Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:25:27

В Чернігові відбувся ярмарок сала

27.02.2017   13:28Агенцiя

В рамках святкування в Чернігові свята Масляної – одного з найстаріших свят слов'янських народів, що символізує завершення зими та прихід весни і пробудження природи, 25 лютого відбувся смачний і неймовірно ситний ярмарок сала.

Для українців сало є не лише цінним продуктом харчування, а й символом національної культури. Витоки такого шанобливого ставлення до сала слід шукати в історії нашого народу.

Сало сьогодні використовується не лише як цінний висококалорійний продукт, але й як незамінний харчовий дорожній запас, що не псується навіть за високої температури повітря. Сало, товчене в салотовці, з часником, є однією з найпопулярніших приправ до борщу. Споживають його й сирим, і смаженим, і вареним, і печеним, з різноманітними прянощами, найчастіше з перцем, часником і тмином. Свіже сало, часник (цибуля чи огірок) і хліб завжди були найкращим підвечірком і дорожнім запасом.

Отже, на передодні Великого Посту чернігівці та гості міста під веселі гуляння лакомились салом всіляких видів – від соленого до копченого, млинцями з різноманітними начинками, ковбасами, шашликами, соліннями, молочними продуктами, медком та, звісно ж, гарячими напоями.

Під час ярмарку сала всіма різновидами головного українського делікатесу та іншими продуктами забезпечили 22 виробники аграрної продукції: сільгосппідприємства, фермери, підприємства харчової галузі, приватні особи, навчальні заклади.

Як продукт і страва, сало й сьогодні посідає досить значне місце у системі кулінарних цінностей і виступає виразником українського характеру. Про це свідчать і численні фольклорні приклади, які, до речі, звучали зі святкової сцени. Весела і запальна концертно-розважальна програма, організована кращими творчими колективами міста та області, додавала всім присутнім гарного настрою і допомагала відчути національний колорит свята.

Діяло і "Містечко майстрів", де кожен бажаючий міг придбати сувеніри та вироби народних промислів. Також відбулися спортивні змагання, у яких прийняли участь сильні духом та козацьким здоров’ям учасники, за що отримали смачні призи.

Здавна мало хто знав, та і зараз напевно також, що сало дуже корисне для організму людини. Це калорійний продукт, що дуже важливо взимку. Воно забезпечує відчуття ситості, додає енергії, тонізує. Один-два шматочки сала медики рекомендують з'їдати щодня. Звідси висновок - їжте сало і будете здоровими. А ще й тому, що воно смачне і з нього можна зробити багато страв.


Департамент агропромислового розвитку Чернігівської ОДА

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини