Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:21:59

Чернігівський міський голова готовий бути модератором переговорів між двома підприємствами та енергопостачальником

15.07.2016   08:14

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сьогодні відвідав засноване на іноземних інвестиціях підприємство, розташоване в Чернігові - ТОВ «НовоФіл».

Воно знаходиться на частині території колишньої музичної фабрики і виробляє нитки для жіночих капронових колготок. Сьогодні на ньому працюють 120 чернігівців, які отримують «білу» заробітну плату розміром 3,5 тис. грн і вище. Підприємство стабільно входить до півсотні найбільших платників податків Чернігова.

За обсягом виробленої продукції сьогодні воно є третім серед найбільших її виробників у Європі. Майже вся вироблена нитка йде на експорт до різних країн світу, приносячи Україні додаткову валюту.

Власник підприємства є італійцем, який з часу заснування вклав у це виробництво понад 3 мільйони євро.

Зараз він звертається до місцевої влади у зв’язку з проблемою, пов’язаною з реаліями української системи енергопостачання. Справа в тому, що фабрика отримує від чернігівської ТЕЦ електроенергію через усього лише одну лінію, додати до якої ще одну технічно неможливо, бо вільних ліній («фідерів») у ТЕЦ нема. У той же час, більше десятка фідерів юридично «прикріплені» до майже непрацюючого тепер підприємства-гіганта «Хімволокно». І навіть попри те, що воно не споживає і не оплачує зараз великої кількості електроенергії, віддати або продати резервні можливості підключення його акціонери не хочуть.

Для текстильної фабрики така ситуація означає постійний ризик. Адже її обладнання працює в безперервному циклі, а механізми крутяться зі швидкістю 25 тисяч обертів на хвилину. Якщо електрика блокується хоч на мить – пропадає вся продукція, що намотується в цей час. На те, щоб зрізати її і запустити виробництво знову, йде тиждень. Це кожного разу збитки на суму від 14 до 20 тисяч євро.

У ході зустрічі на підприємстві Чернігівський міський голова сказав про свою готовність виступити модератором переговорів між інвестором, енергетиками та представниками акціонерів підприємства «Хімволокно». Він погодився з тим, що такі проблеми бюджетоутворюючих підприємств стосуються й міста, бо воно зацікавлене у їх успішній роботі. Владислав Атрошенко висловив думку про те, що власник «Хімволокна», який позиціонує себе як симпатик України, може все-таки піти Чернігову назустріч:

- «Хімволокно» - не єдина компанія, яку росіяни купили в Україні. Ми скрізь бачимо, як підприємства після цього бувають порізані, знищені або стоять. Виникає питання, чи це і є економічна політика російського інвестора в Україні? Ось випадок довести, що це не так, - сказав Владислав Атрошенко.

Також міський голова висловив свою позицію щодо проблем, які виникають навколо підприємства-монополіста в галузі постачання електроенергії:

- Не знаю, в силу яких причин, але вже занадто велика кількість претензій від господарюючих суб’єктів як на території міста, так і області, звучить на адресу «Чернігівобленерго». Виходить, що його політика сьогодні створює реальні проблеми для розвитку бізнесу. На жаль, їх вирішення поза межами можливостей, наданих законом міському голові. Але наявність таких проблем шкодить і Чернігову, тому я публічно заявляю, що готовий піднімати ці питання на рівні керівників держави.

Зокрема, згідно з чинним законодавством сьогодні ані генеруюча, ані транспортуюча компанії не зобов’язані забезпечувати транспортування електроенергії до господарюючого суб’єкта. Це його власна проблема, вирішити яку надзвичайно складно.

Тим більше, іноземні інвестори не розуміють, чому вони повинні побудувати лінію і безкоштовно передати її комусь на баланс – ніде у світі нема такої практики. Це проблеми, які десятиріччями просто стримують розвиток України – сказав Владислав Атрошенко.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини