Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:39:39

Новий закон про державну службу передбачає розмежування політичних та адміністративних посад у державних відомствах

26.03.2016   08:08

Центр підвищення кваліфікації кадрів провів для державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб місцевого самоврядування Борзнянського району виїзний семінар-тренінг на тему: «Основні засади реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування».

Під час відкриття семінару-тренінгу Козішкурт Андрій Миколайович –  заступник голови Борзнянської районної ради, відзначив, що невід’ємною складовою стратегічних перетворень, започаткованих в Україні, є наближення державної служби та служби в органах місцевого самоврядування до європейських принципів, які висуваються до країн – кандидатів на вступ до ЄС, а також принципів «належного врядування», які закріплені рішеннями Ради Європи.

У ході семінару Підгайний Петро Михайлович – заступник директора  Центру, розповів учасникам семінару про основні новації Закону України «Про державну службу», який вступить в силу з 1 травня 2016 року. Це, зокрема те, що державні службовці будуть призначатися за конкурсом, залишиться лише три категорії державних службовців. Чиновники категорії «А» повинні бути безпартійними, а належні до категорій «Б» і «В» не мають права обіймати керівні посади у політичних партіях. Крім того, чиновників категорії «А» призначатимуть на 5 років. Перебування на посаді – не довше двох термінів тощо.

Окрім цього, Закон суттєво скоротить кількість державних службовців в Україні.  Це буде відбуватися через скорочення непотрібних функцій, усунення дублювання чи передачі частини повноважень в рамках децентралізації на місцях.

У Законі також передбачено, що мінімальна зарплата державного службовця становитиме не менше від двох мінімальних заробітних плат. Але це з 1 січня 2017 року. Надбавки можуть становити не більше ніж 30% від заробітної плати. 70% отримуваних грошей становитиме посадовий оклад. (На сьогодні все навпаки – чистий заробіток державного службовця складає близько 30% від того, що він отримує насправді. Решта – це премії та надбавки).

Перед учасниками семінару також виступив Дубок Валентин Петрович – заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, магістр державного управління, який акцентував увагу присутніх на тому, що мають також бути проведені системні зміни в підзаконних нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо практичних питань проходження державної служби в органах виконавчої влади відповідно до вимог Закону України «Про державну службу».

Він, зокрема, розповів, що із 35 підзаконних актів треба розробити і затвердити 24 постанови Кабінету Міністрів України, 10 наказів Нацдержслужби та 1 наказ Мінсоцполітики. Присутніх цікавили питання стосовно порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток; які посади працівників державних органів будуть віднесені до посад, які виконують функції з обслуговування; про створення служби управління персоналом державного органу, тощо, та відповів на численні запитання присутніх.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини