Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:19:24

Підсумки роботи банківського сектору Чернігівської області за 11 місяців 2012 року

26.12.2012   11:10

Заключне у 2012 році засідання прес-клубу «Ділове слово» було присвячене роботі банківської сфери. Начальник управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок детально поінформував представників ЗМІ про пріоритетні напрямки діяльності Національного банку України та підсумки роботи банківського сектору Чернігівської області за 11 місяців 2012 року.

Серед здобутків НБУ у 2012 році він, зокрема, назвав утримання курсу гривні на постійному, стабільному рівні та успішне стримування показника інфляції. Успіхи у діяльності Національного банку визнані і Президентом України, що знайшло відображення у персональному складі нового Кабінету Міністрів.

Як пояснив Леонід Волошок, дестабілізація ситуації з курсами валют восени поточного року була пов’язана з негативними тенденціями на світовому валютному ринку, напруженням в очікуванні парламентських виборів та, що найбільш вагомо, спекулятивними діями окремих учасників українського валютного ринку. При цьому, наприклад, у жовтні 2012 року населенням Чернігівської області було куплено 42 млн. доларів, тоді як у квітні — лише 12 млн. доларів.

Завдяки вжитим НБУ жорстким заходам, спрямованим на дедоларизацію економіки, зокрема, запровадженню обов’язкового продажу 50 % валютної виручки та пропозиції застосування податку з продажу валюти, курс гривні було стабілізовано.

Дедоларизація економіки та стабільність курсу гривні є пріоритетними завданнями Національного банку України. НБУ вживатиме усіх заходів, щоб ситуація, яка була на валютному ринку восени, не повторювалась, щоб валютні спекулянти та їх прогнози не збурювали громадян до масового скуповування валюти.

Також на даний час з метою залучення коштів від населення та задоволення потреб широкого кола інвесторів Національний банк пропонує низку надійних інвестиційних інструментів. Одним з них є державні казначейські зобов’язання у валюті, реалізацією яких займаються установи ПАТ «Державний ощадний банк України». Фізичними особами у Чернігівській області було придбано 233 казначейські зобов’язання серії А (зі ставкою 9,2 % річних) та 125 — серії Б (8 % річних) номіналом по 500 доларів США.

НБУ також проводить постійну роботу з активізації реалізації інвестиційних монет України. Ці монети користуються популярністю і на Чернігівщині. Територіальним управлінням Національного банку України з вересня поточного року реалізовано 75 золотих та 93 срібних інвестиційних монет на суму 366,7 тис. грн.

Леонід Волошок також наголосив, що ключовим інвестором у банківську сферу області є населення, депозити якого складають 83,3 % коштів у банківській системі Чернігівщини. Так, станом на 1 грудня ц. р. сума вкладів населення у банківських установах області склала близько 4,4 млрд. грн., що на 21,7 % більше, аніж на початку року. Вклади у гривні становлять 64,6 % від загального обсягу, решта — валютні депозити.

Кредитний ринок банківських установ області був більш стриманим. За 11 місяців 2012 року надано кредитів на суму 4,1 млрд. грн., що на 3,5 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Більш активно кредитувався корпоративний сектор, у той час як кредитна підтримка населення зменшилась на 154 млн. грн. Позичальники зараз більш виважено підходять до отримання кредиту, банки теж посилили свої вимоги. Крім того, Національний банк України ввів обмеження щодо кредитування в іноземній валюті.

Насамкінець Леонід Волошок повідомив про хід реалізації на Чернігівщині соціальної ініціативи Президента України «Доступне житло». В рамках цієї програми в області надано 54 пільгові кредити на загальну суму близько 9 млн. грн., що вивело Чернігівщину на 6-7 місце в Україні за цим показником.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини