Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:11:58

Нардепи від Чернігівщини і #ЄвроМайдани: підтримують тільки троє

28.11.2013   12:38Агенцiя

Україну знову лихоманить від народних протестів. Розпорядження Кабміну 21 листопада про призупинення євроінтеграції вивело на вулиці по всій країні сотні тисяч.

22 листопада Євромайдан почався і в Чернігові.Однак до активістів у місті досі не приїздив жоден із народних депутатів від Чернігівщини.

Звичайно, не може не радувати, що з євромітингів прибрали партійну символіку. Одним з перших таке рішення, до речі, виконав Чернігів. Однак це навряд чи означає, що народні депутати без партійних прапорів не мають стати лідерами акцій, зібрати й підбадьорювати громадських активістів. Можливо, присутність нардепів могла б врятувати крихітне наметове містечко чернігівського Євромайдану від розгрому. І апаратура, що належала його організаторам, залишилася б неушкодженою.

І, може, велика політика й твориться у Києві, але там і без наших народних обранців вистачає народу, на відміну від зустрічей на підтримку європейського вибору Чернігова.

Як мажоритарники області взагалі реагують на події, що захопили усю країну?


Дубіль зустрічає ранок на Європейскій площі

Валерій Дубіль, депутат від округу № 205 (Чернігів), безперечно, як член фракції «Батьківщини» у Верховній Раді — у перших рядах на київському Євромайдані. На своїй сторінці у Facebook він активно постить фото зі столичної акції протесту. З'явилися там і світлини мітингу під стінами Чернігівської обласної ради 27 листопада. Щоправда, як і усі зустрічі в нашому місті, він минув без Дубіля.

Але про виборців свого округу нардеп згадав на власному сайті:
– Закликаю всіх жителів Чернігівщини показати нашій владі яким є їхній вибір. Для цього необов'язково їхати на європейську площу. Досить зробити так, як вчинила наш лідер – зробити з підручних засобів прапор Євросоюзу і вивісити його біля своєї оселі. Таким чином ми покажемо владі, що Україна це дійсно Європа.

На офіційному сайті депутата йдеться й про те, що Валерій Дубіль «зустрів ранок на Європейській площі» (орфографія оригіналу).

Ляшко за Європу — в Луганську, Обухові й Василькові

Ще один опозиціонер Олег Ляшко (округ №208 — Бахмацький, Борзнянський, Куликівський, Менський, Талалаївський райони, частина Ічнянського району) також час від часу з'являється на головній площі столиці, але на сцену не піднімається. «Досить говорити політикам, сьогодні хай говорять люди», - пише політик на своїй сторінці у Facebook.

Свою підтримку Євромайдану нардеп продемонстрував замінивши фото у соцмережі на дуже специфічний прапор ЄС, на якому замість зірочок — його фірмові вила.

Однак змушувати владу підписати угоду з Європейським Союзом депутат вирішив з євромайданів свого рідного Луганська, а потім — Обухова та Василькова, де «за збігом обставин» незабаром пройдуть перевибори до Верховної Ради, на які йде представник Радикальної Партії.

Натомість на мітингах на Чернігівщині, звідки його й обрали до ВР, Ляшко поки не з'являвся.
Наразі Ляшко, як пише у соцмережі, відправився до Москви брати участь у передачі «Політика» і «переконати братів-росіян, що місце України в Європі і хай з цим змиряться».

Решта відмовчуються

Решта мажоритарників від Чернігівщини про своє ставлення до призупинення євроінтеграції України поки відмовчуються.

І якщо з позицією колишнього активного БЮТівця, а тепер члена парламентської фракції Партії регіонів (хоч і позапартійного) Івана Куровського все більш-менш зрозуміло (округ №209 — Ніжин, Варвинський, Ніжинський, Носівський, Срібнянський райони, частина Ічнянського району). Так само, в принципі, і з думкою Ігоря  Рибакова (округ №207 — Корюківка, Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгоро-Сіверський, Семенівський, Сосницький, Щорський райони), який офіційно є позапартійним та позафракційним, але підтриманий владою на виборах і голосує в унісон з більшістю.

То оцінку Миколи Рудьковського (округ № 210 — Прилуки, Бобровицький, Козелецький, Прилуцький райони) було б почути цікаво. За даними сайту Верховної Ради він і досі член фракції Партії Регіонів у парламенті. Однак не так давно колишній чернігівський міський голова був обраний головою Соціалістичної партії України. То яких позиціях Рудьковський нині?

Але найбільший інтерес представляє позиція народного депутата Владислава Атрошенка (округ № 206 — частина Новозаводського району Чернігова, Ріпкинський, Чернігівський райони). Позафракційний, він, хоч і є членом фракції Партії Регіонів, але неодноразово заявляв про свою підтримку євроінтеграції України:
- Асоціація з ЄС не порушує суверенних прав України і її громадян, а вступ до МС є загрозою незалежності... Угода про асоціацію з ЄС стане сигналом для приходу в нашу економіку інвесторів з усього світу, — наголошував Атрошенко на пресконференції у ще вересні.

Сьогодні ж сторінка зазвичай активного нардепа у соцмережі завмерла й не оновлюється. Свою позицію він ніяк не озвучив.

«Списочники» активні в столиці

Є ще депутати-«списочники», яких пов'язують із Чернігівщиною. Колишній депутат міськради УДАРівець Сергій Аверченко охоче позує для фотокамер на Майдані Незалежності, але до Чернігова — ні ногою.
 

Свободівець Руслан Марцінків також працює у столиці й на чернігівському Євромайдані поки не з'являвся. А даремно, може, тоді й не знесли б намет мітингувальників, який, до речі, носив горду назву приймальні цього народного депутата.

P.S. До речі, 21 листопада, коли ще здавалося, що євроінтеграція України в руках у Верховної Ради, для підписання угоди про асоціацію з ЄС депутати мали прийняти три законопроекти. Ось, як за них проголосували «чернігівці».

Закон про зміни до виборчого законодавства (прийнятий 365 голосами), підтримали усі мажоритарники, крім Ляшка та Рибакова, які не голосували.

За усі проекти, що мали б дозволити Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном (таких було шість) проголосували Дубіль і Ляшко. Не голосували Атрошенко, Куровський і Рибаков. Рудьковський під час голосування був відсутній.
Закон про прокуратуру так і не потрапив на голосування парламенту.

Ольга Чижова

До теми: ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЄВРОМАЙДАН. Хроніка подій

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини