Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:10:56

Реалізація державної гендерної політики на місцевому рівні

28.03.2014   08:33Агенцiя

Проект "Проведення громадського функціонального обстеження місцевих органів влади для підвищення ефективності державної гендерної політики" має на меті дослідити інституційну спроможність органів влади реалізовувати державну гендерну політику на місцевому рівні.

Чернігівська обласна ГО «Центр політичних студій та аналітики» проводить функціональне обстеження в чотирьох областях України: Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській.

На даний час відбувається другий етап проекту, який передбачає визначення механізмів реалізації державної гендерної політики виконавчими органами влади та органами місцевого самоврядування.

Сьогодні можна говорити лише про попередні висновки. Варто зазначити, що регіональна програма з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків наявна в Чернігівській та Полтавській областях, а в Сумській та Харківській на даний час відсутня. При цьому в Сумській області така програма розробляється, а в Харківській розроблено заходи щодо реалізації в області державної гендерної політики, які внесено окремим розділом до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2011-2015 роки.

Всі без винятку об’єкти моніторингу у своїх відповідях на інформаційні запити вказують, що проводять інформаційно-пропагандистську діяльність щодо ліквідації всіх форм дискримінації за ознакою статі та вживають заходи, спрямовані на формування гендерної культури населення. Основними способами є проведення «круглих столів», лекцій, бесід, виховних годин, уроків гендерної грамотності в школах, розповсюдження інформаційних матеріалів, заходи в рамках міжнародної акції «16 днів проти ґендерного насильства» тощо. Цікаво, що часто серед таких заходів зазначають святкування Дня матері та Міжнародного жіночого дня 8 березня, свята «Жінка року», парад вишиванок, тобто заходи, які не мають прямого відношення до пропаганди ліквідації дискримінації за ознакою статі. Хоча варто зазначити, що в рамках святкування Міжнародного жіночого дня деякими об’єктами моніторингу проводилися семінари та конференції на тему гендерної рівності.

Варто зазначити, що серед чотирьох досліджуваних областей найбільш чіткою структурованістю роботи у царині забезпечення гендерної рівності відрізняється Чернігівська область. Це і наявність відповідних місцевих програм, і функціонування при державних адміністраціях та місцевих радах консультативно-дорадчих органів з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Але про те, наскільки це сприяє проведенню позитивної роботи в царині гендерної політики, говорити ще зарано, оскільки дослідження ще не є завершеним.

Але остаточні висновки робити ще зарано. Так з 25 об’єктів функціонального обстеження до жодного не було звернень та скарг громадян з питань дискримінації за ознакою статі, а тому і заходи щодо усунення проявів дискримінації за ознакою статі не вживалися. При цьому ж більшість зазначає, що від об'єднань громадян інформація щодо моніторингу стану дотримання рівності жінок і чоловіків за 2013 рік не надходила (виняток склала лише Ніжинська міська рада). А аналіз стану забезпечення ґендерної рівності за 2013 рік проводився лише половиною державних адміністрацій та міських рад, що приймають участь у проекті. Найчастіше під цим аналізом розуміють надання статистичної звітності – щорічного аналізу кількісного та якісного складу держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування або звіти про виконання відповідних місцевих програм.

Окремо виділяються відповіді Комсомольської міськради Полтавської області (аналітика в межах проекту "Гендерне бюджетування на місцевому рівні") та Чернігівської ОДА, в якій зазначено, що з метою підготовки восьмої та дев’ятої періодичної доповіді про виконання положень Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок Департаментом сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації було направлено до Міністерства соціальної політики України аналітичну інформацію про впровадження гендерної політики в області протягом 2008-2013 років.

Отже, часто місцеві держадміністрації та міські ради запевняють у своїх відповідях на інформаційні запити про відсутність на місцевому рівні дискримінації за ознакою статі, але як можна це стверджувати, якщо в переважній більшості не проводиться відповідна аналітика?

Продовження роботи над проектом дозволить нам більш детально висвітлити проблему реалізації державної гендерної політики на місцевому рівні.


Прес-служба Чернігівської обласної громадської організації «Центр політичних студій та аналітики»
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини