Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:57:59

Амністія в обмін на звільнення адмінбудівель?

03.02.2014   14:24Агенцiя

29 січня Верховна Рада ухвалила Закон про амністію усіх учасників протестних акцій. Авторство закону належить нашому земляку, регіоналу Юрію Мірошниченку. За закон проголосувало 232 депутати від Партії регіонів, з числа позафракційних та комуністи.

За чутками, у фракції Партії регіонів точилися гострі суперечки з приводу прийняття законопроекту чернігівця Мірошниченка, через що у Верховну Раду прибув сам Президент України. Як розказала журналістам Ганна Герман, дійсно, обговорення проекту закону було досить бурхливим і присутність Віктора Януковича знадобилася для того, аби він краще пояснив, що його прийняття вкрай необхідне державі і є дуже своєчасним.

Найбільш суперечливим цей закон є в частині додаткових умов, при виконанні яких він має вступити в силу. Йдеться про відтермінування амністії на 15 днів. За цей час учасники масових акцій мають звільнити адміністративні будівлі.

Юрій Мірошниченко в інтерв’ю провідним українським телеканалам сказав, що мова йде тільки про адмінбудівлі і не зачіпає, наприклад, вулицю Грушевського. Хоча дев’ята стаття вказує на звільнення в тому числі й інших перешкод для належного функціонування зазначених об’єктів, а також транспортних комунікацій на вул. Грушевського, вулиць, провулків тощо.

У разі, якщо учасники протестів відмовляться виконувати вказаний закон, його дія у частині амністії на них не поширюється.

На думку Президента в процесі переговорів з мирного врегулювання конфлікту було досягнуто конкретних домовленостей. «Усі зобов’язання, які влада взяла на себе, ми виконали. У тому числі парламент прийняв закон про амністію, який гарантує учасникам протестів свободу та звільнення осіб, затриманих під час мирних протестів» - цитує Віктора Януковича його прес-служба.

На думку Віталія Кличка влада навпаки робить усе для того, щоб напруга в суспільстві підвищувалася. «Переговори були важкі, але ми були близькі до того, щоб прийняти законопроект Дерев’янко, який би звільняв від відповідальності учасників мирних демонстрацій без додаткових умов» - зазначив він.

Отже, схоже на те, що євромайданівці не сприймуть ухвалений закон. Принаймні за словами Андрія Парубія Майдан не збирається йти на вимоги цього закону: «Ми не можемо міняти людей на приміщення. Влада повинна людей, які сидять по тюрмах, відпустити в односторонньому порядку».

Чернігівське експертне середовище не стоїть осторонь подій, які відбуваються у державі, та активно коментує ухвалений закон.

Відтак чернігівський політичний оглядач Юрій Паперний погоджується з тим, що прийняття цього закону є поступкою з боку влади. Він наголошує, що тепер опозиція має продемонструвати готовність домовлятися, йти на компроміси.
«Вже зараз багато хто з радикально налаштованих опонентів влади вважає цей закон певною індульгенцією від відповідальності. Вимога звільнення всіх зайнятих в місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень доцільна. Бо звичайним громадянам цей безлад набрид. Добре, що застосування прийнятого закону здійснюється щодо підозрюваних, кримінальні провадження стосовно яких знаходяться в провадженні органів досудового розслідування, судом, щодо обвинувачених (підсудних) та засуджених – судами, що ухвалили відповідні вироки». Але найголовніше, на чому наголошує Юрій Паперний, що за порушення закону повинні відповісти всі — і радикали і правоохоронці.

На думку представника афганської спільноти Чернігова Генерал-майора у відставці Миколи Волкова опозиція сьогодні вже не контролює Майдан. «Якщо тобі пропонують посаду прем’єр-міністра, то бери і починай діяти замість того, щоб говорити. А що стосується закону про амністію, то тут тільки шляхом компромісів: і ті й інші мають поступатися чимось. І я вважаю, що кроків, направлених на мирне врегулювання конфлікту, більше з боку уряду та президента. Якщо навіть подивитися на Чернігів, то тут вони мали усе, що хотіли. Але радикали є радикали. Вони зараз заробляють собі бали на майбутні вибори, ловлять рибку у мутній воді. Ось вони вимагали, щоб до них вийшов тільки губернатор. Але ж його заступники також представники влади, так само працюють на державу, вони також державні мужі, які відповідають за стан справ в нашій області».
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини