Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:49:24

Викладачі з Німеччини: будемо співпрацювати!

18.09.2014   11:37Агенцiя

Викладачі англійської та німецької мов ірландка за походженням Джоан Волш і американець Ренді Пері в рамках міжнародної програми обміну фахівцями відвідали Чернігів.

Вони приїхали до України на запрошення І Київських державних курсів іноземних мов. Ці викладачі давно живуть в Німеччині, викладають у Народному університеті Мюнхена. В Чернігові вони зустрілися зі школярами та студентами, провели уроки для слухачів і майстер-класи для педагогів Чернігівського філіалу вищезгаданих курсів.

Я поцікавилася, яке враження справили на них чернігівці, чи на достатньому рівні мої земляки володіють іноземними мовами.

«Викладачі іноземних мов навчаються все життя»

Ренді Пері: - Можу сказати, що загальний рівень підготовки студентів Чернігівської філії курсів іноземних мов справляє приємне враження. Вони налаштовані серйозно щодо своєї освіти, свого майбутнього. Нам сподобалося, що під час зустрічей у навчальних закладах молоді люди ставили багато запитань, розмова з ними була цікавою. Я вражений, як ваші вчителі сумлінно ставляться до своєї справи, як багато вони працюють, приємно, що вони відкриті та готові до постійного самовдосконалення, адже для викладача це дуже важливо.

Джоан Волш: - Мені здалося, що ці студенти все ж таки більше вмотивовані, більш старанні, але ж вони зазвичай і доросліші, ніж школярі. Щодо викладачів – вони дійсно компетентні і налаштовані на досягнення успіху в справі викладання іноземних мов. Окрім Чернігова ми побували в школі містечка Седнів - вона нас вразила: дуже гарна, комфортна, простора. Нас зустрів директор, провів екскурсію, і ми також мали нагоду оглянути це містечко. Там дуже цікаві пам’ятки архітектури, живописні пейзажі.

Ренді Пері: - Ми відвідали парк, де бував відомий український поет – ні, не Шевченко, а інший - Леонід Глібов. Нам розповіли, що він написав вірш про це прекрасне місце, його поклали на музику, і ми чули, як якась група українських туристів заспівала цю пісню українською.

Джоан Волш: - А потім вони також заспівали народну пісню «Підманула-підвела». Нам сподобалося!

- А чи не боялися ви їхати в Україну, адже у нас зараз складна економічна та політична ситуація, на Сході триває війна?

Ренді Пері: - Ні, звичайно, ні!

Джоан Волш: - Ми знаємо географію України, ми знали, куди ми їдемо. Ми дивимося телевізор в Німеччині і розуміємо, що війна триває на сході.

- Я хочу подякувати вам за те, що ви завжди намагаєтесь нас підтримати, що ви слідкуєте за подіями в Україні, про що повідомляєте мені в листах, завжди запитуєте, як ми тут, - долучається до нашої розмови заступник директора Чернігівського філіалу І Київських державних курсів іноземних мов Олена Павловська. - Ми відчуваємо вашу щиру підтримку і небайдужість. До речі, це не перший візит Джоан і Ренді до Чернігова. Вони вже бували тут раніше, ми проводили для них екскурсії центральною частиною міста, а цього разу вирішили відвезти їх до Седнева.

Навіщо дорослі люди сідають за парти?


- Цікаво, з якою метою ви приїхали до нашої країни, до Чернігова і чи задоволені результатом цього візиту?

Ренді Пері: - Обмін досвідом, спілкування між народним університетом у Мюнхені і І Київськими державними курсами іноземних мов триває вже багато років. Викладачі англійської та німецької мов з цих курсів приїздили до Мюнхена влітку, відвідували наші класи, інколи допомагали викладачам, ми проводили для них майстер-класи. Тепер ми приїхали в Україну, спілкуємося зі студентами, проводимо педагогічні майстер-класи. Так що перший аспект візиту – комунікація між викладачами, студентами. Декілька найкращих учнів з Чернігова вже цього року матимуть змогу отримати стипендії та навчатися в Німеччині. Так само буде тривати обмін викладачами, адже другий аспект цієї співпраці – підвищення кваліфікації педагогів, обмін досвідом, професійний розвиток.

- Це дуже добрі новини! Стипендії – гарний стимул для вивчення іноземних мов. Розкажіть детальніше, як пройшли зустрічі зі слухачами курсів іноземних мов. Чи відрізняються вони від ваших студентів, чи були готові спілкуватися з носіями мови?


Ренді Пері: - Ваші дорослі студенти такі самі, як і наші. Я не побачив відмінностей, хіба що ваші в цілому трохи молодші за віком. У нас в народному університеті Мюнхена – трохи старші, серед них є і пенсіонери, і емігранти, що приїхали в Німеччину працювати. Багато хто приходить до нас, аби вдосконалити знання мови, отримані ще в школі, – з читання, говоріння, граматики, аби в подальшому використовувати їх для бізнесу, контактів, особистих мотивів. Ще одна відмінність - наші курси дещо дешевші.

- Цікаво, а завдяки чому вони дешевші?

Ренді Пері: - Наш університет отримує підтримку від міської влади. Мій курс з англійської – лише частина великої програми навчання для дорослих. Це різноманітні курси: кулінарія, танці, комп’ютерна грамотність. Після ІІ Світової війни такі програми запрацювали по всій Німеччині.
Джоан Волш: - Є також курси з російської та української мов та багато інших.
 
Ренді Пері: - Наш університет - найбільший центр освіти для дорослих у Німеччині (і, можливо, в Європі). Відділення англійської мови дуже велике, десь 240 філіалів по всій країні. Місто підтримує це навчання, ми не платимо орендну плату за приміщення, і тому навчання дешевше. Це так звана програма Long Life Learning «навчання упродовж життя».

Джоан Волш: - Крім того, знижки при навчанні мають пенсіонери, подружні пари, самотні жінки з дітьми. Раніше це були майже безоплатні курси, але нині вартість навчання підвищилася. Це сталося через брак коштів у міському бюджеті.

Ренді Пері:  - Все одно ця освіта залишається доступною. В нашому університеті діє також технологічний департамент для молоді – на зразок технікуму чи технічної школи. Там навчання більш практичного спрямування, і там також є курси англійської.

Англійська – для роботи, кар’єри та навчання

Джоан Волш: - Щоправда, оплата викладачів у народному університеті – досить невисока. Для нас важливі інші стимули: це прекрасне місце для спілкування, для контактів. Крім того, викладачі можуть відвідувати будь-які інші курси зі знижкою 50%. Особисто я навчаюся грати на гітарі. Ми знаємо, що ваші педагоги в навчальних закладах також отримують небагато, але все одно працюють з повною віддачею, ми це помітили. Вони говорили, що ще не отримали платню за серпень, ставляться до цієї ситуації з гумором, навіть жартують. І це правильно!
 
- Цікаво, а чи дає ваш народний університет якийсь сертифікат учням?


Ренді Пері: - Всі наші учні складають екзамени та отримують довідку «про відвідування». Однак ми проводимо тести за кембріджською системою оцінювання знань, і тим, хто має потребу в сертифікатах, даємо змогу скласти ці тести. В нашому центрі освіти для дорослих найбільш затребуваною є англійська мова, на другому місці – німецька. Кожного семестру маємо близько 250 різноманітних курсів з англійської: це і початковий курс, і бізнес-англійська, і розмовні курси. В цьому полягає, до речі, ще одна відмінність. Після розмовних курсів ми не даємо сертифікатів, адже на уроках немає підручників і фіксованої програми навчання. Це практичний курс для вільного спілкування. Я гадаю, наші учні потребують не стільки сертифікат, скільки розмовної практики, аби покращити навички спілкування англійською.

Джоан Волш: - Ще одна відмінність – у нас навчається дуже багато студентів не з Німеччини, які приїздять працювати. Це громадяни Іспанії, Греції, Польщі, Болгарії, України, Росії, Грузії. Дехто з них планує продовжити навчання в США чи Англії, тоді їм потрібні сертифікати.

- Програма візиту наших друзів з Німеччини дійсно була розписана по хвилинах, ми намагалися запозичити весь їхній досвід, знання. Спілкування з ними було дуже цінним для викладачів наших курсів, - підсумовує заступник директора Чернігівської філії І Київських державних курсів іноземних мов Олена Павловська. – Ми дуже вдячні Джоан Волш і Ренді Пері за те, що вони показали чернігівським колегам нові прийоми та методи викладання іноземних мов, адже світ постійно змінюється, і підходи до навчання також. Ми вдячні за те, що у слухачів наших курсів з’явилася можливість спробувати свої сили у спілкуванні з носіями мови. Це важливо для будь-якої людини, яка вивчає іноземну мову. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Вікторія Сидорова, фото автора

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини