Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:46:38

Прилуки: презентація нової книги Віктора Моренця

24.05.2021   11:37Агенцiя

В МЦБ ім. Л. Забашти відбулась презентація нової книги українського дослідника із Прилук Віктора Моренця «Дві окупації: Чернігівщина 1940 років».

Ця книга містить унікальне дослідження періоду двох окупацій українських земель в епоху другої світової війни і є результатом п’яти років роботи автора в архівах м. Чернігова. На прикладі Чернігівщини читачі зможуть дізнатись про агентурно-оперативну роботу, характеристики агентів спецслужб, звіти МВС і МГБ, партизанський рух іт д. Книга вміщує багато документів, світлин, які раніше знаходились під грифом «совершенно секретно»

Пан Віктор стверджує, що тема окупації Чернігівщини є унікальним інструментом руйнування «совєтських» міфів.

Із виходом у світ серйозного видання гостя із Києва вітали секретар Прилуцької міської ради Сергій Чміль, начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор бібліотеки Людмила Зубко, товариш по дослідницькій роботі Олександр Козик, прилуцький поет-бард Віктор Погуляй.

Міська книгозбірня збагатилась книгами Віктора Моренця, які для читачів міста придбав Олександр Козик.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією, завітати до бібліотеки і поцікавитись виданням.

Представляючи нові видання, В. Моренець наголосив, що якби суспільство знало свою історію, насамперед про Українську революцію 1917–1921 рр. та тогочасну війну з російсько-більшовицьким загарбником, то нинішньої російської агресії могло б не бути.

Саме це знання минулого ще за кілька років до 2014-го підказало йому, що напад Росії на Україну був неминучий. Ворог, його стратегія і тактика, підступність і нелюдська жорстокість, як наочно показало сьогодення, ані трохи не змінився. І рецепти української перемоги залишилися ті ж самі. Головне, засвоїти уроки історії…

Сім спогадів визвольної війни» та перший том енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР.

Віктор Моренець підкреслив, що в книзі «Сім спогадів визвольної війни» її автори, військовослужбовці Армії УНР та інших українських формувань, є уродженцями Чернігівщини або були з нею пов’язані. А в першому томі енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР», що містить 400 біографій українських воїнів, які боролися за незалежність Вітчизни, кожний десятий – уродженець з Чернігівщини. Історія повторюється – наші земляки активно й героїчно воюють з сучасним російським агресором.

Інформацію про українських героїв часів Української революції дослідники знайшли у архівному фонді Української господарчої академії у місті Подєбради тодішньої Чехословаччини, де вони навчалися в еміграції в 1922–1935 рр. Ці документи зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Останні два тими енциклопедії побачать світ до кінця цього року.

Історик продемонстрував учасникам заходу чисельні документи і світлини наших земляків – борців за волю України, наочно довівши, що комуністичний режим приховав від кількох наступних поколінь цілу епоху української історії.

Людмила Линюк, заступник директора з наукової роботи Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, високо оцінила велику подвижницьку роботу прилуцького дослідника для відновлення нашої справжньої історії. Відмітила, що результати його наукових розвідок надзвичайно важливі також і для оновлення експозицій історичних музеїв Чернігівщини.

Від імені і за дорученням Володимира В’ятровича, голови Українського інституту національної пам’яті, представник Інституту в області Сергій Бутко подякував Віктору Моренцю за вагомий внесок у дослідженні ще маловідомих сторінок нашої непростої й героїчної історії.

Він нагадав, що 22 січня ц.р. Президент України видав указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», який дає нові можливості для інтенсифікації дослідницької та інформаційно-просвітницької роботи, увічнення пам’яті про події і постаті Української революції в кожному місті і селі.

Сергій Бутко разом із Василем Чепурним, почесним головою Чернігівського обласного об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка, радником голови Чернігівської облдержадміністрації, наголосили, що знання минулого і засвоєння уроків історії убереже нас від помилок і поразок, приведе до безумовної української перемоги.

За інформацією МЦБ ім. Л. Забашти

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.