Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:40:32

"Зворотна тяга" у новій будівельній афері

26.07.2014   10:06Агенцiя

Днями мешканці кількох будинків із вулиць Мстиславської та Родимцева провели термінові збори та обрали ініціативну групу, головною метою якої буде зробити все можливе і навіть неможливе, аби цього разу хитромудрі забудовники та «господарники» з міської ради Чернігова упіймали облизня.

Нагадаю: кілька років тому на території спортивного майданчика 17-го кварталу (єдине місце, де дітлахи могли пограти у футбол, баскетбол, волейбол тощо), незважаючи на активні протести мешканців та викривальні написи на парканах і асфальті зі згадуванням пана Соколова у найгірших виразах, було таки побудовано елітний багатоповерховий будинок. До речі, під словом «елітний» ідеться не тільки про якість і вартість квадратного метра квартири, а й про тих відомих чернігівських дядь і тьоть, котрі зуміли придбати там житло.

Варто сказати, що й тодішні забудовники та чиновники (включно з чинним мером міста) гарантували благоустрій території всього цього невеличкого кварталу й побудову більш-менш солідного (за територією та наявністю спортивного інвентарю) нового й сучасного спортивного майданчика. Однак до цього часу ні спортмайданчика, ні благоустрою, ні заміни технічної інфраструктури кварталу ніхто не завважив. Як кажуть у народі, віз і нині там.

Крім того, міська «влада» останніми роками багато говорила про те, що не даватиме дозвіл на будівництво окремих будинків у центральній та історичній частинах Чернігова. Хіба що під будівництво у приватному секторі чи забудову всього кварталу. Тим паче, землі в мікрорайоні Масани стане на десятки чи сотні багатоповерхових будинків.

Мешканці житлових будинків №№ 3, 5 по вулиці Мстиславській, №№ 2, 6, 7 по вулиці Родимцева поки що лише зібрали підписи та звернулися до свого народного депутата з проханням посприяти у відміні рішення міської ради щодо нового будівництва на своїй прибудинковій території — на розі вулиць Родимцева та Мстиславської (навпроти Молодіжного театру).

Як вони пишуть у своєму зверненні, «нас обурює те, що Чернігівська міська рада вкотре, нехтуючи думкою громади та всупереч її інтересам, використовує свою владу для лобіювання бізнес-проектів окремих «шанованих» громадян і забудовників. Для цієї влади вже стало звичним надавати «шанованим» забудовникам земельні ділянки без зайвих затрат на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури, без знесення застарілого житлового фонду, а забудовувати прибудинкові території та спортивні майданчики існуючих житлових кварталів міста».

Варто зауважити, що забудовник планує спорудити багатоквартирний житловий будинок (7 поверхів) з облаштуванням магазинів та офісів на території двох будинків і автостоянки. При цьому цей дуже «хитромудрий» проект забудови передбачає начебто з’єднати два будинки (один має чотири поверхи, інший — п’ять), відстань між якими — метрів двадцять, що позбавить мешканців 18 квартир останніх під’їздів денного світла (у тих кімнатах, котрі виходять вікнами на вулицю).

На превеликий жаль через те, що деякі відповідальні за будівництво у місті посадовці високого рангу нині у відпустці, нема змоги побачити проект забудови цього «будинку-монстра», за який узявся один знаний чернігівський архітектор. Власне кажучи, багатьом, напевно, дуже цікаво, як він зможе поєднати те, що об’єднати не можна?! І при цьому не порушити існуючі будівельні норми та стандарти.

За словами працівника будівельно-архітектурної інспекції, якщо цього 7-поверхового «монстра» все-таки побудують, усі житлові кімнати й кухні житлового будинку по вулиці Мстиславській, 3, котрі сьогодні мають природне освітлення тільки у ранковий час, узагалі перестануть його бачити. Навіть спорудження будинку меншої поверховості створюватиме затінення цих квартир. Нагадаємо: згідно з чинним законодавством тривалість природного освітлювання житлових приміщень повинна становити не менше 2,5 години на добу в період із 22 березня по 22 вересня.

Крім того, у випадку такого будівництва перепад висот між цими різноповерховими будинками призведе до виникнення зворотної тяги у вентиляційних каналах кухонь та санвузлів, що небезпечно для будинків на газовому обладнанні (колонки чи котли) для кухонь. Навіть уже нині через застарілість і захаращеність (бездіяльність ЖЕКів) в окремих квартирах відчувається зворотна тяга в холодний період року.

Слід також зазначити, що навіть за простими підрахунками навантаження на існуючу дворову територію значно зросте. Тим більше, що значну її частину біля житлових будинків №№ 3, 5 по вулиці Мстиславській уже надано в користування мешканцям (двом відомим чернігівським бізнесменам) житлового будинку по вулиці Шевченка, 19. Територію ще й огороджено «куленепробивним» височенним парканом.

Поки що невідомо, чи отримає дозвіл на будівництво фірма-забудовник, яка взяла цю земельну ділянку в оренду ще у 2009 році. Але мешканці не тільки вказаних будинків, а й усього кварталу вже «гострять сокири», готують відомі коктейлі, закуповують каски та бронежилети, щоб від щирого серця зустріти будівельників і чиновників.

Олександр ШИЛО

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини