Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:00:01

Як військові будували "Міст Леонардо да Вінчі" та грали в рольові ігри

09.10.2020   19:38Агенцiя

В рамках двосторонньої співпраці досвідчені фахівці Соціально-психологічного центру міста Славутич завітали до військовослужбовців окремої танкової Сіверської бригади аби передати свої знання з психологічної роботи офіцерам, що обіймають керівні посади, зокрема командирам, заступникам з морально-психологічного забезпечення та військовим психологам підрозділів частини.

- Ми поділилися досвідом з нашими військовими щодо методів та форм роботи, які вже апробовані нами. Завдяки цьому ми маємо позитивний результат та знаходимо спільну мову з учасниками бойових дій, що звертаються до нашої установи. Це індивідуальна і групова робота. Під час  психологічних тренінгів ми акцентували увагу на принципах командоутворення. Це діяльність військовослужбовців, що разом виконують певні завдання задля досягнення успішного результату як у великих так і в маленьких підрозділах.  Також велику увагу ми приділяємо  профілактиці девіантної поведінки у військовому середовищі – це негативна, а інколи і протиправна поведінка військових, що може погано впливати на виконання поставлених завдань, - повідомив заступник директора Соціально-психологічного центру м. Славутич, кандидат психологічних наук Юрій Акименко.

Командоутворенню військові навчилися під час групової психологічної вправи «Міст Леонардо да Вінчі». Сутність її складалася з того, що з 28 дерев’яних планок, які надавалися  армійцям, вони повинні були побудувати дерев’яний маленький  місток, не маючи при цьому підручних засобів, таких як різноманітні кріплення, мотузки, клей тощо. Тут треба було діяти згуртовано, адже на думку психологів, військовослужбовці, які швидко та якісно виконуватимуть таке завдання – зможуть рішуче діяти  і в бойовій обстановці, а ті учасники, що сперечатимуться і не будуть злагоджено виконувати вправу – не зможуть впевнено поводитися на передовій. Одночасно тут треба вміти аналізувати, домовлятися між собою, бути кмітливим та приймати командне рішення.

Велику увагу під час тренінгів психологи приділили девіантній поведінці серед військових, як на службі так і в побуті. Тут все було зосереджено на рольових іграх, коли був носій девіантної поведінки, так званий порушник та його оточення, зокрема ті, що хочуть його врятувати та ті, що штовхають його на протиправні вчинки. Під час виконання таких ролей всі оточуючі мали можливість сприймати змодельовану ситуацію, в якій може опинитися кожен і тут дуже чітко прослідковується девіантна поведінка головного героя-порушника.

На майбутнє, представники Центру будуть ініціювати подальшу співпрацю з військовими, щоб адаптувати різноманітні  методи психологічного розвантаження, інтерактивні вправи та проводити зустрічі на постійній основі задля покращення морально-психологічного клімату як у військових колективах так і в сім’ях армійців, особливо це стосується військових, що повертаються з зони проведення бойових дій.

Така взаємодія є дуже корисною і в подальшому дозволить покращити психоемоційний стан військових та запобігти психологічному вигоранню. Під час таких зустрічей військові психологи мають можливість навчатися та здобувати досвід аби застосувати свої набуті навички на фронті.

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.