Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:07:07

Добове балансування газопостачання. Чи готові до нього бюджетні установи Чернігівщини?

09.08.2019   09:00Агенцiя

З 1 березня ринок газу в Україні перейшов з місячного на добове балансування. Це – один із важливих елементів реформування газового ринку, який дозволяє суттєво підвищити точність розрахунків при обліку газу та формуванні ціни на нього.

Щоб бюджетні установи (як і інші споживачі) отримали газ за новими правилами, облаштування їх вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних мало завершитись 1 травня 2019 року. Проте на Чернігівщині ці роботи виконані менше ніж на третину. Як завершити розпочате і не допустити зриву опалювального сезону 2019 – 2020 років, обговорювали на нараді, проведеній в.о. голови облдержадміністрації Наталією Романовою.

За інформацією заступника директора Департаменту ЖКГ та ПЕК облдержадміністрації Лідії Борсук, на сьогодні лічильники природного газу облаштовані приладами дистанційної передачі у 108-ми закладах, ще у 15-ти це буде здійснено найближчим часом. На решті об’єктів ситуація різниться: у 336 випадках отримано технічне завдання, у 280 — розроблено проєктно-кошторисну документацію, ще у 68 – закуплено обладнання та ведуться відповідні роботи.

У 54 закладах через відсутність фінансування роботу не розпочато. При цьому, якщо у Ічнянській, Прилуцькій, Ніжинській райдержадміністраціях та в Ічнянській, Іванівській, Варвинській ОТГ не переобладнано частину установ, то по об'єктах Сосницької та М-Коцюбинської ОТГ роботи не ведуться взагалі.

— Ми розуміємо, що суми, потрібні на переоснащення приладів обліку газоспоживання, значні для місцевих бюджетів, — зауважила Наталія Романова. — Проте не маємо права зірвати початок опалювального сезону. Тому керівникам на місцях потрібно ретельно проаналізувати потребу у фінансуванні, мінімізувати її за можливістю і негайно приступити до встановлення приладів дистанційної передачі даних споживання природного газу.

АТ «Чернігівгаз», у свою чергу, повинне подбати про ефективне функціонування нової системи обліку. Адже попри улаштування засобів дистанційної передачі даних, на низці об’єктів показники щоденного споживання газу доводиться передавати у телефонному режимі через відсутність інтернет-зв’язку.

У ході наради було проаналізовано ситуацію у кожній з бюджетних галузей, розглянуто становище у Чернігівському та Ніжинському районах, обговорено нюанси Кодексу газорозподільних систем, які по-різному трактуються представниками НКРЕКП та Чернігівгазу.

Оскільки вартість встановлення приладів дистанційної передачі даних коливається від 50 до майже 250 тисяч гривень, було вирішено створити у кожній громаді фахову комісію, яка детально вивчить і прорахує реальну мінімальну потребу кожної конкретної установи. Учасники наради висловили сподівання, що таким чином вдасться спрямувати бюджетні кошти на переоснащення якнайбільшої кількості відповідних лічильників газу.

За підсумками наради було вирішено тримати це питання під постійним контролем, повернутися до його розгляду у середині вересня та, водночас, звернутися до НКРЕКП з проханням розглянути можливість відтермінування облаштування засобами дистанційної передачі даних комерційних вузлів обліку природного газу до травня наступного року, повідомив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.