Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:00:39

Архітектурні скарби Чернігівщини показали у документальній стрічці "Стріха"

16.03.2023   19:52Агенцiя

Козацьке бароко та дерев'яне мереживо Чернігівщини, хатки-мазанки Наддніпрянщини та архаїка Полісся - головні історії другого фільму від Ukraїner та CRAFT STORY

Проєкт-експедиція про українську народну архітектуру "Стріха" має на меті показати автентичні архітектурні скарби, їх регіональні особливості та шляхи порятунку. Він складатиметься з пʼяти великих серій, що розповідають про архітектуру на сході, заході, півночі, півдні та у центрі України. У другій серії цього циклу документальних історій йдеться про автентичне дерев'яне мереживо Чернігова, унікальну козацьку барокову церкву селища Седнів, яка пережила не лише дві світові війни, але й новітню російську окупацію, та поліські хатки-мазанки, чиї стріхи зі збіжжя рятували цілі родини від смерті у часи Голодомору.

Героями проєкту стали власники та власниці унікальних хат, активісти, які займаються відновленням архітектурної спадщини, члени місцевих громад, а також експерти: архітектори, науковці та мистецтвознавці. Серед них художниця з Житомира, шкільна викладачка образотворчого мистецтва Інна Величко започаткувала в селі Городське біля Коростишева культурно-мистецький центр «Поліська хата». Микола Степанець, який має в Києві столярну майстерню, та його друг — дизайнер Ян Лебедь - відновили і пристосували для комфортного проживання традиційну хату на Наддніпрянщині. Чернігівець Станіслав Іващенко, який створив проєкт «Дерев’яне мереживо Чернігова», який за допомогою волонтерів займається популяризацією та відновленням особливої архітектурної спадщини міста.  

Порушуючи тему збереження унікальних архітектурних пам'яток, проєкт закликає до діалогу про те, як можна реставрувати українську народну архітектуру (історичні будівлі, школи, церкви) та дати їй друге життя. СТРІХА – це також про відчуття дому, прихисток і дах над головою, які багато людей втратили через війну.

Посилання на відео -
https://www.youtube.com/watch?v=QZRa4vHi8aU

Про авторів проєкту:

Ukraїner - Ukraїner — це спільнота та організація, що з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це —  країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.

CRAFT STORY – незалежна студія, яка спеціалізується на документальних проєктах та ютуб-шоу. В портфоліо студії окрім проєкту СТРІХА також є такі документальні проєкти: ЗАПАЛ – документальний проєкт про традиційну українську культуру, СПАЛАХ – документальний серіал про сучасну українську культуру, створений у копродукції зі СЛУХ медіа та KNIFE films.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини