Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:16:16

3,4 млрд.пасажирів перевезли чернігівські тролейбуси за 50 років

05.11.2014   13:11

Комунальне підприємство міської ради "Чернігівське тролейбусне управління" відзначає у цьому році своє 50-річчя.

5 листопада 1964 року у Чернігові урочисто відкрито тролейбусний рух. З Красної площі вулицями міста пішли перші тролейбуси. На той час працювало 22 тролейбуси спочатку на 2-х, потім на 3-х маршрутах, які з'єднали центр міста з районом Бобровиці, залізничним вокзалом та промисловими підприємствами "Хімволокно" і "КСК".

З нагоди ювілею підприємства 4 листопада у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулись Музейні зустрічі. У заході взяли участь чернігівці, причетні до відкриття тролейбусного руху у Чернігові. Серед них: Валерій Лагутін – один з водіїв перших тролейбусів міста, зокрема, під час тієї знаменної події, коли 5 листопада 1964 року містом рушили перші тролейбуси, Станіслав Кушнір – будівельник, який розбудовував перші тролейбусні лінії та розв'язки у місті.

Під час заходу вони розповіли, що на той час вже було збудовано 22 км тролейбусної траси, 2 тягових підстанції і придбано 32 тролейбуси марок «МТБ», «ЛАЗ», «Київ-2», «Київ-4», «ЗІУ-5», «ЗІУ-9». Колектив тролейбусного підприємства нараховував майже 200 працівників.

Тролейбусний парк управління постійно розширювався, і через 3 роки, у 1967 році, він нараховував понад 100 машин. Заступник начальника тролейбусного управління Володимир Шапоренко, який працює на підприємстві понад 30 років, повідомив, що завдяки злагодженій роботі всього колективу управління у 80-ті роки на лінію виходило від 134 до 143 тролейбусів щоденно. Це було важливим завданням управління, адже необхідно було вчасно забезпечити перевезення пасажирів, особливо, до найбільших промислових підприємств міста, - згадував В. Шапоренко.

Загалом за 50 років міським електротранспортом перевезено 3,4 млрд. пасажирів. Сьогодні, ЧТУ обслуговує 10 тролейбусних і 2 автобусних маршрути та забезпечує вихід на лінію щоденно близько 65 тролейбусів та 17 автобусів. За інформацією заступника начальника управління, найбільш старі машини – з 1987 року. Основу тролейбусного парку з близько 100 машин складають ЗІУ-9, це – 65 машин, інші – ЮМЗ, ЛАЗ. Проте, управління покладає великі сподівання на Чернігівський автозавод, який став випускати нові тролейбуси.   

Під час заходу старший науковий співробітник історичного музею також розповіла про скарби, пов'язані з відкриттям тролейбусного руху. Ці скарби – срібні столові прибори та прикраса були знайдені під час розкопок при будівництві тролейбусного депо напроти міського стадіону і зберігаються на цей час у музеї.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини