Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:05:48

Валерій Куліч: Чернігівщина нарощує обсяги експорту

07.05.2018   11:44Агенцiя

Зовнішній товарообіг підприємств Чернігівської області з іноземними партнерами у січні-лютому цього року склав 190,4 мільйона доларів США – зріс на 37,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами 104 країн світу.

При цьому експорт товарів збільшився на 41,3% і становив 111,5 мільйона доларів США.

– Зростання експорту зумовлено, перш за все, нарощуванням поставок до країн Європейського Союзу. Адже з моменту набрання чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС багато компаній вже скористалися її перевагами, а ЄС зміцнився у статусі ключового торгового партнера нашої області, – так прокоментував позитивну динаміку зовнішньоторговельних відносин з іншими країнами голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

Поставки товарів до країн Європейського Союзу за два перші місяці цього року зросли на 46,4% і склали понад 46 мільйонів доларів США (41,6% від загального обсягу експорту товарів). Найбільші обсяги товарів з Чернігівщини надійшли до Нідерландів (8,8%), Іспанії (8,1%), Італії (7,3%), Румунії (4,6%).

Крім того, підприємства області, враховуючи втрати, які вони зазнали від обмежень зовнішнього товарообороту з Російською Федерацією, розширюють географію поставок власної продукції. Так, значні обсяги товарів спрямовані до Туреччини (7,3%), Єгипту (7%), Білорусі (5,1%), Ізраїлю (5,1%). Варто відмітити, що більш ніж у три рази збільшився експорт до таких країн як Ірландія, Грузія, Болгарія, Ізраїль, Туніс, Нідерланди,Китай, Лівія, Чехія Марокко тощо.

Підприємства області поставляли на зовнішні ринки переважно продовольчі товари, які формували 68,2% загальнообласного показника експорту. Це, зокрема зернові культури, готові харчові продукти, насіння і плоди олійних рослин, молочні продукти.

Серед непродовольчих товарів провідні позиції належали експорту паперу та картону, деревини та виробів з деревини, взуття, текстильних матеріалів і виробів, машин та обладнання.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 32,6 мільйона доларів США. Коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,41.

Нагадаємо, що вже невдовзі, 16 травня, відбудеться «Форум інвестицій та експорту Чернігівщини» – щорічний захід, який об’єднує інвесторів та експортерів, представників органів влади, міністерств, закордонних партнерських організацій для визначення перспективних напрямків інвестицій та розвитку регіонального експорту. Цьогорічний Форум – головна подія у сфері інвестицій та експорту в регіоні.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини