Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 вересня, 15:44:40

Седнівська і Чернігівська громади разом встановили різдвяний Рекорд Чернігова

10.01.2022   10:48Агенцiя

Тисячу порцій справжнього козацького кулешу за автентичним поліським рецептом приготували 8 січня в Чернігові на етнофестивалі «Де коза ходить, там жито родить».

Зробили це ентузіасти з Седнівщини, а саме з Великодирчинського старостинського округу – учасники фестивалю. Таке приготування визнали Рекордом Чернігова, а тих, хто безпосередньо долучився до цього процесу, нагородили символічними відзнаками. Вручив їх на сцені фестивалю секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

- Седнівська громада і Чернігівська громада разом сьогодні встановили рекорд по приготуванню смачного куліша. Дякуємо всім, ще раз зі святом, з Різдвом Христовим! Всього найкращого вам, вашим родинам. Будьте здорові і гарного нам всім 2022 року! – побажав він усім.

Смакували кулішем усі охочі, відгуки – тільки схвальні.


Особливості автентичного поліського куліша
 

Козацький куліш - це польова пшоняна каша, яка часто готується під відкритим небом у казані на вогні. Смачний та неймовірно ситний - що ще треба для гарного обіду? Мабуть, тому він так полюбився колись козакам.

У Чернігові цю страву для рекорду готували теж на вогнищі, в казані на 200 літрів. Про акцію оголосили заздалегідь, запросивши всіх бажаючих. Готували обрядово, з народними піснями, розповідями про традиції, спілкуванням. Співали та розповідали - жінки, а готували – чоловіки, - як і заведено на Седнівщині для цієї обрядової страви.

Отже, в чому особливості саме поліського автентичного куліша?

Микола Лапа, староста Великодирчинського старостинського округу Седнівської громади:

- В основному, це – збір трав, які ростуть у нашій місцевості. А так – як зазвичай, пшоно, почеревина, цибуля. М’ясо обов’язково свинина і телятина.

Як розповіли зберігачі козацьких традицій з-під історичного Седнева, ще здавна велося, що жінки з вечора товкли і замочували пшоно, заготовляли м’ясо та овочі – а, власне, процес був у чоловічих руках. Крім того, на Седнівщині до кулешу звикли додавати ряд особливих інгредієнтів: сушений розмарин, чебрець, м’яту та чорнобривці, які подружжя збирали зранку на Івана Купала і заготовляли на зиму.

- У цьому ж і закладена вся енергетика варіння цього кулеша. Щоб з любов’ю, з душею, без ніяких скандалів зварити. Жінки підготовляють, чоловіки варять, а потім разом куштують. Куліш – це страва, яку готували протягом усього людського життя. На хрестини, на весілля, як проводи до армії козака виправляють – теж куліш. На Різдво – теж куліш, - Любов Головань, бібліотекарка-краєзнавиця.

Оскільки у всіх родин свої звичаї, зібрали єдиний рецепт, до якого кожен додав свою родзинку. Отож кілька родин спільної праці, з піснями і колядками, під легкий морозець – і справжній козацький куліш готовий. Всіх тонкощів кулінари не розкрили, аби зберегти його унікальність. Однак пригощали із задоволенням. Каші вистачило на всіх – адже загалом наварили аж 150 кілограмів.

- Нехай ці традиції трансформуються, нехай вони трохи осучаснюються. Але обов’язково їх потрібно триматися, продовжувати. Адже відкрию вам такий секрет: ніде в Європі, і навіть у східній Європі, так не збереглися традиції як в Україні, - Наталка Лещенко, фольклористка.

Рекорди Чернігова

Традицію реєструвати рекорди Чернігова започаткували у 2020 році. Це відбулося теж на різдвяному фестивалі, теж на площі і це також був кулінарний рекорд. Тоді зварили найбільшу кількість (200 літрів) справжнього сіверського борщу в одному казані.

Від тих пір до цього реєстру, який веде міський Туристично-інформаційний центр, були вписані символічні рекорди в різних сферах. Серед них – найбільший жовто-блакитний тризуб, створений курсантами-поліцейськими (116 чол.), найдовша алея з мильних бульбашок, найбільше танцююче коло, найбільша кількість юшки по-чернігівськи, 100 марафонів за три роки, найбільше танцююче коло за участю митців з інвалідністю і подолання ультамарафонної дистанції людиною з інвалідністю. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Назарій Остапчук — чемпіон світу з пара-армрестлінгу! 12:16

З 10 до 23 вересня в місті Албена (Болгарія) відбувається чемпіонат світу з пара-армрестлінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору.

Спортсмени Чернігівщини здобули командні та особисті нагороди чемпіонату України з бойового самбо 11:53

Цими вихідними у Києві паралельно з Кубком України серед дорослих розділ «Лайт» відбувся і чемпіонат України з бойового самбо розділ «Про-фул» серед дітей старшого віку (2015-2016 рр.н.), юнаків молодшого віку (2013-2014 рр.н.) та юнаків середнього віку (2011-2012 рр.н.)

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу

Вирубка дерев через службову недбалість – засуджено майстра лісу 11:50

За публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Чернігівської обласної прокуратури визнано винним майстра лісу підприємства лісокористувача, що входить до сфери управління ДП «Ліси України» у службовій недбалості, яка завдала істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам (ч. 1 ст. 367 КК України).

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом

Підтримуємо український бізнес разом з Червоним Хрестом 11:37

Кожен підприємець на старті потребує підтримки та порад від досвідчених фахівців. Вчора під час онлайн-заходу для учасників програми REDpreneurUA консультації надавала фахівець Чернігівського регіонального офісу підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні».

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини