Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:47:39

Качки просять дати їм шанс, або Про птахокомплекс — з перших вуст

17.07.2014   09:43

На землях Козелецького району триває будівництво унікальної для області качиної ферми. Підприємство, яке планується ввести в дію у 2015 році, привертає увагу і як джерело харчової продукції, і як стимул для розвитку економіки, і, зрештою, як індустріальний об’єкт. Ігор Іллєнко, заступник гендиректора ТОВ «Регіонпродукт-Україна», — замовника будівництва, — наголошуючи на прозорості своєї компанії провів 15 липня екскурсію для представників ЗМІ майбутньою фабрикою.


Унікальний об’єкт

Нова качина ферма буде розташована між містом Остер та селом Євминка Козелецького району. Її потужність складатиме 10,8 млн голів качки на рік. М’яса при цьому буде вирощено близько 21 тис. тонн. Разом з тим, за словами Ігоря Іллєнка, це зовсім не великий масштаб для галузі. Птахофабрики середнього типу, такі як Гаврилівська, виробляють за рік до 120 тис. тонн м’яса.

Головні ж особливості об’єкту на Козелеччині — це сама продукція, качине м’ясо, майже не представлене на українському продовольчому ринку, а також застосування найсучасніших технологій та особливі вимоги до якості продукції, оскільки у подальшому компанія планує виходити з нею і на європейський ринок. Мова про це піде згодом.

Як говорить Ігор Іллєнко, виконано вже понад 50 % робіт і наближається заключна стадія будівництва, завозиться виробниче обладнання для подальшого монтажу. Враховуючи особливості технологічного циклу, готову продукцію птахофабрика почне видавати у перших декадах 2015 року.


Птахофабрика замкненого циклу

Людину, незнайому з сучасними технологіями у птахівництві, сам проект нової качиної ферми вражає глобальністю підходу. Комплекс включатиме в себе інкубаторій, площі для утримання батьківського поголів’я та відгодівлі каченят, забійний цех, комбікормовий завод зі складом для зберігання зерна і навіть біогазову установку. Він також матиме власні водяні свердловини та дорогу з твердим покриттям, яка з’єднуватиме виробничі об’єкти з автомагістраллю «Одеса — Санкт-Петербург».

Ігор Іллєнко пояснює деталі циклу виробництва:

— Це — свої потужності батьківського поголів’я, яке дає яйце, далі цикл переходить до інкубації, де інкубується яйце, ми отримуємо добовий молодняк, який після цього вирощується близько 42-44 днів. Потім ми забиваємо качку і отримуємо м’ясо, переробляємо і відправляємо у торговельні точки.

Ферма працюватиме на повному самозабезпеченні.

— Ми будемо виробляти власні комбікорми зі своїх компонентів, тому що ми маємо землю і супутні продукти, за допомогою яких будемо збалансовувати раціони, — розповідає керівник підприємства.

Комбікормовий завод потужністю 20 тонн на годину видаватиме навіть надлишок продукції, яку зможуть за зниженою ціною продавати місцевим фермерам.

Так само у виробничому циклі задіяний і качиний послід, і інші відходи. Ігор Іллєнко готовий описувати усі процеси, що відбуватимуться у комплексі:

— Ми ставимо біогазову установку, яка перероблятиме весь рідкий послід, який залишатиметься від виробництва. По трубопроводу він буде передаватися одразу на установку, де буде знезаражуватися і розділятися на фракції.

В результаті підприємство отримає цінне добриво, яке буде використовуватися у подальшому на його власних об’єктах, а також експортуватиметься. Відходи від забою птиці перероблятимуться у м’ясокісткове борошно.

— Після переробки птахівничої продукції відходів не зостається. Все абсолютно, у тому числі й пір’я, забирають. Це все коштує великих грошей, і люди зараз стоять у черзі для того, щоб з нами підписати угоди, аби забирати усі ці супутні продукти.


Екологічний захист

Ігор Іллєнко переконаний, що шкода навколишньому середовищу від качиної ферми — суто міфічна, і ладний аргументувати це, роз’яснюючи усі процеси, що відбуватимуться у комплексі. За його словами, запровадження переробки відходів виробництва, а також дотримання екологічних норм на етапі проектування птахофабрики знімають більшу частину загроз. З іншими впораються очисні споруди.

— Ми беремо воду з глибини 90 метрів, тобто ми не забираємо водоносні горизонти, які знаходяться на даних територіях. У нас найсучасніша технологія з переробки відходів, які залишаються від птиці. Біогазовий комплекс повністю знімає цю проблему.

Як говорить аграрій, якщо пташиний послід перероблятиметься на добриво, то звичайні стічні води з ферми проходитимуть механічну та біологічну очистку. Так само через фільтри пропускатиметься повітря, що дозволить зменшити вплив небажаних запахів на 99%. Для убезпечення від шуму огорожа комплексу матиме звукоізоляційні властивості.

— Коли ми вибирали майданчик під будівництво птахофабрики, ми виходили з параметрів санітарних норм, — зазначає Ігор Іллєнко. — Наш об’єкт знаходиться на відстані 3,5 км від села Євминка і близько 15 км від Остра. Ми в цьому плані захищені на сто відсотків.


Робота на результат

Коли Ігор Іллєнко розповідає про птахівництво, відчувається, що він ентузіаст своєї справи:

— Я технолог, я знаю увесь процес вирощування від початку до кінця. Коли добре знаєш галузь, то розумієш, що з чого випливає, і можеш отримати результат, а від нього — моральне задоволення. У птахівництві ти маєш результат за 42 дні, де ще може таке бути? Це найбільш сприятливе середовище для того, щоб спеціаліст себе проявив.

Спеціалістів же птахівничий комплекс планує набирати з місцевого населення. Тут передбачається створення 450 робочих місць, і, за словами керівника, вже зараз починається підбір персоналу: усім сільрадам Козелецького району надіслано інформацію, які фахівці потрібні, якого рівня і у якій кількості. Крім морального задоволення від роботи Ігор Іллєнко обіцяє таким фахівцям і матеріальне — за прогресивною шкалою зі стимулюванням за високі показники.

— Ми — господарі, і ми це продемонструємо власним прикладом, — говорить він. — Людям зараз треба не просто давати продукцію, а давати її високої якості, екологічно чисту. Це наш основний меседж. Людей треба чимось здивувати. А зараз престижно бути здоровим, продовжувати свій вік. І для цього треба споживати чисті, екологічні продукти. Ми будемо вирощувати птицю без застосування антибіотиків. Це наша принципова позиція. Ми плануємо виходити на Європу, і хочемо заявити про себе як про найбільш серйозну компанію в Україні, яка займається качкою.


Ферма і громада

— Ми в першу чергу хочемо, щоб територіальні громади не відчували ніякого дискомфорту від нашої діяльності, — запевняє Ігор Іллєнко.

У якості аргументів він перераховує соціально значущі кроки, які здійснює його підприємство. Окрім вжитих заходів з екологічної безпеки та виплати орендної плати за землю, сюди входить і благодійна допомога інтернатним закладам Козелецького району, і підтримка постраждалих від пожежі у селі Євминка, та зрештою — упорядкування орендованих птахівничим комплексом земель запасу, які до цього не оброблялися майже 20 років.

Особливий акцент заступник гендиректора ТОВ «Регіонпродукт-Україна» робить на прозорості діяльності підприємства.

— Ми зустрічалися з представниками всіх територіальних громад, і коли вся документація була у нас на руках, ми інформували місцеве населення про будівництво об’єкту. Я готовий з кожним зустрічатися, доносити нашу думку і залучати людей до співпраці, яка нам конче потрібна, бо ми хочемо з територіальними громадами жити у добрих відносинах.

Ігор Іллєнко невесело жартує про медійний скандал, який розгорнувся навколо будівництва комплексу останніми днями, називаючи його «партизанською діяльністю».

— Люди спекулюють на тому, що це буде об’єкт екологічно небезпечний — я хочу розвіяти всі ці міфи. Я говорив, що ви можете задавати найнезручніші запитання, — переконує він. — Але люди ж не зверталися до представників місцевих громад, щоб ті організували додаткові зустрічі, аби ми роз’яснили свою позицію. Ми готові відповідати, але, чуючи ту нісенітницю, я розумію, що люди просто не хочуть слухати. Були навіть випадки, коли казали, що розуміють нашу тверду і переконливу аргументацію, але вона просто не потрібна.

Ігор Іллєнко обіцяє провести додаткові прес-тури для будь-якої кількості представників ЗМІ, які матимуть таке бажання, аби лише вони не поширювали дурниці та неперевірену інформацію, яка зрештою шкодитиме не лише його підприємству, а і громадам Козелецького району та області, котрі можуть втратити робочі місця, надходження до бюджетів та шанс стати першопрохідцями у розведенні качок.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини