Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:34:20

#МарЛені. Зустрічі реальна та віртуальна

04.12.2021   17:59Агенцiя

3 грудня шевченківці мали щасливу можливість знову зустрітися з чернігівськими глядачами, аби представити ще одну прем’єрну виставу «МарЛені», поставлену заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим за мотивами п’єси сучасної німецької літераторки Теа Дорн.

І якщо жанр п’єси чітко визначений авторкою як психологічний гротеск, то жанр вистави, створеної режисером як «бенефіс для двох актрис», розширює рамки сценічного дійства у часі і просторі – від місця віртуальної зустрічі двох видатних особистостей німецького кінематографу в паризькій квартирі Марлен у 1992 році до яскравого кабаре-шоу 30-40-х років минулого століття у блискучому виконанні сьогоднішніх артистів. За сценарієм обидві героїні зустрічаються в останню ніч життя німецької і голлівудської кінозірки Марлен Дитріх (засл.артистка України Оксана Гребенюк) – антифашистки за переконаннями, одруженої з євреєм. І відома в колишньому оператор і кінорежисер Лені Ріфеншталь (артистка Світлана Бойко) – улюблений режисер Гітлера, що зняла свого часу фільм про з’їзд нацистської партії – намагається умовити Марлен знятися в її новому фільмі про амазонок. Третім персонажем вистави виступає енергійний конферансьє (артист Станіслав Аракільян), який напряму спілкується з глядачем, вводить його в кожну з частин сценічного дійства та виконує разом з головними героїнями дбайливо підібрані яскраві номери кабаре-шоу.

Власне, історія починається з анекдотичної ситуації, коли дев’яносторічна пані лізе через балкон до помешкання своєї ровесниці, яка конає останні дні свого життя. І хоча упродовж спектаклю не припиняються смішні й кумедні суперечки двох актрис, глядач поступово розуміє, що їхня «іронічна дуель» зводиться до пошуку відповіді на питання щодо сенсу життя. Кожна з героїнь має свою правду, свої переконання та власні стосунки з Історією, судити про які можна лише з відстані цілого життя.

Ця сповнена біографічного матеріалу і неоднозначна для сприйняття вистава є, напевне, своєрідною спробою поєднати документальну мову з умовностями театрального дійства, справжні життєві історії актрис з дискусіями про політику, мистецтво і роль жінки. У цій майстерно вибудованій на сцені сучасній історії дивним чином переплелися легенди і давні протиріччя, тим паче, як виявляється, світ за останні 80 років не надто змінився. І багато конфліктів, спорів і людських вчинків відбуваються майже за тим же сценарієм, що і за часів молодості цих знаменитих німкень. Мудрим одкровенням наприкінці вистави звучить твердження однієї з героїнь, що життя має сенс як естетичний феномен.

Після завершення спектаклю глядачі, захоплені натхненою грою акторського ансамблю, стоячи, бурхливими оплесками дякували артистам і запрошеним на сцену режисеру-постановнику вистави Андрію Бакірову, хореографу Тетяні Чичук та хормейстеру Олені Сєроштановій за яскраве сценічне дійство та подарований чудовий театральний вечір.

Вітаючи всіх любителів театрального мистецтва з відновленням театрального сезону, побажаємо новим творчим роботам шевченківців тривалого сценічного життя, а шанувальникам нашого театру – нових приємних зустрічей упродовж всього 96-го театрального сезону.

Раїса Міненко,
керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини