Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:55:32

Електронні державні закупівлі: як це працює в області

13.10.2015   08:25Агенцiя

12 жовтня, в обласній державній адміністрації відбувся брифінг з питань запровадження електронних державних закупівель.

Говорили про відповідну законодавчу базу, про перші кроки прозорих закупівель в нашій області.

На думку директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Юлії Свириденко, електронні державні закупівлі – переконливий важіль у запобіганні корупції, створенні добросовісного конкурентного середовища у сфері державних закупівель. Це дасть реальну економію бюджетних коштів. Також це має полегшити участь бізнесу в державних закупівлях. Директор Департаменту вважає, що перевагами електронних державних закупівель мають скористатися місцеві підприємці. Адже на сьогодні їх участь у державних закупівлях досить слаба.

Юлія Свириденко зазначила, що обласна державна адміністрація вже з вересня цього року офіційно долучилась до участі у пілотному проекті з електронних закупівель. Розпорядники бюджетних коштів поступово почали реєструватися на електронних торгових майданчиках та проводити електронні торги.

Так, всі структурні підрозділи облдержадміністрації – головні розпорядники бюджетних коштів – вже зареєстровані. 17 розпорядників коштів, підпорядкованих ОДА, розпочали 24 електронні закупівлі товарів. 2 процедури вже успішно завершено.

Вісім розпорядників бюджетних коштів, розташованих на території області, але не підпорядкованих ОДА, також розпочали 90 електронних процедур, з яких успішно проведено вже 18.

Перші результати електронних державних закупівель – економія бюджетних коштів понад 40 тисяч гривень. І це лише початок.

Довідково.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 травня 2015 року № 501-р запроваджено пілотний проект щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів, вартість яких не перевищує допорогових сум (для товарів і послуг – 200 тисяч гривень, для робіт – 1 мільйон 500 тисяч гривень).

Електронні закупівлі здійснюються через автономну систему електронних торгів «ProZorro» (www.prozorro.org), створену з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Система створена без використання державних коштів. На даний час вона формально належить Transparency International Україна – міжнародній організації, яка займається боротьбою з корупцією. Після завершення пілотного проекту заплановано безкоштовну передачу системи державі в особі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Наразі здійснюється розробка відповідної законодавчої бази. В її основу буде покладено чинний Закон України «Про здійснення державних закупівель», доповнений рядом новацій, а також новий законопроект «Про публічні закупівлі».

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.