Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:52:59

Дев’ять підприємств Чернігівщини впроваджують "Ресурсоефективне та чисте виробництво"

18.02.2016   17:18Агенцiя

Проект ЮНІДО «Ресурсоефективне та чисте виробництво» (РЕЧВ) реалізується в Україні з 2014 року. Цей проект — частина великої регіональної програми «Екологізація економіки в країнах східного партнерства ЄС», фінансування якої здійснюють Європейський Союз, уряди Австрії, Нідерландів, Норвегії, Словенії та Швейцарії, а також кілька міжнародних організацій-партнерів.

Для створення пілотних «Клубів ресурсоефективного та чистого виробництва» було обрано Харківську та Чернігівську області. Виконавцями проекту високо оцінюється потенціал  Чернігівщини щодо переходу виробництва до «зеленої моделі» економіки.

Як зазначила національний координатор проекту Марія Цибка, при цьому переході важливо вживати саме превентивних, тобто попереджувальних, заходів, щоб виробництво не лише не витрачало енергію та кошти на очищення викидів та скидів чи утилізацію відходів, а запобігало їх утворенню взагалі. Від цього підприємство матиме не лише економічний, а й екологічний зиск.

Виконання заходів проекту може дати підприємству-учаснику «Клубу ресурсоефективного та чистого виробництва» економію сировини та ресурсів, на 20-25% скоротити теплові витрати, на 10-15% — витрати електроенергії.

Проте кінцевою метою є не лише поліпшення ситуації на конкретному підприємстві чи в регіоні, а зростання глобальної конкурентоспроможності України на світовому ринку. Адже сьогодні у відповідному рейтингу наша країна посідає аж 79 сходинку, після Гватемали, Еквадору, Ботсвани...

Участь підприємств у проекті передбачає шість етапів — від ознайомлення фахівців підприємства з термінами та методиками РЕЧВ до економічного та екологічного аналізу та розробки плану подальших дій з екологізації конкретного виробництва, розповів куратор клубів РЕЧВ в Україні Іван Омельчук.

За приклад він навів ПрАТ "Насіння Чернігівщини», де, завдяки інформації, отриманої під час участі у проекті, вирішили встановити котел, що працює на відходах виробництва. За словами головного інженера цього підприємства Петра Тура, така новація дозволила повністю відмовитися від використання газу при обігріві приміщень площею близько 500 квадратних метрів. Це, природно, позитивно позначилося на економічних та екологічних показниках роботи підприємства.

Крім ПрАТ "Насіння Чернігівщини», сертифікати про участь у проекті ЮНІДО «Ресурсоефективне та чисте виробництво» отримали ще вісім підприємств області. Сертифікати було урочисто вручено на організованій з цією метою конференції в облдержадміністрації. Там же керівники ще кількох підприємств заповнили анкети для участі у наступному турі проекту.

Як зазначила директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Юлія Свириденко, з початку цього року, відколи Україна перейшла на новий щабель взаємин з Європейським Союзом, перед нашими товаровиробниками постало чимало нових викликів щодо підвищення конкурентоздатності їх продукції. Даний проект, активно підтримуваний облдержадміністрацією — ще одна можливість для чернігівських виробників зробити свою продукцію відповідною до вимог європейського ринку. А от чи скористаються вони цією можливістю, покаже час, економічні показники та імідж чернігівських компаній як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини