Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:31:09

Чернігівським підприємцям — про програми ЄС з підтримки бізнесу

13.04.2017   10:09Агенцiя

Як долучитися до міжнародних грантів та отримати пільгові кредити — говорили 11 квітня з підприємцями Чернігівщини під час третьої панелі форуму «Угода про асоціацію з ЄС: можливості малого та середнього бізнесу».

Про дві програми ЄС, які надають підтримку малим та середнім підприємствам, розповіла представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олександра Федорко.

У лютому цього року прийнято Закон України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС “Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014-2020)”». Таким чином Україна стала восьмою учасницею програми COSME, поряд з Албанією, Вірменією, Македонією, Молдовою, Сербією, Туреччиною та Чорногорією.

COSME (Competiveness of Small and Medium Enterprises) — набір тематичних проектів та програм на 2014–2020 роки із загальним бюджетом 2,3 мільярда євро. Перелік цих проектів щорічно визначається Європейською комісією та викладається в Робочій програмі. Цей документ для України на 2017-й рік складається із 23 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками: полегшення виходу на зовнішні ринки, поліпшення умов для конкурентоспроможності та формування культури ведення бізнесу.

До речі, підтримуються проекти різної тематики, включаючи туризм, хімічну галузь, полегшення доступу до держзакупівель, зниження адміністративного навантаження, захист прав інтелектуальної власності для компаній, що працюють в країнах, які не є членами ЄС.

Взяти участь у проектах COSME можуть представники малого та середнього бізнесу, громадські організації, установи, агенції регіонального розвитку, освітні установи, а також бізнес-асоціації, профспілки, кластери та органи державної влади.

Ще одна програма ЄС, найбільша з фінансування науки та інновацій загальним бюджетом близько 80 мільярдів євро на 2014–2020 роки, — «Горизонт 2020». Вона поділена на три основні напрямки: передова наука, лідерство в галузях промисловості та суспільні виклики. Зазначені напрямки, у свою чергу, поділені на кілька тематичних конкурсів.

Основні умови участі у проектах програми «Горизонт 2020» – актуальна дослідницька тема, щонайменше два партнери з європейських країн (країни-члени ЄС або країни – асоційовані члени програми «Горизонт 2020») і заявка англійською мовою.

Як зазначила координатор консорціуму EEN–Ukraine Олена Фесенко, у 2011 році Україна приєдналася до Європейської мережі підприємництва EEN (Enterprise Europe Network) шляхом створення консорціуму, до якого увійшли представники бізнесу та державних установ, а також наукові організації. Олена Фесенко детально зупинилася на механізмі його функціонування.

Консорціум EEN повинен максимально інформувати щодо можливостей програм COSME, «Горизонт 2020» та інших проектів фінансової підтримки ЄС, доступних для України. Учасники консорціуму відповідають на запити європейських учасників EEN, роблять вибіркову оцінку проектів комерційних та технологічних профілів, навчають користуванню системою. Також надають підтримку потенційним учасникам з пошуком партнерів з ЄС для участі в проектах.

Говорили учасники форуму і про проект ЄС FORBIZ. Він працює у рамках європейської ініціативи EU4Business на підтримку реформ в Україні та її економічного відновлення.

Зазначили і про співпрацю України з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини