Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:08:52

Про дуальну освіту, кадровий потенціал для промислової галузі та підготовку фахівців

12.03.2021   12:30Агенцiя

Для Чернігівської області питання забезпечення підприємств промислової галузі якісними робочими кадрами є актуальним, як і для всієї України. Питання створення умов для ефективної співпраці та комунікацій між закладами профтехосвіти та виробничими підприємствами обговорили учасники наради, яка днями проходила в облдержадміністрації.

У нараді взяли участь заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк, представники Департаменту розвитку економіки та сільського господарства, підприємств машинобудівної галузі та навчальних закладів області, які готують відповідних фахівців.

- Не втратити кадровий потенціал і допомогти молоді отримати конкурентну професію - це завдання, яке ми маємо вирішити під час циклу робочих нарад щодо вирішення проблем підготовки робітничих кадрів для пріоритетних галузей економіки регіону. Голова Чернігівської ОДА підписала Меморандум про співпрацю та узгоджені дії з Федерацією роботодавців України, одним з основних завдань якого є налагодження співпраці із закладами професійної та професійно-технічної освіти в підготовці фахівців робітничих професій, - наголосила заступниця голови ОДА.

За її словами найсуттєвішими проблемами, які потребують невідкладного вирішення є невідповідність якості підготовки фахівців та змісту освіти вимогам ринку праці, низький рівень престижності та популяризації робітничої професії, недостатнє фінансування галузі, нерозвиненість державно-приватного партнерства у сфері професійної та професійно-технічної освіти.

З грудня 2020 року в Україні діє Стратегія розвитку професійно-технічної освіти до 2023 року. Нею визначено ключові напрямки, які посилять співпрацю бізнесу та профтехосвіти через дуальну форму освіти, спільне створення освітніх програм та впровадження податкових пільг, інших економічних стимулів для роботодавців.

Свої пропозиції щодо вирішення проблемних питань у кадровому забезпеченні працівниками робітничих професій надав Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки ОДА. Він наголосив, що в умовах сучасного ринку праці молоді спеціалісти мають отримувати вміння та навички, які дадуть їм конкурентні переваги.

Сьогодні популярною формою освіти є дуальна, яка за останні роки значно підвищила рівень працевлаштування молоді на робітничі спеціальності. Вона синхронізує теоретичні знання і практичні навички та виробниче навчання. Це дає можливість молодим кадрам швидко пристосуватися до робочого ритму виробництва, набути стійких професійних навичок, а підприємству – перспективно планувати заміну робочих ресурсів та відбирати кращих учнів.

- Дуальна освіта - це можливість для молоді ефективно використовувати найголовніший ресурс, який швидко втрачається - час, - наголошували учасники наради.

На Чернігівщині вже є позитивні приклади впровадження дуальної освіти. Наприклад, такий підхід застосовується підприємствами легкої промисловості. Студенти, паралельно з вивченням технологічних процесів приготування їжі або теорії крою та шиття, вчаться працювати із сучасними швейним устаткуванням та обладнанням. А також звикають до трудової дисципліни та робочого режиму. В результаті - практичні навички і теоретичні знання підкріплюють один одного, а фахівець має години стажу і досвід роботи за фахом.

Робота в напрямку налагодження ефективної співпраці між навчальними закладами та підприємствами триває. Керівництво Чернігівської облдержадміністрації продовжує виконувати заплановані кроки для виведення області в ТОП-10 по створенню робочих місць та підвищенню рівня життя в регіоні.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини