Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:50:58

"Чернігівгаз" встановив на багатоповерхівці перший будинковий лічильник

20.02.2016   07:49

Компанія «Чернігівгаз» приступила до реалізації програми встановлення загальнобудинкових лічильників в багатоквартирних будинках, обладнаних лише газовими плитами.

Це дозволить мешканцям оплачувати лише фактично спожитий енергоресурс. Оснащення вузлами обліку багатоповерхівок проходить згідно ініціативи Нацкомісії, що здійснює державне регулювання енергетики та комунальних послуг.

Перший лічильник пропускною здатністю G-25 було встановлено в Чернігові в 120-квартирному будинку, що знаходиться в районі Шерстянки по вулиці Стаханівців. Разом з роботами та обладнанням компанії це обійдеться в середньому в 70 тис грн.

Протягом року планується встановити таких лічильників на загальну суму близько 3 млн грн. Програма фінансуватиметься за рахунок газової компанії. Вартість оснащення буде варіюватися залежно від кількості мешканців будинку. Якщо будуть потрібні нестандартні, дорогі рішення, то газовики звертатимуться до НКРЕКП для перегляду інвестпрограми та збільшення фінансування.

Загальнобудинкові прилади обліку дозволять в державних масштабах налагодити централізований облік природного газу, а газорозподільчій компанії - зекономити тарифні кошти і робочий час. «Вартість обладнання разом із роботами є нижчою в декілька разів, - говорить перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко. – Так, якби «Чернігівгазу» довелося б встановлювати в 120-ти квартирах індивідуальні облікові пристрої, в середньому витрати склали б 240 тис грн. Якщо ж брати до уваги часові рамки, то загальний лічильник встановлюється за такий же час, що і індивідуальний», - поінформував керівник.

Окрім лічильника, будинковий вузол обліку містить коректор об`єму газу та модем для дистанційного зчитування даних з коректора. Ці складові необхідні для достовірності обліку спожитого енергоресурсу. Аби недопустити втручання сторонніх осіб та впливу зовнішнього середовища, обладнання захищене спеціальною металевою шафою.

Поквартирний розподіл спожитого газу відбуватиметься на основі даних будинкового лічильника, за винятком тих помешкань, які вже обладнані індивідуальними лічильниками - такі споживачі сплачуватимуть за своїми показаннями. Залишок буде пропорційно ділитися між квартирами без лічильників в залежності від кількості прописаних осіб. Наявність будинкового лічильника не позбавляє споживачів права встановити прилад у своїй квартирі. Вони можуть звернутися до спеціалізованих організацій і замовити монтаж квартирного лічильника за власні кошти.

Загалом на Чернігівщині майже 93 тис споживачів користуються газовою плитою, з них 62,3 тис - без лічильників. В основному такі квартири знаходяться в обласному центрі, Прилуках та Ніжині.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 2018 року всі житлові приміщення мають споживати газ лише за приладами обліку.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини