Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:32:23

Поплавський та Ляшко потрібні Україні?

05.09.2014   12:52Агенцiя

Питання про роль особистості політичного лідера сьогодні набуває особливої актуальності в часи кардинальної перебудови суспільства. За ким підуть українці?

Якими рисами мають володіти лідери? Це питання в нинішніх умовах набуває великого практичного значення. Не лише масована політична реклама і передвиборча агітація, а саме життя примушує замислитися, за ким йти, кого підтримувати на виборах. І питання тут не лише в програмових положеннях партій, блоків, кандидатів, а передусім у тому, подобається той чи інший політик або претендент на мандат виборцеві чи ні.

Особливо актуально сьогодні змоделювати портрет політичного лідера, адже незабаром ми будемо вибирати своїх лідерів до Верховної Ради України та перш за все потрібно розібратися чи відповідають цьому портретові нині діючі депутати та хто з них може розраховувати на реальну підтримку українців.

Дослідження здійснювалося "відкритим" способом. Щоб не "задавати" та не стандартизувати результат, респонденам не пропонувався перелік можливих рис лідера; вони викладали власну думку, відповідаючи на запитання: "Якими рисами, на Ваш погляд, повинен володіти справжній політичний лідер, щоб Вам хотілося його підтримати, піти за ним?" Досліджуваним пропонувалося назвати якості "ідеального" політика. Досліджувані працювали індивідуально, не погоджуючи своїх думок з іншими. 

Слід зазначити, що спостерігається тенденція до деталізації образу ідеального політичного лідера, але на загал переважає певне стале уявлення, що описується найчастіше повторюваними рисами.

Варто сказати, що багато думок були саркастичними, але, якщо відкинути жарти, можна змоделювати образ цілком прийнятного і ефективного політика:

- свідомий українець не за національністю, а за покликанням;
- не зацикленість на матеріальних благах, публічність.
- виходець з народу який пройшов всі сходинки соціального та професійного розвитку;


Одержаний список рис ідеального лідера респонденти найчастіше не персоніфікують і не пов'язують з конкретними особистостями з політичного олімпу України. Таких кандидатів спробували знайти у Верховній Раді серед 450 народних депутатів. Головною умовою стала відповідність депутата до всіх пунктів, які назвали респонденти.

Опираючись на результати дослідження можна зробити висновок, що "народними політиками" є Олег Ляшко та Михайло Поплавський.

Багато хто скептично віднесеться до таких висновків, але аналіз проводився, опираючись лише на вимоги народу та фактичну відповідність до цих рис одіозного, реально унікального Поплавського та радикально-прямолінійного Ляшка.

Практичні результати дослідження

Частина І (Олег Ляшко)

1. Свідомий українець не за національністю, а за покликанням.

Багато протиріч виникає коли дивитись на Олега Ляшка, чи він так сильно вболіває за України чи так сильно воліє отримати владу об'єктивно оцінити складно, але якщо фактично оцінювати його дії, то можна говорити про відповідність вимоги народу, щодо свідомості Ляшка як українця за покликанням.

Важливим для нього є питання нації, патріотизму, любові до батьківщини, повага до її мови і національних символів. Ляшко довів, що це для українців уже не пусті слова, що люди готові ризикувати задля цього. І нехай не всі пішли у бій, але у багатьох бої відбулися внутрішньо - між сліпою зачарованістю чужою країною і визнанням своєї власної. І друга беззастережно перемогла. Радикальна, але така віддана та завзята боротьба Ляшка за Україну дає право зробити висновок щодо відповідності політика до цього пункту вимог народу.

2. Не зацикленість на матеріальних благах, публічність.


Як вдалось дослідити з офіційних джерел, Ляшко не "голий та босий", але і не олігарх. Жваві дискусії точились між експертами щодо відповідності цього нардепа до другого пункта вимог, але визначальним все ж таки стала інформація джерел (з етичних міркувань не називаються). Олегу Ляшку, як лідеру Радикальної партії, пропонували дуже пристойні статки щоб потрапити до його партійного списку, але позиція політика була однозначною – грошей він не взяв і, як любить Ляшко, всіх "відправив". Тому наступний висновок – матеріальні блага для Олега далеко не головні.
Та й важко говорити що цей екстравагантний політик з вилами не є публічним.

3. Виходець з народу, який пройшов всі сходинки соціального та професійного розвитку


Тернистий життєвий шлях Ляшка говорить сам за себе. Безпідставно говорити, що вихованець школи-інтернату, який починав заробляти пастухом, вчився в ПТУ, згодом отримав і вищу освіту, захопився журналістикою, де досяг колосальних успіхів, а потім політикою, де перевершив сподівання усіх скептиків – не пройшов всі сходинки соціального та професійного розвитку, а тим більше не "людина з народу".

Частина ІІ (Михайло Поплавський)

1. Свідомий українець не за національністю, а за покликанням.


Тут навіть найзавзятіші скептики погодяться, адже Поплавський українець "вірою і кров'ю". Об'єктивно такій любові до України позаздрить не те, що кожен з депутатів, а і багато простих українців. Поплавський відомий як політик, бізнесмен,  культурний діяч, автор численних мистецьких проектів: "Крок до зірок", "Наша пісня", "Шевченківські вечори", "Мамо, вічна і кохана", музичного телемарафону "Пісня об'єднує нас", який, здивувавши всіх, увійшов до Книги рекордів Гіннесса. Поплавський "інтуїтивно апелює до прадавніх, але успішно придушених вимушеною цивілізованістю рис української ментальності з її неодмінним сентиментом до свого "ставка, млинка й вишневого садка" і залишається не просто політиком, а і єдиним культурно-мистецьким діячем, що пропагує українську пісню, українські традиції, українську кухню та українські звичаї.

2. Не зацикленість на матеріальних благах, публічність

Не є секретом, що Поплавський забезпечена людина: має свій ресторанний та аграрний бізнес і визначальним є те, що своїх статків він не надбав за час роботи в Верховній Раді України, звідси можна зробити висновки, що він не зациклений на матеріальних благах і до ВР прийшов не заробляти. Також спробували оцінити імідж Михайла Михайловича: дорогих годинників та дорогих металів на ньому не помітили.
Впізнаваність цієї персони становить 96% в будь-якому куточку України, що свідчить про публічність особи.

3. Виходець з народу, який пройшов всі сходинки соціального та професійного розвитку.


Якщо подивитись на біографію та життєвий шлях цього політика, то бачимо, що народився він у звичайному українському селі, а трудову діяльність розпочав у колгоспі. Далі було навчання в ПТУ, робота машиністом, служба в армії. Після - керівні посади в будинках культури, вища освіта та захоплення наукою. Селянський хлопець став ректором, а згодом і нардепом, тому тут зайвими будуть сумніви, що до його соціального і професійного розвитку.

Висновки

Проте мало бути лише наділеним якостями лідера-"організатора", необхідно ще й сподобатися виборцям, а сподобатись можна лише тоді, коли програма лідера співзвучна спрямованості політичних поглядів більшості населення. Отже, коло замкнулося: лідери, створюючи ідеї, формують базу політичної ідентифікації особистостей, а саме від цих особистостей, наділених правом обирати, залежить, чи стане той чи інший претендент на лідерство справжнім політичним лідером, чи піде за ним населення, що зветься електоратом, чи ні.

Що ж, виходить Поплавський та Ляшко можуть розраховувати на підтримку на виборах восени, виходячи з результатів дослідження, можна зробити, що вони потрібні Україні та українцям.

Василь Сагалаєв

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини