Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:29:11

Інформаційний дайджест від податкової

27.03.2013   14:16

У свіжому дайджесті від міської ДПІ про декларації, авансові внески, схеми ухилення від податків, податкові ями та оподаткування нерохомості

Ветерани праці і міські податківці – разом!

Ветерани праці – пенсіонери, які раніше працювали в інспекціях державних доходів фінансових відділів та в органах Державної податкової служби країни – це загартовані відповідальними службовими обов’язками високопрофесійні фахівці.

У листопаді 2006 року на установчій конференції делегатів первинних осередків ветеранів – податківців було прийнято постанову про створення “Асоціації ветеранів ДПС України”.

Таку організацію було створено і у м. Чернігові. Згідно із статутом Асоціація – це Всеукраїнська громадська організація захисту соціальних та інших інтересів ветеранів податкової служби України, незалежна від будь-яких політичних партій i рухів, що співпрацює з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Асоціація діє на засадах добровільності, самоврядування, законності, гласності, рівноправності її членів. Основними завданнями Асоціації є сприяння забезпеченню соціального та правового захисту ветеранів війни i праці, пенсіонерів органів державної податкової служби (допомога у поліпшенні житлових умов, медичного, торговельного, побутового та іншого обслуговування, виявлення ветеранів, які потребують невідкладної допомоги та здійснення заходів щодо її надання), залученню ветеранів до трудової та громадської діяльності; ініціювання розробки та прийняття законів i постанов органами державної влади щодо вирішення проблем, які турбують ветеранів, покращення їхнього пенсійного та іншого забезпечення; організація спілкування ветеранів, підтримка їх морального стану, залучення до участі у патріотичному вихованні молоді.

Місцевий осередок ветеранів податкової служби об’єднує 150 небайдужих та соціально активних осіб. Їх знання, вміння працювати, життєвий досвід потрібні суспільству та можуть бути реалізовані.

Щокварталу відбуваються засідання ради членів осередку, на яких вирішуються організаційні питання. А це і надання матеріальної допомоги, і вшанування до визначних дат тощо.

А ще ветерани беруть активну участь у всіляких акціях міських податківців. Зокрема, щороку проводиться роз’яснювальна робота серед громадян щодо декларування доходів громадян, отриманих за минулий рік.

Члени асоціації надають допомогу в організації консультацій та роз’ясненні актуальних питань, у т.ч. щодо заповнення декларацій, сплати податків або отриманні податкових знижок.

Такі акції проводяться протягом усієї кампанії декларування. Також ветерани допомагають розповсюджувати друковану продукцію, виготовлену відділом взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Чернігові ДПС, а це і листівки, пам’ятки, буклети.

Отже, суспільство лише виграє, коли до загальних справ долучаються ветерани. Міські податківці це добре розуміють.

Телефонний зв’язок на тему “Схеми ухилення від сплати податків”.

У ДПІ у м. Чернігові ДПС відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” з заступником начальника ДПІ у м. Чернігові ДПС Олександром Дорошком на тему: “Схеми ухилення від сплати податків”.

Кого податківці мають на увазі під термінами “вигодонабувачі”, “транзитери” і “податкові ями” та хто такі “сплячі”?

“Вигодонабувачі” – це особи (виробники або отримувачі товарів (послуг), які користуються послугами “транзитерів”. Укладають такі угоди, по яких відсутня реальність господарської операції, недоплачуючи до державного бюджету значні суми податків.

Основна увага фіскалів сконцентрована на “транзитерах”, тобто особах, що здійснюють операції з купівлі – продажу (посередницькі послуги), не маючи при цьому на меті отримання економічних вигод. Крім того, у таких осіб недостатньо трудових ресурсів (до 10 працюючих осіб), відсутні виробничі потужності, складські приміщення, або площа цих приміщень недостатня для наявного товарообігу, вартість основних фондів не перевищує 10 тис. гривень.

“Сплячим” вважається підприємство, яке на протязі досить тривалого часу показує повну відсутність господарської діяльності, а потім “раптом прокидається”, декларуючи фантастичну господарську активність з мільйонними оборотами.

Якім чином контролюючі органи встановлюють підприємства “податкові ями”?

Як показує практика безумовним лідером серед схем ухилення – є схеми з використанням “податкових ям”. Зараз ці категорії СГД називають ще “інструментами” мінімізації податкових зобов’язань.

ДПС України розроблений цілий ряд документів, регламентуючих порядок виявлення схем ухиляння від сплати податків та проведення перевірок суб’єктів господарювання, що мають ризики ухилення від оподатковування.

Дієвим механізмом встановлення СГД з ознаками “податкових ям” та руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань залишається додаток 5 до декларації з ПДВ.

На сьогодні система автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту дозволяє формувати в автоматичному режимі схеми руху ПДВ, розподіляти платників за категоріями уваги залежно від їхньої податкової поведінки, визначити фіскальну важливість підприємств і наявність ризиків ухилення від оподатковування.

Підприємства “податкові ями”, як правило, є фіктивними. Їх призначення – сприяти підприємству реального сектору економіки, сховати свої істинні доходи.

Які наслідки можуть бути у підприємств, яки мали стосунки з підприємствами “податковими ямами”?

У першу чергу, слід зазначити, що за користування послугами “податкових ям” передбачена кримінальна відповідальність.

За допомогою автоматизованої системи співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів становиться прозорим формування доданої вартості та рух товару. По кожній “податковій ямі” органами ДПС встановлюється ретельна увага за колом підприємств “вигодонабувачів”, які скористувалися даною “податковою ямою”. Перевірка цих підприємств є головним фактором, який впливає на мобілізацію коштів до бюджету. За результатами перевірок підприємств “вигодонабувачів” у 2012 р. лише податку на додану вартість донараховано –44,2 млн.грн.

Як захиститися сумлінним платникам податків від можливих господарських відносин з так званими „податковими ямами ”?

На офіційних веб-сайтах і у засобах масової інформації систематично оприлюднюються інформаційні матеріали про роботу податкової міліції та вказуються назви підприємств, що виконують роль “податкових ям” або “транзитерів”. На веб-сайті ДПС України створено рубрику “Увага! Податкова яма!”, інформація на якому постійно оновлюється.

Також на вказаному веб-сайті у рубриках “Дані про платників ПДВ” та “Анульовані свідоцтва платників ПДВ” можна заздалегідь перевірити інформацію про своїх контрагентів. Така інформація оновлюється щодекадно.

До міської бібліотеці з роз’ясненнями

Нещодавно міські податківці провели зустріч з платниками податків у бібліотеці ім. М. Коцюбинського.

Основними питаннями були – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та декларування доходів громадян, отриманих у 2012 р.

Такі заходи здійснюються для правильного трактування податківцями та громадськістю норм Податкового кодексу України і застосування їх на практиці. Грамотне тлумачення платниками податків змін, внесених до Кодексу, є запорукою зняття соціальної напруги у населення, забезпечення добровільної сплати податків. Те, що з 1 січня введено новий місцевий податок на нерухоме майно, чули мабуть усі, а ось його прагматичне застосування знає не кожний. Тому міські податківці не тільки роз’яснили цю новизну, але й навели приклади, що є об’єктом оподаткування, пільги, ставки податку та порядок його обчислення.

Кампанія декларування, яка проводиться податківцями у цьому році, зацікавила присутніх тим, що громадяни, які протягом 2012 року отримували доходи від 2-х та більше податкових агентів у вигляді заробітної плати та за цивільно – правовими договорами та перевищили 120 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2012 році 128 760 грн.) повинні обов’язково подавати податкову декларацію про майновий стан та доходи. Податкова декларація подається до 1 травня 2013 року

Податки є основним джерелом наповнення бюджету, тож, залучити якомого більшу кількість громадян до процедури декларування – є одним із завдань міських податківців.

Отім такі зустрічі корисні, як для платників податків так і для податківців.

У діалозі народжується істина

Міські податківці постійно проводять роз’яснювальну роботу як індивідуального, так і масового характеру щодо змін у податковому законодавстві.

У першу чергу це семінари. Вони проводяться щомісяця. Черговий з них відбувся у приміщенні податковій інспекції на тему: “Податковий кодекс України: застосування його положень”. Фахівці інспекції роз’яснювали практику застосування окремих норм кодексу.

Відкриваючи зустріч заступник керівника міських податківців Лариса Сич наголосила, що податківці з розумінням сприймають проблеми платників податків, тому зацікавлені в якомога швидкому та оптимальному їх вирішенню. Вона висловила переконання, що такі семінари приносять надзвичайну користь платникам податків у поглибленні знань податкового законодавства, сприяють налагодженню партнерських стосунків між податківцями та платниками податків. Коротко повідомила про стан надходжень платежів до бюджетів з початку року.

Питання щодо обчислення та сплати податку на прибуток, з якими найчастіше звертаються платники податків, та зміни до ПКУ щодо цього податку, роз’яснила заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб.

Про сплату податку на додану вартість в умовах нових методів його адміністрування розповіла начальник адміністрування податку на додану вартість.

Начальник управління інформатизації та обліку платників податків звернув увагу на плюси подання податкової звітності засобами телекомунікаційного зв’язку. Застосування Інтернету з кожним роком стає все більше невід’ємною частиною нашого життя. Зараз важко уявити собі будь-яку сферу діяльності, яка б не використовувала його можливостей та переваг. Також він повідомив присутніх про роботу відділу видачі безкоштовних сертифікаційних електронних ключів.

Ще розглядалися питання оподаткування доходів фізичних осіб, збору за спеціальне використання води, сплата екологічного податку, декларування доходів громадян, отриманих у 2012 р., податок на нерухоме майно тощо.
У другій частині семінару платники податків мали змогу індивідуально задати запитання лекторам і на кожне отримали відповідь.

Такі форми спілкування корисні обопільно як для платників податків, так і для податківців. По – перше, у діалозі як відомо, народжується істина, а по – друге податківці вчаться разом з платниками.

Платники податку на нерухомість

З квітня 2013 року громадяни-власники нерухомого майна, яке підлягає оподаткуванню, почнуть отримувати повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити.

До 1 липня усі платники податку на нерухомість, який запроваджено з початку цього року, отримають повідомлення про суму податку, яку необхідно сплатити протягом 60 днів. Якщо власник не згоден з розрахунками, він повинен звернутися до податкової для звірки даних.

Податковим кодексом передбачено пільги. Квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м. кв. та 250 м. кв. відповідно, не оподатковуватимуться. Однак, якщо у власності людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовуватиметься лише до одного з них, за інші доведеться сплачувати податок. Якщо житлова площа не перевищує 240 кв.м. та житлові будинки – 500 кв.м. то ставка податку становить 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року (11,47 грн.).

За ті метри, які перевищують зазначені квадрати квартири та будинку (240 кв.м. та 500 кв.м.) ставка податку становить 2,7% (30,97 грн.).

Порядок подання податкової звітності

Платники податку на прибуток 3 01.01.2013 р. подаватимуть декларацію з податку на прибуток тільки один раз за підсумками року.

Водночас є винятки із цих правил для:

платників податку, дохід яких перевищує 10 млн. грн., але які за результатами минулого року не отримали прибутку, а за підсумками І кварталу стали прибутковими. Такі платники зобов’язані подавати декларації за півріччя, три квартали та рік і сплачувати податок за даними таких декларацій;

платників, які за результатами минулого року отримали прибуток, а за підсумками І кварталу стали збитковими. Такі платники щокварталу подають декларації і з ІІ кварталу не сплачують авансові внески, а сплачують податок за даними квартальних декларацій.

Ще однією новацією є те, що у звітності платників податку на прибуток підприємств враховуватимуться податкові різниці (п. 1 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу), тобто різниці, які виникають між оцінкою та критеріями визначення доходів, витрат, активів і зобов’язань за правилами бухгалтерського та податкового обліку. Таким чином, таке нововведення є ще одним кроком на шляху до уніфікації податкового та бухгалтерського обліку.

Також нагадуємо, що 29 березня 2013 року останній день сплати авансових внесків з податку на прибуток за березень 2013 року.

Нагадуємо, що з початку цього року діють нові реквізити бюджетних рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток. Нові реквізити розміщено на субсайтах органів ДПС, у ЗМІ, а також Центрах обслуговування платників податків.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини