Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:07:11

Громади Чернігівщини активно залучають жителів до участі у самоврядуванні

18.07.2018   12:17Агенцiя

Бюджет участі – це можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення життя у місті, селі або об’єднаній територіальній громаді. Кожен може запропонувати свій проект або ідею, чи підтримати їх в процесі голосування.

Громадський бюджет наділяє мешканців правом впливу на розподіл бюджету, а владі приносить актуальні ідеї стратегічного локального розвитку. Це можливість активізувати громаду, підняти найактивнішу її частину, залучити громадськість до розподілу коштів і вирішення потреб. Важливість запровадження такого інструменту громадського впливу експерти Чернігівського ЦРМС підкреслюють в ході тренінгів та консультацій. На думку Володимира Бойка, радника з регіонального розвитку Чернігівського Центру  розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»,  бюджет участі – дуже хороший спосіб для підвищення громадянської активності, формування відповідальності за власну громаду та налагодження зворотнього зв`язку між владою та її мешканцями.

У червні дві громади Чернігівської області визначили переможців своїх конкурсів бюджетів участі.

За інформацією Корюківської міської ради, 20 червня завершилося голосування жителів громади за проекти, які претендували на реалізацію шляхом громадського бюджетування. Всього на конкурс були подані 12 проектних пропозицій, у яких жителі Корюківської ОТГ пропонували облаштування місць дозвілля, спортивних майданчиків, покращення благоустрою території та інше. Всього на реалізацію проектів з бюджету громади виділено 250 тисяч гривень.

За результатами голосування перемогу отримали два проекти, які подали жителі села Наумівка. Перший проект – «Парк «Мрія» - передбачає встановлення вуличних ліхтарів вздовж паркової алеї в центрі села, а також облаштування парку лавочками, диванами-гойдалками та урнами. Другий проект передбачає створення спортивного майданчика із тренажерами, відновлення футбольного майданчика та модернізація бігової дорожки у Наумівці. За словами представників ініціативної групи обидва проекти допоможуть зробити кращим дозвілля і дітей, і молоді і старших жителів села. Вони будуть реалізовані протягом року.

Восени у Корюківці планують оголосити конкурс на відбір проектів Бюджету участі 2019.

У Сосницькій об’єднаній громаді за результатами голосування за проекти Громадського бюджету були обрані 8 проектів з 20 поданих. Сосниця пішла шляхом визначення переможців окремо по кожній сільській громаді. Всього на реалізацію громадських ініціатив виділяється 150 тисяч гривень.

За результатами голосування у селищі Сосниця (з Малим Устям та Ганнівкою) будуть реалізовані проекти "Очищення річки Убідь від водоростей та мулу в межах Сосниці шляхом її зариблення" та "Обладнання дитячого майданчику у В'юниському парку. Творчий простір для розвитку дітей молодшого віку з батьками".

Решта шість проектів будуть стосуватися благоустрою та ремонт громадських приміщень у селах громади. Так, у селі Киріївка облаштують криничку для громадського користування, у Волинці буде замінено електричну проводку в приміщенні "Центру культури та дозвілля", у селах Матвіївка, Пекарів та Чорнотичі увагу буде приділено благоустрою території. А у селі Загребелля встановлять решітки та замінять двері у сільському клубі.

«Кошти бюджету участі відносно невеликі за обcягами і (на перший погляд) начебто суттєво не впливають на загальний стан справ. Але ж вони формують настрій, без якого про розвиток не може бути й мови. Лише вчора пасивні громадяни, які звикли лише вимагати або ставити питання, починають самі втягуватися до громадських справ, щось лобіювати, переконувати, а зрештою - демострувати власним прикладом як треба робити. Звільняється колосальна енергія, яка знаходить собі застосування у цілком законний та конструктивний спосіб, виникає ефект співпраці. Таким чином, громада привертає до себе увагу та засвідчує навколишньому світу свою здатність до розвитку.  А донори та інвестори схильні обирати саме такі спільноти», - зазначив Володимир Бойко.

Серед громад Чернігівської області все більш популярним стає громадський бюджет участі. Так Менська міська рада, Козелецька селищна рада, Куликівська селищна рада вже прийняли рішення про запровадження таких інструментів участі у своїх громадах.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини