Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:33:03

Діти — у фокусі уваги органів влади та громадськості

30.05.2017   09:40Агенцiя

Як діяти в інтересах дітей, забезпечити право дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування дітей, на сімейне виховання, дати можливість дітям з особливими потребами інтегруватися в суспільство, попередити підліткову агресію — про це говорили 29 травня на прес-брифінгу в ОДА представники влади та інститутів громадянського суспільства.

Начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько зауважила, що останнім часом прийнято ряд законодавчих ініціатив, спрямованих на удосконалення системи забезпечення прав дитини. Зокрема, запроваджено нову форму підтримки сімей та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, — патронат над дитиною, відтепер нормативно передбачено структурний підрозділ у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах.

В області діє програма із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2016-2020 роки. Наразі місцеві органи влади опрацьовують варіанти придбання помешкань. У цьогорічних планах — житло для 37 осіб. 10% співфінансування надасть бласний бюджет.

Людмила Зеленько зазначила, що у сфері уваги фахівців служб у справах дітей —  понад три тисячі дітей, які мають складні життєві ситуації. З початку року майже 1700 з них отримали психологічну, соціальну  та  правову допомогу.

Для тих дітей, які зазнали насильства, залишились поза сімейним оточенням або мають конфлікт з батьками, в області діють три центри соціально-психологічної реабілітації дітей  — у Чернігові, Ніжині та селі Хмільниця Чернігівського району. Починаючи з 2016 року, фахівці цих установ надали допомогу більш ніж 2,5 тисячі дітей, лише цьогоріч — 165 вихованцям.

До речі, зі своїми проблемами діти та батьки можуть звернутися, зателефонувавши та «Телефон Довіри» 0 800 500 241, що діє при Чернігівському центрі.

Говорила очільник Служби і про забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та розвиток у сім’ї. В області проживає 2041 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них 1385 батьківску увагу отритмують в сім’ях опікунів, піклувальників, 478 — у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Наразі кількість вихованців в альтернативних формах сімейного виховання перевищила кількість таких дітей в інтернатних закладах у 3,8 разу. Так, в 207 прийомних сім’ях та 25 ДБСТ проживає 478 дітей. При цьому в інтернатах закладах — 126 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Всього впродовж цього року знайшли нових батьків або були повернуті у сім’ї 131 дитина, з яких, зокрема, 17 усиновлені громадянами України та 10 іноземцями, 11 — влаштовані у ПС та ДБСТ, 5 – повернуті біологічним батькам.

Долучилися до розмови і представники громадських організацій, які тісно співпрацюють з ОДА у сфері захисту дітей, — голова правління Чернігівського міського громадського об’єднання  інвалідів «Шанс» Світлана Федорова, керівник громадської організації «МАРТ», голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, голова громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя» Регіна Гусак.

Вони акцентували на важливості тісної взаємодії в інтересах дітей, поділилися своїми напрацюваннями, а також повідомили про заходи, які будуть організовані для дітей та їхніх батьків найближчим часом.

Зокрема, директор комплексної ДЮСШ № 1 Сергій Романчук презентував проведення на веслувальній базі спортшколи 2 червня традиційного заходу «Особливий день — для особливих дітей» з нагоди Міжнарожного дня захисту дітей.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини