Седнівська і Чернігівська громади разом встановили різдвяний Рекорд Чернігова
Тисячу порцій справжнього козацького кулешу за автентичним поліським рецептом приготували 8 січня в Чернігові на етнофестивалі «Де коза ходить, там жито родить».

Зробили це ентузіасти з Седнівщини, а саме з Великодирчинського старостинського округу – учасники фестивалю. Таке приготування визнали Рекордом Чернігова, а тих, хто безпосередньо долучився до цього процесу, нагородили символічними відзнаками. Вручив їх на сцені фестивалю секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.
- Седнівська громада і Чернігівська громада разом сьогодні встановили рекорд по приготуванню смачного куліша. Дякуємо всім, ще раз зі святом, з Різдвом Христовим! Всього найкращого вам, вашим родинам. Будьте здорові і гарного нам всім 2022 року! – побажав він усім.
Смакували кулішем усі охочі, відгуки – тільки схвальні.
Особливості автентичного поліського куліша
Козацький куліш - це польова пшоняна каша, яка часто готується під відкритим небом у казані на вогні. Смачний та неймовірно ситний - що ще треба для гарного обіду? Мабуть, тому він так полюбився колись козакам.
У Чернігові цю страву для рекорду готували теж на вогнищі, в казані на 200 літрів. Про акцію оголосили заздалегідь, запросивши всіх бажаючих. Готували обрядово, з народними піснями, розповідями про традиції, спілкуванням. Співали та розповідали - жінки, а готували – чоловіки, - як і заведено на Седнівщині для цієї обрядової страви.
Отже, в чому особливості саме поліського автентичного куліша?
Микола Лапа, староста Великодирчинського старостинського округу Седнівської громади:
- В основному, це – збір трав, які ростуть у нашій місцевості. А так – як зазвичай, пшоно, почеревина, цибуля. М’ясо обов’язково свинина і телятина.
Як розповіли зберігачі козацьких традицій з-під історичного Седнева, ще здавна велося, що жінки з вечора товкли і замочували пшоно, заготовляли м’ясо та овочі – а, власне, процес був у чоловічих руках. Крім того, на Седнівщині до кулешу звикли додавати ряд особливих інгредієнтів: сушений розмарин, чебрець, м’яту та чорнобривці, які подружжя збирали зранку на Івана Купала і заготовляли на зиму.
- У цьому ж і закладена вся енергетика варіння цього кулеша. Щоб з любов’ю, з душею, без ніяких скандалів зварити. Жінки підготовляють, чоловіки варять, а потім разом куштують. Куліш – це страва, яку готували протягом усього людського життя. На хрестини, на весілля, як проводи до армії козака виправляють – теж куліш. На Різдво – теж куліш, - Любов Головань, бібліотекарка-краєзнавиця.
Оскільки у всіх родин свої звичаї, зібрали єдиний рецепт, до якого кожен додав свою родзинку. Отож кілька родин спільної праці, з піснями і колядками, під легкий морозець – і справжній козацький куліш готовий. Всіх тонкощів кулінари не розкрили, аби зберегти його унікальність. Однак пригощали із задоволенням. Каші вистачило на всіх – адже загалом наварили аж 150 кілограмів.
- Нехай ці традиції трансформуються, нехай вони трохи осучаснюються. Але обов’язково їх потрібно триматися, продовжувати. Адже відкрию вам такий секрет: ніде в Європі, і навіть у східній Європі, так не збереглися традиції як в Україні, - Наталка Лещенко, фольклористка.
Рекорди Чернігова
Традицію реєструвати рекорди Чернігова започаткували у 2020 році. Це відбулося теж на різдвяному фестивалі, теж на площі і це також був кулінарний рекорд. Тоді зварили найбільшу кількість (200 літрів) справжнього сіверського борщу в одному казані.
Від тих пір до цього реєстру, який веде міський Туристично-інформаційний центр, були вписані символічні рекорди в різних сферах. Серед них – найбільший жовто-блакитний тризуб, створений курсантами-поліцейськими (116 чол.), найдовша алея з мильних бульбашок, найбільше танцююче коло, найбільша кількість юшки по-чернігівськи, 100 марафонів за три роки, найбільше танцююче коло за участю митців з інвалідністю і подолання ультамарафонної дистанції людиною з інвалідністю.
Прес-служба Чернігівської міської ради
Останні новини Чернігівщини
Карло Мускат з програмою “Miyagi” виступив у дворику філармонійного центру 14:37
16 серпня 2025 року саксофоніст, композитор, бендлідер Карло Мускат знову зустрівся з чернігівською публікою в рамках традиційних вечорів джазу у затишному дворику обласного філармонійного центру.
Як впоратися з тривогою: чернігівців запрошують на безоплатний онлайн-воркшоп з психологинею 14:35
Тривожні думки, конфлікти, безсонні ночі через обстріли — усе це виснажує і забирає сили.
Вимагали гроші у в’язнів задля їх безпечного знаходження в установі виконання покарань – викрито трьох осіб 14:31
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом особам у вимаганні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з погрозою насильства над потерпілим, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189 КК України).
Жінки опановують «чоловічі» професії 14:09
Триває реалізація експериментального проєкту служби зайнятості, який дає жінкам можливість освоювати професії, що традиційно вважалися «чоловічими». Мета ініціативи — зруйнувати застарілі стереотипи, відкрити жінкам нові перспективи працевлаштування, а роботодавцям розширити можливості кадрового забезпечення.

Колишнього керівника держпідприємства засуджено до 8 років за розтрату зерна на 800 тис. грн 12:28
За публічного обвинувачення прокурорів Ніжинської окружної прокуратури визнано винним колишнього виконувача обов’язків директора державного підприємства у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).