Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:40:13

Сучасний фахівець на ринку праці

20.03.2013   08:24Агенцiя

Ким і яким він має бути? Це питання обговорили учасники “круглого столу”, що відбувся днями на базі Чернігівського державного інституту економіки і управління. Участь у заході взяли освітяни, представники Чернігівської облдержадміністрації, служби зайнятості та роботодавці.

З тенденціями сучасного ринку праці та проблемами працевлаштування молоді присутніх ознайомив заступник директора Чернігівського ОЦЗ Максим Торжевський. Зокрема він зазначив, що молодь, особливо віком до 24 років, є на ринку праці найвразливішою частиною населення. З одного боку молодий вік підвищує шанси для зайнятості, а з іншого – через відсутність трудового та життєвого досвіду – зменшує. На молодіжний сегмент ринку також впливає незбалансованість попиту та пропонування робочої сили. Служба зайнятості завжди приділяла належну увагу роботі з молоддю, а в контексті реалізації соціальних ініціатив Президента України забезпечення ефективного працевлаштування громадян, які потребують додаткових соціальних гарантій, в тому числі молодих людей, є одним із її пріоритетних завдань.

Протягом минулого року до центрів зайнятості області за пошуком роботи звернулось 2239 випускників навчальних закладів, в тому числі 56 випускників загальноосвітніх, 906 – професійно-технічних та 1277 – вищих навчальних закладів. З них майже 1000 отримали роботу.

Звернувшись до центру зайнятості, молоді люди можуть безкоштовно отримати послуги з професійної орієнтації: пройти тестування, докладніше дізнатися про свої здібності та схильності, ознайомитися з можливими шляхами набуття професії та умовами вступу в навчальні заклади, а головне, фахівці центру зайнятості зорієнтують – наскільки затребувана обрана професія на ринку праці. Крім того, молоді гарантується працевлаштування на заброньовані робочі місця на підприємствах, в установах та організаціях; сприяння службою зайнятості у підборі підходящої роботи; навчання нових професій, перепідготовка та підвищення кваліфікації відповідно до потреб ринку праці; участь в оплачуваних громадських роботах.

– У минулому році було відновлено програму забезпечення молоді – випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів, першим робочим місцем, – зазначив Максим Торжевський. – Завдяки спільним заходам з управлінням освіти та науки, органами місцевої влади та з урахуванням доведених асигнувань Державного бюджету для надання роботодавцям дотацій, в області працевлаштовано 114 молодих фахівців, які сьогодні мають гарантії зайнятості мінімум на два роки. Серед них 85 осіб здобули професійно-технічну та 29 – вищу освіту. Найбільшим попитом користувалися кухарі, трактористи-машиністи сільгоспвиробництва, слюсарі з ремонту автомобілів та бухгалтери.

На початку року затребуваними були водії автотранспортних засобів, продавці, підсобні робітники та кваліфіковані робітники з інструментом. Також стабільною є потреба у спеціалістах державної служби, бухгалтерах, менеджерах тощо.

З 2013 року служба зайнятості працює за новими правилами, передбаченими Законом України “Про зайнятість населення”. Заступник директора ОЦЗ ознайомив присутніх з його новаціями, зауваживши, що він орієнтований на стимулювання легальної та продуктивної зайнятості населення, підвищення якості трудових ресурсів та підтримку економічного зростання.

Результатом “круглого столу” стала розробка спільних проектів щодо підготовки конкурентоспроможних фахівців та організації взаємодії між вузом, підприємствами регіону та службою зайнятості.


Валентина Федусь, головний спеціаліст відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини