Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:05:33

У бібліотеці ім.М.Коцюбинського розповіли про збірку документів "Чорні дошки України. Чернігівська область"

27.11.2021   09:23Агенцiя

У бібліотеці ім. М. Коцюбинського представили унікальну збірку документів та матеріалів, які проливають світло на ще одну сторінку в дослідженнях Голодомору-геноциду 1932 – 1933 років в Україні.

 

Запровадження режиму  «чорної дошки»  було одним із інструментів механізму штучного голоду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу. Заненсення населеного пункту чи навіть цілого району на «чорну дошку» одразу запускало потужний репресивний механізм, який передбачав повну ізоляцію об’єкта, вивезення всіх товарів з магазинів, конфіскацію продовольства, вимогу нагайного погашення всіх фінансових зобов’язнаь і фактично прирікав населення на смерть. Саме тому дослідження режиму «чорних дошок» є важливим елементом дослідження історії Голодоморів в Україні.

«Ця книга є справжньою сенсацією, – зауважує співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. – Раніше панувала думка, що режим «чорної дошки» діяв лише у 1932 – 1933 роках. Але як свідчать представлені в книзі документи та матеріали, «чорні дошки» як засіб морального тиску вперше були застосовані у 1919 – 1921 роках.  Також цей репресивний метод використовували під час організації штучного голоду 1921 – 1923 та 1946 – 1947 років».

У книзі зібрана інформація про 1510 чорних дошок на Чернігівщині і це ще не остаточна цифра – зауважують історики.

Видання здійснене «Інститутом дослідження Голодомору» Національного музею Голодомору-геноциду  у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті.

«Це перша книга масштабного проєкту, який планують завершити до сотих роковин Голодомору. – зазначив співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій Горобець. – Такі збірки документів та матеріалів планується видати по кожній області».

Книга «Чорні дошки України. Чернігівська область»  містить систематизований комплекс архівних документів, матеріалів періодичної преси, перелік об’єктів та суб’єктів, занесених до «чорного списку», а також детальні кольорові карти.

Із книгою вже можна ознайомитися в бібліотеці ім. М. Коцюбинського.

Олена Терещенко, Чернігівська міська ЦБС

Фото – Олена Куннова

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини