Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 08:55:45

У «Multiplex» показали кіно про Чернігів

05.07.2023   11:22Агенцiя

У кінотеатрі «Multiplex» вперше показали кіно про оброну Чернігова. Його автор Микола Бичук каже: «Це той випадок, коли герої Netflix стали реальними».

Вхід за донат, уся виручка - на ЗСУ. Саме так стрічка, яка стала можливою завдяки захисникам, як і порятунок одного з найдавніших міст України, підтримує своїх оборонців.

Документалку «Лютий» показали на великому екрані в чернігівському «Multiplex». Згодом - ще одна презентація, але вже у філармонійному центрі.

Про що кіно? «Лютий» - це пронизливий фільм-хроніка про початок російсько-української війни, де все задокументоване із перших вуст. Історія Чернігова, який вистояв буквально усупереч, тим самим змінивши подальший хід повномасштабної війни.

«В основі фільму – розповідь про події, які відбувалися в Чернігові з перших днів вторгнення від самих жителів, які залишися у місті і робили кожен свою справу: захищали, рятували, лікували, допомагали, щодня перевершуючи свої людські можливості», - розповідає актор та режисер Микола Бичук.

Це не просто кінематографічна рефлексія на події, а приклад неймовірної мужності, самовіддачі, самоорганізації, жертвування собою заради інших.

Саме той випадок, коли герої Netflix стали реальними, переконаний режисер.

У кадрі - реальні люди: волонтери, медики, рятувальники та багато інших. Кожен з них розповідає свою історію про те, що побачив та пережив у лютнево-березневі дні 2022-го у Чернігові. Когось записали тоді, хтось прислав власне документальне відео.

Фільм «Лютий» покликаний проінформувати глядача про те, що західні цивілізації, їхні цінності, спосіб життя цілих країн, незалежно від їх розташування та рівня розвитку, може бути знищене, як і століття тому, ордою варварів.

Автор розповів, що під час повномасштабного вторгнення він щойно повернувся з Києва і увесь час блокади пробув у місті. Тож і сам є свідком. Як і чимало чернігівців - він волонтерив. Тоді й народилася ідея документалки про місто - через розповіді людей.

«Це фільм не про війну. А про людей, які були в Чернігові», - поясню актор і режисер.

Також стрічку возили в Париж на форум «Відчуй кривавий геноцид». Торік 21 вересня фільм презентували там. Також документалку показували на форумах у Німеччині та Чехії.

«На жаль, люди там зовсім інакше сприймають українську реальність. У них війни немає. Саме тому про це потрібно говорити і показувати. Війна може прийти і до вас», - резюмує Микола Бичук.

"Час Чернігівський"

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION