Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:18:57

Чернігівщина активно долучається до заходів енергоефективності та запровадження "чистої" енергетики

01.09.2018   11:09Агенцiя

Ключові здобутки останніх чотирьох років у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики, а також плани на майбутнє презентував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час прес-конференції 30 серпня.

Серед представлених досягнень: понад 1,1 мільярда євро залучених «зелених» інвестицій у проекти відновлюваної енергетики; 6 мільярдів кубічних метрів заощадженого газу за рік; 1,2 мільярда євро щорічної економії на закупівлі газу; 190 укладених ЕСКО-контрактів; 7 мільярдів гривень інвестицій в утеплення житла.

Так, скорочення споживання газу на 6 мільярдів кубічних метрів за рік населенням, бюджетною сферою та підприємствами ТКЕ дозволить залишити в економіці країни 1,2 мільярда євро щороку.

Зокрема, в Чернігівській області споживання природного газу знизилося більше ніж на 24,5 мільйона кубічних метрів на рік.

Такий рівень досягнень дає можливість регіонам Україні ставати енергонезалежними, економічно міцними; створювати нові робочі місця завдяки проектам із заміщення газу; поповнювати місцеві бюджети; зменшувати оплату за енергоносії українськими родинами.

Отриманому результату також сприяло додаткове встановлення близько 2000 МВт потужностей, що генерують тепло «не з газу». У вказані проекти інвестовано понад 460 мільйонів євро.

Наступна стратегічна ціль – досягти щорічного скорочення споживання ще 5 мільярдів кубічних метрів газу до 2022 року.

Важлива ініціатива Держенергоефективності, яка успішно запрацювала і допомогла населенню заощаджувати на енергоресурсах, – програма «теплих кредитів». Завдяки цій програмі лише за невеликий період, із кінця 2014 року і по сьогоднішній день, в енергоефективність житлових будинків інвестовано 7 мільярдів гривень. Програмою скористалося більше півмільйона родин, яким держава відшкодувала 2,3 мільярда гривень.

Крім того, програма дозволила скоротити споживання близько 230 мільйонів кубічних метрів газу на рік.

Так, на Чернігівщині з початку 2016 року видано понад 12 тисяч «теплих кредитів» на суму більше 191 мільйона гривень. На сьогодні позичальникам компенсовано понад 65,1 мільйона гривень з державного бюджету та майже 1,3 мільйона гривень з обласного.

Окрім «теплих кредитів», Держенергоефективності ініціювало впровадження альтернативного механізму утеплення будівель та житлових будинків – ЕСКО. Завдяки ефективним законодавчим змінам, ринок ЕСКО запрацював в Україні. На сьогодні вже укладено 190 ЕСКО-договорів на суму близько 200 мільйорнів гривень.

За ініціативи Агентства у співпраці з центральними та місцевими органами влади сформовано базу з 16,7 тисяч цікавих для інвесторів ЕСКО-об’єктів.

З них 946 – об’єкти бюджетних установ Чернігівської області, в тому числі 154 в місті Чернігові.

Крім цього, ЕСКО запрацювало і на об’єктах державних установ. У співпраці з Агентством Держводагентство провело роботу щодо залучення інвесторів у модернізацію чотирьох насосних станцій. Сьогодні вже укладено ці 4 ЕСКО-контракти. Економія бюджетних коштів складе до 310 тисяч гривень на рік під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 мільйонів гривень щороку.

Держенергоефективності також розпочало впровадження системи енергоменеджменту в бюджетній сфері. На сьогодні 95 міст та 11 областей уже впровадили енергомоніторинг.

На Чернігівщині енергомоніторинг проводиться в обласному центрі, Мені, Ніжині та Сосниці.

Ефективним кроком до енергонезалежності країни та її інвестиційного процвітання є розвиток відновлюваної енергетики. Після розробки та запровадження законодавчих стимулів суттєво прискорено впровадження нових «зелених» проектів. Так, за чотири роки понад 1,1 мільярда євро інвестицій залучено в розвиток вітчизняної «зеленої» енергетики на користь України.

На сьогодні у Чернігівській області загальна потужність відновлювальної енергетики становить 5,6 МВт.

За І півріччя 2018 року вироблено майже 15 мільйонів кВт/год. електроенергії з відновлювальних джерел. Найбільше – Корюківською ТЕС ТОВ «Кліар Енерджи» – 13,2 мільйона кВт/год.

У Чернігівському районі біогазовою установкою ТОВ «Кліар Енерджи-Чернігів», що розташована на території полігону ТПВ в с. Новий Білоус вироблено майже 1,6 мільйона кВт/год.

Седнівською ГЕС ПАТ «Чернігівобленерго» вироблено 21,2 тисячі кВт/год.

Крім того, запущено ще 19 генеруючих установок, які працюють на енергії сонця, потужністю понад 235 кВт.

Загалом в області налічується 62 такі об’єкти потужністю майже 800 кВт. І за 6 місяців поточного року ними вироблено біля 350 тисяч кВт/год.

Аби стимулювати інтерес інвесторів до українських «зелених» проектів, Держенергоефективності разом із партнерами розробило та запровадило Інтерактивну інвестиційну карту «UAMAP». На якій опубліковано понад 100 потенційних проектів, що шукають фінансування на загальну суму понад 4 мільярди євро. Це справжня діюча платформа для контакту розробників проектів та інвесторів.

Ще одним важливим досягненням стало приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA).

Сьогодні на порядку денному в Держенергоефективності низка ініціатив, таких як: запровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики (система аукціонів); впровадження механізму стимулювання підприємств до енергоефективних заходів та переходу на відновлювані джерела енергії; розвиток сфери використання відходів для виробництва енергії; створення ринку твердого біопалива; розвиток сфери виробництва рідких біопалив; запровадження ринку «зелених» облігацій.

 

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини