Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:47:48

У чернігівських школах запровадять Єдину систему відкритих бюджетів шкіл

15.06.2018   08:04

У Чернігові 14 червня відбулась відкрита презентація Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у приміщенні Деснянської районної ради міста Чернігова.Можливості цієї системи було презентовано керівникам шкіл та садочків.

На виконання вимог ЗУ «Про освіту», «Про доступ до публічної інформації» та з метою забезпечення відкритості та доступності інформації про надходження та використання бюджетних коштів, зменшення корупційних ризиків при їх використанні у навчальних закладах, за сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні відбувається впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у загальноосвітні заклади міста. Дана система передбачає більшу прозорість у роботі з фінансами у закладах освіти (бюджетні кошти, інші надходження).
 
Дуже приємно, що знайшли час відвідати захід директори та представникиз 14-ти закладів освіти міста Чернігова. Серед них: ліцей №15, колегіум №11, школа №3, 5, 6, 12, 13, 20, 27, 36, гімназія №31, а також ДНЗ №43, №59 та №72. Це говорить про відкритість навчальних закладів та їх представників, бажання удосконалюватись та йти в ногу з прогресом.

Всі учасники заходу зацікавились Системою відкритих бюджетів, а деякі вже навіть готові її вже впроваджувати у себе в навчальних закладах. Надалі ми з кожним будемо співпрацювати і допомагати ставати краще.

Єдина система відкритих бюджетів шкіл – це онлайн платформа, яка дозволяє в розрізі окремого закладу освіти бачити всю фінансову інформацію: скільки коштів і на що виділяється із бюджету, яку благодійну допомогу надає місцева громада/батьки.

Через Систему можна:
•    У зручному візуальному способі побачити скільки коштів виділяє держава;
•    На що ці кошти витрачаються;
•    Завантажувати скан-копії документів по усім витратам;
•    Бачити контрагентів – постачальників товарів, послуг – в розрізі школи, міста, області;
•    Планувати та показувати поточні потреби закладів освіти;
•    Збирати кошти на потреби онлайн, зараховуючи кошти одразу на спец. рахунки у Держказначействі;
•    Додатково залучати кошти у заклади освіти, створювати проекти, та збираючи на них кошти онлайн по принципу краудфандингу;
•    Показувати річні кошториси закладів освіти, а також окремі запити на (до)фінансування потреб з бюджету;
•    Батькам – приймати участь в обговоренні потреб/витрат закладів освіти, виставляти пріоритети через голосування;
•    Більш того, вся інформація передається по API, у форматі JSON, тим самим даючи змогу закладам освіти міста виконувати норми ЗУ «Про доступ до публічної інформації», зокрема статті 10 («надання публічної інформації у формі відкритих даних»).

Система розроблялась на основі фокус-груп та консультацій з батьками, директорами шкіл та управліннями освіти. Починаючи з 2017 року, система діє у закладах освіти Херсона, та з 2018 року централізовано впроваджуватиметься у школи Чернігова, Вінниці, Дніпра, Чернівців, Хмельницького, Житомиру, Червонограду, Маріуполю, Нікополюза сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Запрошуємо директорів/адміністрацію шкіл та дошкільних закладів міста до взаємної співпраці у напрямку побудови ефективної моделі прозорого отримання, використання  та  обліку бюджетного фінансування для потреб комунальних закладів освіти міста.


Громадської організації «Агенція міських ініціатив»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.