Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:38:49

У Чернігові посвятили в козаки прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона

10.06.2022   11:29Агенцiя

Прем’єр-міністр Великої Британії став козаком Борисом Чуприною. Рішення про посвячення Джонсона у козаки ухвалила чернігівська козацька громада Катерининської церкви.

Грамоту, яка це посвідчує, відправлять у Лондон. На пам’ять про цю подію київські майстри Дар’я Добрякова та Юрій Кутилов намалювали Бориса в образі "козака Мамая", інформує Суспільне

“Це наша шана та подяка цій видатній людині за те, що вона підтримувала Україну. Зверніть увагу, він в Інстаграмі підписується як Джонсонюк – це британське прізвище на український манер. Тож це не наша ідея, а він сам нам підказав, що треба робити”, — розповів заступник гендиректора Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Андрій Лісовий.

Борис Чуприна не перший козак-іноземець. У козаки також посвячували засновника флоту Сполучених Штатів Америки – Джона Пола Джонса під ім’ям Павло Джонс. Він свого часу приїжджав до України та зустрічався з нашими козаками.

Андрій Лісовий також пояснив, чому саме таке прізвище обрали для нового козака.
“Чому Чуприна? Бо ви бачите, що у нього на голові зачіска вільна, підкреслює його характер, підкреслює його волю. Прямо по обличчю видно, що це велика людина. То саме цю рису ми і хотіли підкреслити для того, аби в майбутньому, сказавши Борис Чуприна, всі знали за кого йдеться”.

Гендиректор Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Сергій Лаєвський додає, що козаків в Україні завжди шанували, але не вклонялися як іконам.
“Козакам Мамаям не вклонялися, і не молилися як іконам. Але їх шанували, як своєрідні пам’ятки героїчним часам козацтва. Зараз якраз такі часи, і ми шануємо наших козаків, шануємо тих, хто власно кажучи стає козаком”.

Ця картина залишиться в музеї Тарновського, а ось її другий екземпляр разом з грамотами відправлять до Лондона.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини