Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:49:57

Аграрії Чернігівщини готові до жнив і планують перевершити минулорічний врожай

03.07.2017   14:15Агенцiя

Про це повідомили на засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації, яке минулого тижня провів директор Департаменту АПР ОДА Юрій Павлішен.

В обговоренні взяли участь профільні заступники голів райдержадміністрацій, керівники районних структурних підрозділів з питань АПК, представники відповідних обласних служб та підприємств аграрної галузі.

За даними профільного Департаменту, загальна посівна площа сільськогосподарських культур під урожай поточного року в області складає понад 1,2 мільйона гектарів, що на 54 тисячі гектарів, або 5 % більше проти минулого року. Це найбільша посівна площа за останні 20 років.

При цьому зернові культури займають більше 56 % площ, технічні – біля 28 %, кормові – майже 9 %, картоплеовочева група – понад 7 %.

Цьогоріч розширені посівні площі під зерновими та технічними (олійними) культурами, менше посіяно кормових культур.

Загалом аграрії Сіверщини планують перевищити минулорічний врожай та отримати біля 3,8 мільйона тонн зерна.

Для збирання врожаю сільгосппідприємства Чернігівщини мають 1050 комбайнів. Середнє навантаження по області на одну зернозбиральну машину – близько 236 гектарів. У разі необхідності, аби своєчасно провести жнива, господарства залучатимуть додаткову техніку. Наразі Департаментом АПР ОДА всім районам розіслані списки підприємств, що надають зернозбиральні послуги.

Щодо зерносушарок – їх в області 206 загальною продуктивністю 127 тисяч тонн.

Окрім готовності до збиральної кампанії, учасники засідання підбили підсумки роботи аграрної галузі Чернігівщини за перші п’ять місяців 2017 року.

Так, за звітний період індекс динаміки валової сільськогосподарської продукції становить майже 98 %.

З нарощуванням обсягів спрацювали 12 районів, серед них найвищі показники мають Сосницький (+ 20 %), Варвинський (+ 18 %), Менський (+ 16 %), Срібнянський (+ 15 %) і Ріпкинський (+ 11 %).

З 10 районів, що мають спад виробництва, найгірша ситуація у Ніжинському (- 37 %), Сновському (- 35 %), Бобровицькому (- 32 %), Прилуцькому (- 28 %) та Куликівському (- 22%).

Обсяги реалізації сільгосппродукції становили біля 7 мільярдів гривень. Це більше ніж у 2 рази перевищує показник відповідного періоду 2016 року. У структурі реалізації понад 86 % складає продукція рослинництва.

Загальний зовнішньоторговельний обіг по області за січень-квітень 2017 року склав понад 310 мільйонів доларів США, з них 45 % – продукція агропромислового комплексу.

При цьому експорт сільгосппродукції — понад 110 мільйонів, або більше 63 % від загального експорту Чернігівщини; імпорт – майже 29 мільйонів доларів США, або 21 % від загальнообласного показника. Сальдо позитивне і складає біля 81 мільйона доларів США. Переважно це продукти рослинного походження та готові харчові продукти.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року агроекспорт зріс практично у 2 рази, а імпорт скоротився на 17 %.

За І квартал поточного року в сільське, лісове та рибне господарство області залучено більше 546 мільйонів гривень інвестицій. Це майже у 2 рази більше проти аналогічного періоду 2016 року та становить біля 55 % обласного показника.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника на сільгосппідприємствах Чернігівщини в січні-квітні склала 5476 гривень, що у півтора рази вище, ніж була в цей час минулоріч. Загалом в агрогосподарствах області працює понад 22 тисячі осіб (+ 1,8 тисячі до відповідного періоду 2016 року). Фонд оплати праці працівників – біля 491 мільйона гривень (+ 189 мільйонів гривень).

Найвищу заробітну плату отримують агропрацівники в Чернігівському (10078 гривень), Ніжинському (7563 гривні), Бахмацькому (6984 гривні), Бобровицькому (6344 гривні), Носівському (5813 гривень) районах. Найменшу – в Семенівському (2948 гривень), Коропському (3273 гривні), Борзнянському (3583 гривні), Сосницькому (3682 гривні) і Варвинському (3993 гривні). Заборгованість із заробітної плати по економічно активних сільгосппідприємствах регіону відсутня.

На піввідсотка цьогоріч на Чернігівщині зросла орендна плата за землю і зараз знаходиться на рівні 7 %. За п’ять місяців сільгосппідприємствами області за користування земельними паями сплачено більше 167 мільйонів гривень, або 14 % до запланованого.

Високий розмір орендної плати у господарствах Талалаївського (9,2 %), Срібнянського (8,6 %) та Бахмацького (8,4 %) районів. Мінімально допустимий рівень (3 %) у Корюківському районі, не перевищує 4 % у Городнянському (3,5 %) та Ріпкинському (3,9%).

На постійному контролі Департаменту АПР ОДА перебувають закупівельні ціни на молочну сировину та відповідні розрахунки молокопереробних підприємств.

На сьогодні на Чернігівщині закупівельні ціни на молоко сільгосппідприємств становлять від чотирьох з половиною до десяти гривень за кілограм (у залежності від ґатунку), у населення – три з половиною гривні (плюс доплата за підвищений вміст жиру).

При цьому розрахунки з домогосподарствами проводяться вчасно, заборгованість перед агропідприємствами поступово скорочується.

Відсутня заборгованість за молоко в Борзнянському, Варвинському, Ічнянському, Коропському, Корюківському, Куликівському, Менському, Новгород–Сіверському, Прилуцькому, Семенівському та Срібнянському районах.

На 2017 рік держбюджетом передбачена підтримка підприємств агропромислового комплексу за напрямами: здешевлення кредитів, підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників, галузі тваринництва, виплата бюджетної дотації для розвитку агротоваровиробників, часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Крім того, передбачається реалізація 4 обласних програм, серед яких – підтримка індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім», використання та охорона земель, фінансова підтримка органічного виробництва, передача нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості. Також на Борзнянщині прийнята Програма вирощування молодняку гусей на м’ясо особистими селянськими та фермерськими господарствами району на 2017-2020 роки.

Підсумовуючи результати обговорення, директор Департаменту АПР ОДА Юрій Павлішен подякував сільгоспвиробникам Чернігівщини за досягнуті в непростих умовах успіхи та зауважив, що результати роботи агропромислового комплексу області повинні обов’язково відображатися у достойній винагороді та вирішенні соціальних питань трудівників села.

– Сьогодення диктує нам нові, доволі жорсткі ринкові умови. Тому наші спільні дії повинні бути направлені на пошук альтернативних, конструктивних, адаптованих до змін зовнішнього і внутрішнього середовища шляхів підвищення ефективності функціонування галузі аграрного виробництва, – зазначив він.

Юрій Павлішен також наголосив на обов’язковому контролі з боку представників районної влади та відповідних служб за дотриманням норм охорони праці та правил пожежної безпеки під час жнив.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини