих кандидатур були «відсіяні» шість. Серед яких ті підприємці, які є організаторами мітингу. Хто таке рішення прийняв і навіщо С.Дусяк не знає, але пообіцяв, що Громадська рада у березні буде сформована по-новому.

Акції протесту на думку податківця сприяють розхитуванню ситуації і дають сюжети для російських телеканалів.

- Той, хто зацікавлений у розхитуванні ситуації або зрадник, або падлюка. Якщо це зроблено з метою розхитування, то це не українці, це запроданці. Хто за цим стоїть? Організаторів ви бачили всі. А чи хтось стоїть за ними – я не знаю, – зазначив Степан Дусяк.


«Самозахист» приїхав слідкувати за порядком

Спілкуючись з журналістами, голова обласної податкової намагався пролити світло на факт присутності у його кабінеті людей у камуфляжі та балаклавах.

І запросив їх представників на прес-конференцію. З’ясувалося, що вони - колишні київські майданівці, бійці батальйонів, які зараз об’єдналися у організацію «Самозахист» і слідкують за порядком. Реєстрація організації відбулася у 2015 році.

За словами активістів вони проводять зараз вишкіл у Десні, а на акцію протесту приїхали, бо хотіли допомогти мітингуючим і щоб забезпечити порядок. Але організатори заходу з ними не тільки не спілкувалися, а й ображали. А Степана Павловича вони знають ще з часів Майдану, бо він допомагав їм в ті часи.

На думку активістів, мітинг 3 лютого є відстоюванням чиїхось інтересів, і розхитує ситуацію в країні. І з цього приводу вони вважають за потрібне звернутися до СБУ.


Довідка:

За даними реєстру громадських організації у 2015 році було зареєстровано ГО «Український самозахист». Керівником її є Усатенко Тарас Петрович. Серед засновників – Миколайчик О.Д., БО «Благодійний Фонд Розвитку України» та ГО «Рада активістів майдану».

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини