Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:00:34

У інклюзивному креативному хабі "Зачарована Десна" розповіли, що вдалося зробити за півроку

21.10.2020   14:00Агенцiя

«Інклюзивний креативний хаб «Зачарована Десна» в Чернігові, нагадаємо, запрацював у липні. Ініціатор його створення – громадська організація «Голос батьків», автор ідеї – Сергій Усович. Фінансову підтримку в реалізації проекту надав Український культурний фонд.

Це перший подібний проект в області. Його мета - створити умови для творчого розвитку та реалізації молоді та людей з інвалідністю. В рамках проекту запрацювали різноманітні творчі майстерні з вокалу, музики, живопису, кераміки, миловаріння, театрального мистецтва. Пройшов творчий фестиваль у форматі мистецьких резиденцій на природі – на березі річки у с.Клочків, курс з креативного мислення, екскурсії на байдарках, концерти та виставки виробів людей з інвалідністю. Крім того, підготовлена інклюзивна театральна постановка.

Настав час підбивати підсумки: що вдалося зробити добре, а що можна покращити чи зробити інакше? Як цей проект вплинув на митців різного віку, у тому числі – людей з інвалідністю? Про це йшлося під час підсумкової пресконференції, що відбулася на базі ГО «Голос батьків». До обговорення долучилися наставники, батьки, учасники проекту.

- Найбільше досягнення проекту, як на мене, - це той культурний продукт, який народився в результаті занять, - переконана виконавча директорка ГО «Голос батьків» Любов Карасьова. – Це багато концертних номерів, які ми підготували й показали чернігівцям, це вистава й творчі міні-проекти, що виникли в процесі, це картини та вироби учасників, представлені на виставці в нашій організації, які можна придбати. Крім того, це ті таланти, які нам вдалося відкрити у вокалі, живописі, театрі. Це дуже надихає.
-   
Викладачка вокалу та музичного мистецтва Альона Юдіна поділилася спостереженням, що дітки дуже змінювалися в ході занять арт-терапією: змінювалися зовнішньо та внутрішньо - розкривалися, ставали більш комунікабельними, впевненими. Особливо вона пишається вихованкою Настєю Асоско – дівчина з дитинства мріяла навчитися грати на фортепіано, і її мрія почала збуватися! «Настя – дуже талановита! Вона може бути прикладом для багатьох, що нема нічого неможливого, що працелюбність, старанність і велике бажання можуть творити дива», - підсумувала Альона.

А викладач живопису Володимир Кравченко порадив усім присутнім також займатися творчістю, адже це найкращий спосіб відпочинку, перезавантаження, профілактики стрес та професійного вигорання. «Я переконаний, що творчість можна перенести в будь-яку сферу діяльності, - розповів пан Володимир. – Особисто я малюю з дитинства й бачу, як живопис пов'язаний з різними видами творчості – музикою, скульптурою, театром. Тому займатися творчістю просто необхідно і дітками, і дорослим. Особливо діткам, які шукають себе, це допомагає їм відкрити свій потенціал».

Галина Близнюк – мама особливої дитини й «за сумісництвом» вчителька-реабілітолог з глинотерапії. «Можу сказати як мама, що моя дитина чекала цих зустрічей, для неї кожне заняття було святом, - зауважила жінка. – Для мене головний результат проекту в тому, що ми довели – наші діти такі ж, як і всі. Вони такі ж талановиті. Хочу додати, що не лише я вчила хлопців і дівчат, а також вчилася у них. Цей проект нам усім дуже необхідний! Зокрема, глина виховує та дисциплінує. Кажуть, що глина не любить лінивих. І це справді так. А особисто мене цей проект спонукав шукати методи та вправи, які б підходили нашим учням. Хочу подякувати усім! Ви всі зробили мою дитину щасливішою!»

Ще одна мама, чия дитина долучилася до роботи хабу «Зачарована Десна» - голова правління ГО «Голос батьків» Ольга Дей. Водночас пані Ольга забезпечувала психологічний супровід учасників проекту. За її словами, завдяки творчим заняттям у особливих дітей покращилися когнітивні здібності, зокрема, вони почали краще тримати увагу, мислити логічно, покращилися їх лідерські здібності, зросла самооцінка. «А головне, що наші дітки відчули себе особистостями!» - підсумувала керівниця організації.

Доволі амбітні цілі – виховувати нову творчу еліту країни, гуртувати митців, а також популяризувати інклюзію в нашому суспільстві  – ставить у цьому проекті та на майбутнє координатор «Креативного хабу «Зачарована Десна» Сергій Усович. Він розповів, що проектом вже зацікавилися подібні громадські організації в Німеччині та Іспанії. Йдуть перемовини про обмін досвідом і спільні заходи як у нас, так і за кордоном. «Ми навіть встановили рекорд Чернігова - провели найбільше танцювальне коло за участю людей з інвалідністю. Я вважаю проект вдалим, це було свято життя», - підсумував Сергій.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини