Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:12:09

В області працюють над розвитком плодоягідної галузі

03.07.2019   10:37Агенцiя

Про державну підтримку садів та ягідників, стан та перспективи розвитку галузі на Чернігівщині говорили 2 липня на брифінгу у Чернігівській обласній державній адміністрації.

— Такі галузі, як ягідництво, горіхівництво та садівництво є привабливими та перспективними напрямками для малого та середнього українського агробізнесу. Ця продукція є перспективною з точки зору переробки, доданої вартості та прибутковості для виробника. Окрім того, дана галузь – можливість швидкого створення робочих місць із заробітною платою вище середньої, — повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Юрій Ткалич.

Як повідомив очільник профільного Департаменту, до 2014 року у Чернігівській області, так і в Україні загалом, скорочувалися площі ягідних насаджень. Причина – відсутність належного матеріально-технічного забезпечення та недотримання агротехнічних заходів.

Проте, за останні п’ять років ситуація поліпшилася. Площі плодових та ягідних насаджень в області почали зростати. Так, у минулому році вони склали 3,7 тисячі гектарів. Загалом, за ці роки на Чернігівщині було висаджено понад 340 гектарів плодоягідних культур для промислового виробництва.

На сьогодні плодоягідні насадження зосереджені у 23 сільськогосподарських підприємствах 10 районів Чернігівщини. Загальна площа багаторічних насаджень по яких на кінець 2018 року складала 888 гектарів, в тому числі у плодоносному віці – 488 гектарів.

Позитивних зрушень у галузі вдалося досягти і за рахунок державної підтримки.

В рамках реалізації бюджетної програми «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» протягом 2017–2018 років «Аграрна компанія «Еко парк» отримала компенсацію за придбання садивного матеріалу плодових та ягідних культур у розмірі понад 5,5 мільйона гривень. Отримало компенсацію за придбання холодильного та морозильного обладнання і фермерське господарство «Ніжин агроінвест». Сума виплати становила 2,3 мільйона гривень.

У поточному році до переліку претендентів на державну підтримку включені три господарства області, які закладають молоді сади – товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський горіх» та «Аграрна компанія «Еко-Парк», а також фермерське господарство «Ніжин агроінвест».

На 2019 рік на підтримку галузі садівництва та ягідництва в держбюджеті закладено 400 мільйонів гривень. За консультаціями щодо отримання державної підтримки сільгоспвиробники можуть звертатися до Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

— Вирощування ягід — гарний варіант для сімейного бізнесу. Для цього достатньо мати 2-3 гектари землі. Фермерські господарства відкриті до співпраці, можуть надати посадковий матеріал та необхідні консультації, — зазначив директор фермерського господарства «Ніжин агроінвест» Андрій Білий.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини