Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 06:30:30

Мандрівну виставку «На Зламі» відкрили в Ніжині

25.10.2023   15:14Агенцiя

24 жовтня в м. Ніжин, Чернігівської області у приміщенні Ніжинського міського будинку культури (вул. Батюка, 16) Східноукраїнський центр громадських ініціатив презентував мандрівну виставку «На Зламі».

Виставка «На Зламі» з 2019 року мандрує містами України. Вона складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одному із «зламів» - суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство під час війни. Через інфографіку та особисті історії постраждалих виставка розкриває проблеми полону, зниклих безвісти, реінтеграції окупованих територій, пошуку шляхів відновлення справедливості та спонукає до обговорення суспільних проблем, пов’язаних з війною.

Представники ніжинської громади під час презентації виставки поділилися власним досвідом переживання російської агресії.

«Я пишаюся, що ніжинська молодь після повномасштабного вторгнення пішла боронити країну, багато хто стали волонтерами», - зазначила керівниця Ніжинського міського молодіжного центру Анжела Тимченко.

Під час презентації про свій досвід полону розповів колишній полонений, представник ГО «29 грудня» Валерій Соколов. В полоні окупаційних структур чоловік перебував два роки. Спочатку його утримували в так званій «Ізоляції» в Донецьку, а потім в Макіївській колонії.

«Найстрашніше, що ті люди, які там катували… для них було важливо, щоб людина після тортур вижила. Вищий пілотаж був катувати так, щоб жити було неможливо, але людина вижила. Якщо людина помирала після катувань, я знаю такі випадки, то це вважалося в них халтурою».   

Він також наголосив, що в полоні вже не один рік залишаються десятки цивільних з переломами, гормональними порушеннями, діабетом.  Чоловік розповів детальні історії ув’язнення та тортур Олени Пех, Валерія Матюшенка, Стаса Боранова, які як і решта потребують звільнення і чекають його понад 6 років.

Всі охочі мають змогу відвідати виставку «На Зламі» у приміщенні  Ніжинського міського будинку культури до 11 грудня.

Презентація виставки в м. Ніжин відбулась за сприяння Ніжинської територіальної громади та Ніжинського міського молодіжного центру.

Презентація виставки «На Зламі» відбудеться в рамках проєкту «Посилення громадянського суспільства для трансформації культури пам'яті - ненасильницькі зусилля для протидії війні Росії проти України», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.


 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини