Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:00:57

Молокопереробники заборгували більше 31 мільйона гривень виробникам молока

06.08.2015   18:28Агенцiя

Стан справ, що склався на сьогодні в області стосовно розрахунків молокопереробних підприємств за сировину, придбану як в сільгосппідприємствах, так і в господарствах населення, викликає гостре занепокоєння.

Молокопереробники заборгували більше 31 мільйона гривень виробникам молока. Щоб напрацювати шляхи вирішення непростої ситуації, до конструктивного діалогу 6 серпня запросили представників органів влади, регіонального відділення Антимонопольного комітету, переробників, торгівлі.

Інтенсивний розвиток молочного скотарства, що має місце в нашій області, за словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяни Мілютенко, дозволяє переробнику отримувати якісну сировину. Завдяки інноваціям в молочному скотарстві вдалося створити потужну сировинну базу. Лише тільки за останні шість років побудовано і реконструйовано 28 об’єктів на 14 тисяч голів.

Основними постачальниками молока на ринок залишаються сільгосппідприємства, тримаючи обсяг 60%, а 40% — дають господарства населення. Зростає питома вага високоякісного молока. Проте, на жаль, майже 86% молока класу «екстра», виробленого в області, закуповується заводами інших регіонів.

Такий стан розрахунків переробників, як вважає Тетяна Мілютенко, призведе до втрати якісної сировини, оскільки конкуренція з боку молокозаводів сусідніх областей є жорсткою.

Сьогодні на сировинному ринку Чернігівщини працюють 19 молокопереробних підприємств, з яких більше половини – заводи сусідніх областей: Київської, Сумської, Полтавської та Черкаської областей. Ще більше 30 приватних підприємців здійснюють заготівлю молока, в основному, в господарствах населення.

Керівники молокопереробних підприємств області зазначають, що вчасно платити за молоко, на жаль, не можуть. Серед основних причин називають — затримку розрахунків торгівельними мережами за вироблену і поставлену молочну продукцію. Не йдуть на зустріч молокопереробникам і банки, відмовляючи у позиках. Також дуже доляче «вдарило» по виробникам втрата окремих ринків збуту.

У свою чергу, представники торгівлі наголошують, що виконують умови угод, укладені з підприємствами. Розраховуються за продукцію, у кращому випадку, протягом 30 днів. Коло замикається: виробник не отримує коштів за здане молоко, переробник — за молочну продукцію, і при цьому не може її реалізувати в повному обсязі.

— Треба шукати вихід з цієї ситуації. Можливо, для вирішення проблем, необхідно попрацювати над маркетингом. Шукати нові ринки збуту та форми реалізації продукції. Наша мета сьогодні — почути кожного керівника з цього приводу та спільними зусиллями сприяти у вирішенні проблеми. Усі озвучені пропозиції і думки ми обов’язково врахуємо і виробимо конкретне виважене рішення, — підкреслив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.
 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини