Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:41:27

Формуємо медіаграмотний погляд на реалії: сім зустрічей з молоддю Чернігівської області

28.08.2019   15:05Агенцiя

Володіння інструментами медіаграмотності є особливо цінним зараз, коли наша країна перебуває у стані збройного конфлікту. Наприкінці червня та протягом липня 2019 року у Чернігівській області був реалізований цикл тренінгів з протидії маніпуляціям у медіа, представлених у вигляді цілісної освітньої програми.

Заходи були проведені в рамках проекту на отримання міні-грантів, які сприяють розвитку медіаграмотності серед молоді з регіонів. Тренінги реалізовані за підтримки USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews у партнерстві з Академією української преси.

Ініціатива об’єднала зусилля Чернігівської обласної молодіжної громадської організації «Світанок» та організацій-партнерів «Асоціація демократичного розвитку» та «Громадське телебачення: Чернігів», команди яких організували та провели 7 зустрічей з молоддю, відповідно у центрах 7-ми ОТГ області: Корюківці, Городні, Ніжині, Козельці, Мені, Батурині й Новгород-Сіверському.

Кожна з зустрічей тривала декілька годин, адже програма вищевказаного тренінгу була насиченою як теорією, так і практичними вправами. Звичайно, присутні не були обмежені у можливості вільно висловлюватись і дискутувати. Тим більше, що теми, висвітлені тренерами, є резонансними для нашого суспільства: виборче законодавство України та практика виборчих систем у світі загалом, правопорушення під час виборів, а також роль ЗМІ та медіа у формуванні наших поглядів на ті чи інші явища і процеси, у тому числі за допомогою маніпулятивних технік (фотошоп, відеомонтаж, гра з текстами тощо).

За результатами тренінгів у кожному містечку з’явилося коло з щонайменше 20-ти осіб, які отримали конкретні знання і навички розпізнання інформаційних маніпуляцій у медіа та інструменти протидії ним. Важливо, що вони були адаптовані під учасників заходів так, щоб їх можна було доволі легко використовувати у повсякденному житті без застосування спеціальних технічних засобів чи наукових методів.
Під час кожного тренінгу вдалося створити атмосферу вільного, живого, розкутого спілкування. Незважаючи на соціальні й статусні відмінності, учасники почували себе рівними й могли відверто задавати питання й висловлювати коментарі.

Доречним доповненням до циклу тренінгів стало укладення Меморандумів про співпрацю в царині медіаосвіти між громадською організацією «Світанок» та місцевими об’єднаннями активістів у 6-ти з 7-ми відвіданих командою проекту ОТГ.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.