Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:28:34

Чернігів модернізується для економії енергоносіїв та готовий вдосконалювати ці процеси

24.04.2019   10:18Агенцiя

Чернігів розглядає можливість долучення до проекту «Впровадження Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ) в Україні».


ЄЕВ - це європейська система, яка спонукає місцеві органи влади до впровадження вдосконалених підходів планування та ефективних заходів енергетичної та кліматичної політики. Аудитори ЄЕВ спочатку вивчають місцеві умови та визначають максимальний рівень, якого в ідеалі могло би досягти місто в плані енергоефективності. А потім відносно до цього періодично оцінюється той рівень, якого це місто досягло фактично. При досягненні 50% від максимуму місто відзначається спеціальним сертифікатом і вважається таким, що одержало Європейську енергетичну відзнаку. На сьогодні участь у ЄЕВ беруть більше 1200 міст з 12 країн світу, а вже отримали відзнаку більше 600 міст.

 22 квітня представники проекту «Впровадження Європейської енергетичної відзнаки в Україні» відвідали Чернігів. На робочій зустрічі з ними в Чернігівській міській раді місто представляли заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако та фахівці управління економічного розвитку міста.

- У сферу енергозбереження Чернігів за трохи більше ніж три роки вклав близько 173 млн грн своїх коштів і 23 млн залучених. Зрозуміло, що найкращий досвід із цього мають європейські країни, які вже пішли вперед, запроваджують ці технології багато років. У них і потрібно вчитися, тому одним із перших наших пріоритетів була співпраця з європейськими структурами. Одна із них – організація з українсько-німецького технічного співробітництва GIZ, з якою ми як місто почали працювати одним із перших в Україні. Вдалося чимало - і залучені грантові кошти, і багато програм обміну, в яких брали участь наші спеціалісти, і залучення їх фахівців до проектів у Чернігові, - проінформував Олександр Ломако.

 Він додав, що утримання будівель бюджетної сфери, які дісталися у спадок ще з радянських часів, є зараз для міста однією з головних статей бюджетних витрат. Ці будівлі не є енергоефективними й економічними в плані витрачення коштів. Тому місто готове інвестувати кошти в енергоощадні технології і буде в межах можливостей це робити.

Зрозуміло, що інвестиції тільки в заміну технологій не дадуть максимального результату без правильно організованого енергоменеджменту. І Чернігів вже вийшов на той рівень, коли є готовність вдосконалювати цей напрямок, структурувати всі процеси і застосовувати вже випробувані у світі системні підходи до управління ними.

- І для громадян, і для бюджету основний затратний напрямок – це платіжки за комунальні послуги. Ми не можемо змінити тарифи – але можемо змінити розмір платіжок, впроваджуючи енергоощадні технології. Тому для Чернігова це пріоритет, - наголосив заступник міського голови.

 Як розповів начальник відділу енергоефективності Управління економічного розвитку Чернігівської міської ради Роман Мовчан, у бюджетній сфері Чернігова щоденний енергомоніторинг за фактичним споживанням енергоносіїв здійснюється з 2015 року. Він проводиться за допомогою спеціального програмного комплексу. Програма дозволяє охопити всі 190 бюджетних будівель. Передача і аналіз даних відбуваються автоматично через онлайн-сервіс. Програма враховує всі технічні характеристики кожної будівлі, дозволяє визначити клас її енергоефективності тощо. Також вона дозволяє негайно бачити нестандартні, нештатні ситуації, виявлення яких раніше потребувало значного часу.

Моніторинг дозволяє виміряти й економічний ефект від запровадження енергоефективних заходів. Накриклад, у корпусі ІІІ поліклінічного відділення міської лікарні №1, у якій за бюджетні кошти міста встановлений індивідуальний тепловий пункт та проводиться утеплення, за результатами енергоспоживання за березень економія вже становила 35%.

 У Чернігові розроблений план дій сталого енергетичного розвитку, який охоплює понад 70 великих інвестиційних пропозицій. Це ті заходи, які забезпечать максимальний ефект. Заходи реалізуються як за міські кошти, так і при підтримці міжнародних організацій. Зокрема, проводиться встановлення індивідуальних теплопунктів, заміна вікон на енергоефективні, утеплення стін, модернізація внутрішнього та вуличного освітлення, - зазначив фахівець.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини