Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 09:50:38

Презентація поетичної збірки Павла Вишебаби "Тільки не пиши мені про війну"

29.06.2023   10:51Агенцiя

27 червня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація поетичної збірки Павла Вишебаби "Тільки не пиши мені про війну". Учасники заходу дізналися про автора як про багатогранну непересічну особистість з глибоким філософським сприйняттям світу (екоактивіст, музикант, військовий, письменник), а також з'ясували, чому Павла Олександровича називають "поетичним голосом часу".

  Під час презентації виступила творча група Чернігівської ЗОШ № 28. Талановиті школярі разом з учителькою української мови й літератури Ольгою Петренко продемонстрували музично-поетичний номер, створений на основі віршів "Моє покоління", "Татуювання", "Руїни бога", "Колискова".

  Також до уваги присутніх було запропоновано відео, де дівчина читає вірш "Плюс", у якому звучить заклик-молитва до наших воїнів: "Просто, будь ласка, будь".
  Неможливо було оминути увагою відомий поетичний твір Павла Вишебаби "Доньці". Перший його рядок – "Тільки не пиши мені про війну" – став назвою збірки. Гості мали змогу переглянути відео, в якому цей вірш читають сам автор і його побратими з 68-ї окремої єгерської бригади, до лав якої Павло Вишебаба вступив після початку повномасштабного вторгнення.
  На завершення присутні переглянули відеокліп "Кохатися" за участі Павла Вишебаби й музикантки Nichka.
  Кожне слово, що звучало в залі, торкалося сердець і викликало цілу бурю емоцій – від щирих сліз до невимовної ніжності.
  Павла Вишебабу по праву можна називати митцем. Адже він не тільки поет, письменник, а ще й музикант. Його музика – це "трохи джазу, трохи інді, трохи фольку та фанку". Деякі його вірші отримали друге життя, бо були покладені на музику.
  Про Павла Вишебабу сьогодні пишуть Forbes та TheIndependent, роблять огляди його поезій у Vogue.
  "Небагато поетів так стрімко вривалися в літературу, як це зробив Павло Вишебаба. Я помітив, що його стиль уже починають наслідувати інші літератори, а це дуже добре свідчить про силу його таланту". Так відгукнувся про творчість Павла Вишебаби поет, видавець, головний редактор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іван Малкович.
  Любко Дереш пише про автора презентованої збірки так: "При ясному світлі смерті, що гуляє вздовж лінії фронту, кожне слово наповнюється додатковим змістом. І коли слова ці вправно збирає воєдино майстер, вони, мов шматочки дзеркала, відображають у собі вже не тільки трасуючі сліди куль та спалахи залпів, але й відблиски світла справжнього пробудження.
  Пробудження окремої людини, пробудження нації, пробудження покоління".


Катерина Денисенко,бібліотекарка відділу документів з гуманітарних наук

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.