Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:56:22

Педагогічне приниження

25.04.2015   10:11

Річний оклад учителя в середньому становить 68 000 доларів і перевищує середню зарплату по країні, яка становить близько 50 000 доларів за рік. Та це щось із області фантастики чи просто якесь марення, скаже читач. Зовсім ні – мова йде про абсолютно реальну ситуацію, що спостерігається в державі під назвою Швейцарія.

Наші ж учителі хіба що в солодких снах можуть отримати за місяць своєї праці грошову винагороду в еквіваленті більше п’яти з половиною тисяч світової валюти номер один. І взагалі, якщо порівняти рівень життя швейцарців (та й багатьох інших народів Європи, курс на яку тримає Україна) та українців, то здається, що ми з ними живемо в паралельних світах, які розділяє безмежна фінансово-соціальна прірва.

Та Бог із ними, тими заможними європейцями. Українські педагоги готові «сіяти розумне й вічне» відповідно до більш ніж скромних економічних можливостей своєї держави. Єдине їхнє бажання – щоб зароблене платили вчасно. Якщо ж цього не відбувається, бажання стає справедливою вимогою. Саме така трансформація довго визрівала в середовищі вчителів прилуцьких шкіл, аж доки не вилилась у відчайдушний візит десятків освітян на сесію міської ради минулого четверга.

Коли з початку нинішнього року держава взяла на себе фінансування шкільної освіти, місцева влада отримала нагоду зітхнути з полегшенням – такий тягар спав із плечей бюджету міста. Однак виявилося, що субвенція не спроможна забезпечити своєчасну оплату праці вчителів навіть у ті сім місяців, на які за підрахунками її має вистачити. Мало того, що зарплатню стабільно затримують, так іще й ділять на шматки, немовби, даруйте, кидаючи собаці кістку. Аванс за лютий вчителі отримали лише незадовго до 8 березня, а зарплату було поділено на 89 і 11 процентів, які виплачено 25 березня та 2 квітня відповідно. 40% авансу за березень надійшло на картки також 2 квітня, решта авансу очікується цього тижня. Як вам така арифметика? А як вам той факт, що закон вимагає п’ятого числа кожного місця повністю закрити зарплатню за місяць попередній? А як щодо комунальних платіжок за новими тарифами, що ріжуть гаманець і серце терплячого педагога?

Опинившись у вкрай незавидному становищі, вчителі й вирішили звернутися за підтримкою до депутатського корпусу. Втім, шанси віднайти рятівний ресурс у міській казні виглядають примарними. Натомість освітянам уже вкотре порадили – здогадуєтесь? – економити. Це тим людям, яким із 1 квітня всупереч урядовій політиці наполовину скоротили надбавку за престижність праці. Та що, власне, залишилося від так званої престижності, коли протягом двох тижнів весняних канікул учителі ходили на роботу мерзнути в неопалюваних приміщеннях… І тому право на оголошення страйку, яке залишили за собою прилуцькі педагоги, є цілком адекватною відповіддю на всі приниження, від котрих вони змушені потерпати.


Олександр Бойко

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.