Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:59:10

«Українці, які творять свою державу» — з нагоди річниці визволення Чернігівщини від російської окупації презентували художній альбом

29.03.2023   10:22Агенцiя

Художня виставка, присвячена презентації альбому, відбулась сьогодні в Чернігівському обласному історичному музеї.

 До заходу долучилася і заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк.

Учасниками проєкту є громада села Авдіївка  Куликівської ТГ Чернігівського району, Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського та козацька громада кафедрального собору Святої Катерини міста Чернігова. Автор ідеї та куратор ініціативи — заступник директора музею Андрій Лісовий. Втілили задум в життя та зафіксували в портретах, натюрмортах і пейзажах сучасний архетип українського села члени Національної спілки художників України Дарія Добрякова та Юрій Кутілов.

З початком повномасштабного вторгнення російських загарбників Чернігівщина стала однією з гарячих точок на мапі України. Під час активних бойових дій дві третини регіону  перебувало в окупації, а  внаслідок російської військової агресії  було зруйновано 12 тисяч об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, промислових та сільськогосподарських підприємств, багатоповерхових та приватних житлових будинків. Минув рік, як Чернігівщина звільнена від російських окупантів і поступово за допомогою міжнародних партнерів відновлює свої території.

    «Рашизм – це людиноненависницька ідеологія, яка несе з собою геноцид українського народу. На портретах ми бачимо дітей і дорослих, жінок та чоловіків, електриків та бджолярів, землеробів і воїнів. Коли прийшло горе в хату, люди об’єдналися і всі як один стали на захист країни. Кожен обрав свій фронт. Саме ці герої творять державу та націю. Націю незламних та нескорених», — наголосив Андрій Лісовий.

Невелике село Авдіївка налічує понад 300 дворів,  в яких до війни мешкали майже півтисячі жителів. Так сталося, що після повномасштабного вторгнення рф маленьке село разом із сусідніми стало відрізком дороги життя, якою в березні 2022 року рятувались мешканці Чернігова та приміських сіл. Селяни надавали тимчасовий прихисток, тепло, дах над головою, їжу та ліки втомленим і наляканим чернігівцям. Місцева влада організувала центр допомоги біженцям, який ледь не щоденно приймав сотні людей.

    «Рік, що минув довів нам і ми довели всьому світу, що Україна є дійсно нація героїв. І ми довели навіть більше, що героїзм це не лише про військових і не лише про поле бою. Це прості буденні справи простих людей. Саме в ці дні ми відзначаємо річницю звільнення Чернігівщини. І вся Україна і весь світ говорить про міста-герої і міста героїв. Тобто про всі міста і села Чернігівщини», — підкреслила заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк.

Буклети художнього альбому, які підготовлені в межах цього проєкту, будуть відправлені в іноземні представництва в Україні і за кордоном.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.