Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:46:38

У бібліотеці Короленка відбувся Вікімарафон – 2023

02.02.2023   20:08Агенцiя

31 січня з нагоди 19-річчя української Вікіпедії в Регіональному тренінговому центрі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбувся Вікімарафон – 2023.

Його мета – залучити якомога більше людей як в Україні, так і за кордоном до створення статей у найбільшій онлайн-енциклопедії.
До речі, на Чернігівщині Вікімарафон проводився лише на базі нашого закладу. Серед учасників заходу були бібліотекарі, викладачі, студенти й дописувачі Вікіпедії.
Лекційну частину Віківишколу провела завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів бібліотеки Олена Попович, яка розповіла учасникам, що таке Вікіпедія, як вона працює, ознайомила з її правилами, критеріями значущості, загальними рекомендаціями тощо. Також пані Олена зазначила, що до наповнення і редагування Вікіпедії можуть долучитися всі охочі. Її наповнюють волонтери, які самі стежать за контентом і вилучають той, що не відповідає вимогам.
Практичну частину Віківишколу провів досвідчений вікіпедист, член Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Сергій Тарабара, який розповів про особливості наповнення й редагування Вікіпедії, про перевірку матеріалів на відповідність основним правилам Вікіпедії, оформлення та збереження результатів, особливості використання світлин, роботу з Вікісховищем. Також пан Сергій відповів на численні запитання учасників, допоміг зареєструватися у Вікіпедії новим користувачам.
Вікімарафон удався: досвідчені учасники створили нові статті у Вікіпедії, зробили кілька редагувань, а новачки зареєструвалися й почали опановувати ази наповнення Вікіпедії.
Учасники марафону отримали сувеніри та приємність у вигляді чаювання-кавування зі смаколиками, якими забезпечили організатори Вікімарафону – ГО «Вікімедіа Україна», за що їм щира дяка.

Довідково

30 січня 2004 року було започатковано українськомовний розділ Вікіпедії. З того часу він став найбільшою онлайн-енциклопедією українською мовою. В Україні концепцію масштабної акції зі спільного редагування статей Вікіпедії запропонував Ігор Костенко. Проте ідею вдалося втілити лише після його загибелі на Євромайдані. Акція відбулася у квітні 2014 року під назвою Вікіфлешмоб і була присвячена пам’яті Героя України, Героя Небесної cотні Ігоря Костенка. Починаючи з 2015 року подібні заходи проводяться з нагоди дня заснування української Вікіпедії 30 січня. З 2017 року ця масштабна акція проходить під назвою Вікімарафон.


За додатковою інформацією звертатися:
Олена Попович, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, тел. (0462) 65-14-34

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини