Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 4 липня, 05:51:28

Седнівська і Чернігівська громади разом встановили різдвяний Рекорд Чернігова

10.01.2022   10:48Агенцiя

Тисячу порцій справжнього козацького кулешу за автентичним поліським рецептом приготували 8 січня в Чернігові на етнофестивалі «Де коза ходить, там жито родить».

Зробили це ентузіасти з Седнівщини, а саме з Великодирчинського старостинського округу – учасники фестивалю. Таке приготування визнали Рекордом Чернігова, а тих, хто безпосередньо долучився до цього процесу, нагородили символічними відзнаками. Вручив їх на сцені фестивалю секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

- Седнівська громада і Чернігівська громада разом сьогодні встановили рекорд по приготуванню смачного куліша. Дякуємо всім, ще раз зі святом, з Різдвом Христовим! Всього найкращого вам, вашим родинам. Будьте здорові і гарного нам всім 2022 року! – побажав він усім.

Смакували кулішем усі охочі, відгуки – тільки схвальні.


Особливості автентичного поліського куліша
 

Козацький куліш - це польова пшоняна каша, яка часто готується під відкритим небом у казані на вогні. Смачний та неймовірно ситний - що ще треба для гарного обіду? Мабуть, тому він так полюбився колись козакам.

У Чернігові цю страву для рекорду готували теж на вогнищі, в казані на 200 літрів. Про акцію оголосили заздалегідь, запросивши всіх бажаючих. Готували обрядово, з народними піснями, розповідями про традиції, спілкуванням. Співали та розповідали - жінки, а готували – чоловіки, - як і заведено на Седнівщині для цієї обрядової страви.

Отже, в чому особливості саме поліського автентичного куліша?

Микола Лапа, староста Великодирчинського старостинського округу Седнівської громади:

- В основному, це – збір трав, які ростуть у нашій місцевості. А так – як зазвичай, пшоно, почеревина, цибуля. М’ясо обов’язково свинина і телятина.

Як розповіли зберігачі козацьких традицій з-під історичного Седнева, ще здавна велося, що жінки з вечора товкли і замочували пшоно, заготовляли м’ясо та овочі – а, власне, процес був у чоловічих руках. Крім того, на Седнівщині до кулешу звикли додавати ряд особливих інгредієнтів: сушений розмарин, чебрець, м’яту та чорнобривці, які подружжя збирали зранку на Івана Купала і заготовляли на зиму.

- У цьому ж і закладена вся енергетика варіння цього кулеша. Щоб з любов’ю, з душею, без ніяких скандалів зварити. Жінки підготовляють, чоловіки варять, а потім разом куштують. Куліш – це страва, яку готували протягом усього людського життя. На хрестини, на весілля, як проводи до армії козака виправляють – теж куліш. На Різдво – теж куліш, - Любов Головань, бібліотекарка-краєзнавиця.

Оскільки у всіх родин свої звичаї, зібрали єдиний рецепт, до якого кожен додав свою родзинку. Отож кілька родин спільної праці, з піснями і колядками, під легкий морозець – і справжній козацький куліш готовий. Всіх тонкощів кулінари не розкрили, аби зберегти його унікальність. Однак пригощали із задоволенням. Каші вистачило на всіх – адже загалом наварили аж 150 кілограмів.

- Нехай ці традиції трансформуються, нехай вони трохи осучаснюються. Але обов’язково їх потрібно триматися, продовжувати. Адже відкрию вам такий секрет: ніде в Європі, і навіть у східній Європі, так не збереглися традиції як в Україні, - Наталка Лещенко, фольклористка.

Рекорди Чернігова

Традицію реєструвати рекорди Чернігова започаткували у 2020 році. Це відбулося теж на різдвяному фестивалі, теж на площі і це також був кулінарний рекорд. Тоді зварили найбільшу кількість (200 літрів) справжнього сіверського борщу в одному казані.

Від тих пір до цього реєстру, який веде міський Туристично-інформаційний центр, були вписані символічні рекорди в різних сферах. Серед них – найбільший жовто-блакитний тризуб, створений курсантами-поліцейськими (116 чол.), найдовша алея з мильних бульбашок, найбільше танцююче коло, найбільша кількість юшки по-чернігівськи, 100 марафонів за три роки, найбільше танцююче коло за участю митців з інвалідністю і подолання ультамарафонної дистанції людиною з інвалідністю. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Судитимуть браконьєра, який незаконно  вполював лося на Прилуччині

Судитимуть браконьєра, який незаконно вполював лося на Прилуччині 16:39

Прокурорами Прилуцької окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно жителя міста Прилуки за фактом вчинення незаконного полювання на звірів, які занесені до Червоної книги України (ч. 1 ст. 248 КК України).

 ТОП-10 найзатребуваніших вакансій від місцевих роботодавців

ТОП-10 найзатребуваніших вакансій від місцевих роботодавців 16:36

Робота є. Зокрема, й на Чернігівщині. Наразі у базі даних обласної служби зайнятості налічується 1924 вакансії.

Правоохоронці підвели підсумки роботи 1 півріччя 2025 року протидії злочинності у бюджетній сфері Чернігівщини

Правоохоронці підвели підсумки роботи 1 півріччя 2025 року протидії злочинності у бюджетній сфері Чернігівщини 16:33

Сьогодні в Чернігівській обласній прокуратурі відбулась робоча нарада з керівниками правоохоронних органів регіону. На нараді були присутні керівник Чернігівської обласної прокуратури Станіслав Гущесов, начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Іван Іщенко та начальник Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області Олександр Кондрашов.

Олена Шуляк: Антикорупція, цифровізація, ринок землі – головні реформи протягом останніх років

Олена Шуляк: Антикорупція, цифровізація, ринок землі – головні реформи протягом останніх років 16:31

У нещодавньому інтерв’ю "Вокс Україна" очільниця "Слуги Народу" та народна депутатка Олена Шуляк зазначила, що, на її переконання, найбільш відчутні результати команда влади, зокрема й партія "Слуга Народу", демонструє в трьох напрямах реформування держави: розвитку антикорупційної інфраструктури, цифровій трансформації та впровадженні земельної реформи.

єРобота на Чернігівщині: результати програми «Власна справа»

єРобота на Чернігівщині: результати програми «Власна справа» 14:42

Грантова програма «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», яку адмініструє Державна служба зайнятості, - не просто про гроші, а про довіру та можливості, про людей та бізнес, які працюють у найважчі часи і мотивують інших.