Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:18:18

“Демаркація” для курців. Ефекту – як кіт наплакав

18.03.2013   12:18Агенцiя

Молоді люди, що гордо називають себе волонтерами проекту, перевірили сімдесят “точок”. За словами їхнього координатора, було виявлено декілька закладів, де є кімната для паління. А також дев’ять – де палять кальян.

Швидше за все, ви в курсі того, що з 16 грудня минулого року вступив у силу Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів”. Відповідно до Закону заборонено палити (цигарки, кальян та електронні цигарки) в закладах ресторанного господарства, мати кімнати для паління та попільнички на столах.
Власне кажучи, цей нібито антитютюновий закон якихось особливих загроз для курців не несе. Хоча, зрозуміло, його потрібно виконувати. Та багато в чому це досить проблематично…

Суперечливий закон

Варто зауважити, що “протягуванням” цього закону в нашій країні займалися досить серйозні люди й, певно, не за “дякую”. Бо деякі норми закону явно порушують права певної частинки населення. А саме – курців. Адже навіть за даними явно замовних соціологічних досліджень у нашій країні палить кожна третя людина. За неофіційними даними медиків, курців у країні – переважна більшість. Щоправда, це разом із тими людьми, що курять періодично чи зрідка. Наприклад, коли вип’ють або в карти багато програють. Самі розумієте, в кожному жарті є частка правди.
Як на мене, в нашій країні й так ситуація з курінням була доволі нормальною. Адже українці завжди толерантні і спокійно мирилися з різноманітними заборонами. У тому ж Чернігові не можна було курити в багатьох закладах ресторанного типу. І не курили! Хоча закон тоді цього не забороняв. Не курили й на стадіонах, і в дитячих кафе, і в кав’ярнях, і на вокзалах тощо. Щоправда, останніми роками серед нормальних курців з’явилися й такі, котрим усе було “по барабану”. Які всюди поводилися, ніби, перепрошую, останнє бидло. Бо колись десь почули: “Те, що не заборонено – дозволено”. І почали бездумно цим користуватися та “качати” свої права.

Як на мене особисто (на жаль, курю вже не один десяток років), цей закон навряд чи дасть поштовх до повернення до здорового способу життя і врятує “майбутнє нації” від паління. Хоча коли він допоможе молоді зробити правильний вибір (наприклад, життя без сигарет) – нехай буде. Аби реально працював. І не мав купи істотних вад. Тим більше, що ситуація в нашій країні не була критичною (повторюся). Це, скажімо, підтвердив моніторинг, проведений однією громадською організацією, котра швиденько побігла перевіряти заклади громадського харчування майже у всіх великих містах України. Певно, потрібно було відзвітувати перед своїми закордонними замовниками.

Наші ресторатори – законослухняні люди

Отже, за словами керівника цієї громадської коаліції, в більшості обласних центрів України були визначені координатори, котрі відповідали за моніторинг із дотримання цього закону. Крім цього, вони підписали меморандум з інспекцією захисту прав споживачів на національному рівні про те, що проводять громадський моніторинг і в разі виявлення порушень пишуть скарги до інспекції.

Вирішили провести перевірки в таких містах, як Харків, Івано-Франківськ, Луганськ, Чернігів, Одеса, Вінниця, Запоріжжя, Ужгород, Львів, Житомир, Донецьк, у деяких містах Криму та Черкасах. Усього перевірили 1133 заклади (ресторани, бари, нічні клуби, трактири, паби, піцерії тощо). “Лякали” бідних рестораторів несподіваними “вторгненнями” в будь-який час (923 заклади перевіряли вночі), “лякали” – а з моніторингом, практично, вийшов пшик. Було зафіксовано лише 76 (7%) порушень по всій Україні. Та й то, впевнений, дуже незначних. А в таких містах, як Івано-Франківськ, Луганськ, Чернігів, узагалі не було жодного порушення законодавства.

Звичайні люди після цього принишкли б. Але ця громадська організація, навпаки, гучно заявляє: “отриманий результат перевершив наші очікування – простежується високий рівень виконання закону. Тому сьогодні можна відзначити, що люди, які не курять – захищені”.

Варто сказати, що коли слухав цю пустопорожню балаканину, майже плакав. Так розчулився.

Чернігів – без порушень. Хто б сумнівався

Нашим міським активістам однієї чи то громадської організації, чи то партії (котра якимось боком причетна до цієї коаліції), певно, робити в рідному місті нічого було, окрім того, аби швендяти закладами громадського харчування в центральних районах Чернігова. Молоді люди, що гордо називають себе волонтерами проекту, перевірили сімдесят “точок”. За словами їхнього координатора, було виявлено декілька закладів, де є кімната для паління. А також дев’ять – де палять кальян. Усі представники цих закладів були попереджені про те, що коли в недалекому майбутньому волонтери знову примчать із несподіваною перевіркою, а все залишиться так як і було – вони скаржитимуться до Держспоживінспекції. А це може “влетіти в копієчку” (штрафні санкції – від 2 до 10 тисяч гривень).

До речі, за словами завідувача юридичного сектору Держспоживінспекції області Олександра Зенова, інспекція проводить як планові перевірки, так і позапланові. Планові – з попередженням за десять календарних днів. Порушень не встановлено. Позапланові – за скаргами споживачів, без попередження. Поки що таких скарг до нас не надходило.

Для міліції головне – профілактика

Нагадаємо, що антитютюновий закон забороняє українцям курити в доволі багатьох громадських місцях. Не тільки в ресторанах чи держустановах. Курці не зможуть палити на роботі, в літаках, поїздах, у ліфтах, на сходах, дитячих майданчиках, автобусних зупинках тощо. Та, якщо чесно, правоохоронцям важкувато контролювати виконання закону. Бо багато залежить і від міської ради. Наприклад, чітко визначити місця для куріння.

За словами представника сектору зв’язків з громадськістю УМВС області Бориса Коновченка, на виконання закону працівники міліції проводять відповідні профілактичні та попереджувальні заходи. В місцях, де заборонено палити, правоохоронці спочатку роблять зауваження, а потім, якщо людина не реагує, складається протокол про адміністративні порушення. І накладається штраф у розмірі від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Станом на 19 лютого всіма службами по області було складено 822 протоколи за куріння у невстановлених місцях. Сюди входять і зупинки громадського транспорту, й заклади культурного та ресторанного призначення, органів державного й місцевого самоврядування.

Про ситуацію в Чернігові повідомила помічник начальника міської міліції по взаємодії з громадськістю та ЗМІ Наталія Човпило. За її словами, за 2 місяці поточного року складено 308 протоколів. Більша частина – за статтею про адміністративні порушення. Торік було складено дещо більше протоколів – 2 тисячі. Хотілося б відзначити, що міліція вже відходить від стереотипу, коли обов’язково потрібно покарати правопорушника. Правоохоронці намагаються попередити людину та роз’яснити їй, що так робити не можна. Коли це позитивно впливає на порушника і він обіцяє більше не порушувати закону, то адміністративний протокол не складається. Але якщо ж особа поводиться зухвало, палить у непризначених місцях, не звертаючи уваги ні на кого, тоді складається адміністративний протокол та накладається штраф. Сьогодні міліцією передані офіційні листи до міської та районних у місті рад, аби їх керівництво визначило місця для паління, які обумовлено в законі. Котрих, на жаль, у місті досі немає.

Зауважу, що потрібно й чітко розібратися з темою зупинок громадського транспорту. Адже з точки зору чинного законодавства, під ними розуміється територія посадки. Де пасажири перебувають, чекаючи на прибуття автобуса, тролейбуса, трамвая чи маршрутного таксі. Зрозуміло, куріння при скупченні людей завдає незручностей іншим громадянам. Але ж, згідно з державними будівельними нормами (чомусь розрахованими на очікування довжелезних (два вагони) тролейбусів), зона зупинки становить п’ятдесят метрів. По 25 метрів уліво та вправо вздовж дороги від центру зупинки. Але – лише півтора метра назад від проїжджої частини. Тобто, практично, на зупинці курити якраз дозволено.

І взагалі, не дуже розумію, як правоохоронці визначатимуть межі цієї зупинки. Доки міська влада не витратить доволі серйозні кошти на “малювання” “квадрата непаління” білою фарбою чи встановлення спеціальних дорожних знаків. Та й то з цими півтора метрами щоденних скандалів чернігівцям не уникнути.

Варто зауважити, що закон, як сказав уже сучасний “класик” сатиричного жанру, “дещо по-дебільному написаний”. Певно, поспішали кудись тоді наші законотворці. До речі, напевно, нещодавно й самі зіткнулися з його дією. На практиці. Тому вже набагато лояльніший до курців законопроект зареєстрований у Верховній Раді та чекає свого розгляду.

Олександр ШИЛО

http://www.hvilya.com/news/demarkacija_dlja_kurciv_efektu_jak_kit_naplakav/2013-03-16-2040

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини